#Μένουμε_σπίτι: Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας «ανεβάζει» online παραστάσεις του

Μέσα στο κλίμα της δύσκολης περιόδου που όλοι βιώνουμε και της επιτακτικής ανάγκης να παραμένουμε στο σπίτι, πολλοί θεατρικοί Οργανισμοί της Αθήνας παρουσιάζουν διαδικτυακά παλαιότερες σημαντικές παραστάσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει online έξι σημαντικές παραστάσεις από τη μακρόχρονη πορεία του, σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Στην τόσο δύσκολη συνθήκη που βιώνουμε όλοι, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, ένα από τα πλέον ιστορικά θέατρα ρεπερτορίου της πρωτεύουσας, με μία διαδρομή που μετρά σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό, αλλά και σε φοιτητές θεατρολογίας και σπουδαστές σχολών υποκριτικής τέχνης, να παρακολουθήσουν σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες, έξι παραστάσεις-σταθμούς από το διεθνές δραματολόγιο και μία από την ελληνική λογοτεχνία».

Πρόκειται για έξι εμβληματικές παραστάσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό και υμνήθηκαν από τους κριτικούς σε σκηνοθεσία των Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθινού, Μίνου Βολανάκη, Δημήτρη Καραντζά και Νίκου Μαστοράκη.

Μέσα από την ιστοσελίδα www.theatrokefallinias.gr μπορεί κανείς, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, να απολαύσει δωρεάν τις εξής παραστάσεις από το αρχείο του θεάτρου.

• Σάββατο 4/4: «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Πρόκειται για το έργο που βασίστηκε στο «έγκλημα του αιώνα στη Γαλλία» στην παράξενη περίπτωση των αδελφών Christine και και Léa Papin που είναι ξεχωριστή όχι μόνο για τη συγκλονιστική βία της, αλλά επειδή και οι δράστες και τα θύματα ήταν γυναίκες. Το 1933, όταν ο λαός της Γαλλίας είχε διχασμένες απόψεις για την εκδίκηση των δύο κοριτσιών της εργατικής τάξης κατά των αφεντικών τους, ο Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός Ζαν Ζενέ, έκανε λόγο για «παράδειγμα ταξικού πολέμου». Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή, Μπέττυ Αρβανίτη, Μάγια Λυμπεροπούλου / Αννέζα Παπαδοπούλου.

• Κυριακή 5/4: «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Έργο οριακό. Μοναδικό στα ελληνικά γράμματα. Η «θεατρικότητά» του (γλώσσα-ομιλία, γλώσσα-δράση ) ενσαρκώνει τον πιο αινιγματικό μα κι εμβληματικό ψυχικό χαρακτήρα των ελληνικών γραμμάτων: την Φραγκογιαννού, πρόσωπο διόλου γραφικό, ανοιχτό σε πολλές, ακόμα και ακραίες, σκηνικές και μη, αναγνώσεις. Πρόσωπο που κινείται ανάμεσα στα γυναικεία αρχέτυπα των φονικών γυναικών της αρχαίας τραγωδίας αλλά και τις αβυσσαλέες «αγιογραφίες της πτώσης» του Φ. Ντοστογιέφσκι. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μπέττυ Αρβανίτη, Λίλλυ Μελεμέ, Λουκία Μιχαλοπούλου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Χάρης Χαραλάμπους.

• Δευτέρα 6/4: «H κυρία από τη θάλασσα» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη. Μέσα από μία σύγχρονη οπτική, η παράσταση εστιάζει σε μία γυναίκα -παγιδευμένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία- που της δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσει τα όνειρά της. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Διονύσης Μανουσάκης, Χρύσα Σπηλιώτη, Δημήτρης Σίνης, Χριστίνα Παπαμίχου – Βάσω Γουλιελμάκη, Γιάννης Βόγλης, Σοφοκλής Πέππας, Μπέττυ Αρβανίτη, Κίμων Ρηγόπουλος.

• Τρίτη 7/4: «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ Ντίρενματ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Μία δισεκατομμυριούχος επιστρέφει στη χρεοκοπημένη γενέτειρά της και θέτει στους κατοίκους ένα φοβερό δίλημμα σε μια ενδιαφέρουσα παράσταση της γκροτέσκας αλληγορίας του 1956. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Αλεξίου, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Βασίλης Καραμπούλας, Θανάσης Δήμου, Γιάννης Φέρτης, Μπέττυ Αρβανίτη, Κώστας Γαλανάκης, Δημήτρης Μυλωνάς, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Ελένη Ουζουνίδου, Άκης Λυρής, Ηλίας Κουνέλας.

• Τετάρτη 8/4: «O Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. H πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Αμερικανού συγγραφέα και το πιο αυτοβιογραφικό του έργο, σε μια ρεαλιστική προσέγγιση μουσικής δομής που φωτίζει τη διαδικασία της ανάσυρσης του παρελθόντος ως καταφυγίου των ηρώων. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μπέττυ Αρβανίτη, Χάρης Φραγκούλης, Eλίνα Ρίζου, Έκτορας Λιάτσος.

• Πέμπτη 9/4: «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (οι παραστάσεις διεκόπησαν εξαιτίας της πανδημίας). Ο Αυστριακός συγγραφέας έγραψε το έργο το 1979, σε μια περίοδο στην ιστορία της χώρας του που το ναζιστικό παρελθόν επιφανών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων και ανθρώπων του θεάτρου, έρχεται στο φως και συνταράζει την κοινή γνώμη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μπέττυ Αρβανίτη, Περικλής Μουστάκης, Σμαράγδα Σμυρναίου.

Όλες οι παραστάσεις είναι διαθέσιμες από τις 11 π.μ της ημερομηνίας που αναγράφεται έως τις 11 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.