Ο εμπνευστής του «Σασμού» μιλά για το νέο του βιβλίο που διαδραματίζεται στον Βόλο και το Πήλιο

Τι αποκαλύπτει στο «Volos Out» ο Σπύρος Πετρουλάκης

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος και αγαπημένος συγγραφέας, που γνωρίζει να δίνει στους αναγνώστες του, αυτό που θέλουν, μιας που και ο ίδιος, λειτουργεί με το συναίσθημα, αλλά και την επιθυμία του αναγνώστη. Κατάφερε και ενέπνευσε με την γραφή του, παραγωγούς και σεναριογράφους, μεταφέροντας  δυο προς το παρόν βιβλία του, τον «Σασμό» και το «Ναυάγιο», με ιδιαίτερη επιτυχία και τεράστια τηλεθέαση, στη μικρή οθόνη.

Λάτρης της περιοχής μας, αφού αρκετές περιόδους του χρόνου, βρίσκει με την αγαπημένη σύντροφό του Μέμη, την ευκαιρία να συναντηθεί με φίλους που κατάφερε να κερδίσει, αλλά και να εκδράμει για να βρεθεί στις «αγκάλες του βουνού των Κενταύρων» ξεκουράζοντας πνεύμα και σώμα. Όμως… εμπνεόμενος παράλληλα, όπως στην τελευταία περίπτωση του βιβλίου του, που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Άνοιξη, επιφυλάσσοντας επί της ουσίας, ένα δώρο για τη Μαγνησία και τους κατοίκους της! Αφορά τον Βόλο, το Πήλιο και … ιδιαίτερα το Παλαιό Τρίκερι!

Όπως δηλώνει στη συνέντευξή του στο «Volos Out» , ως Κρητικός, όταν δίνουμε τις υποσχέσεις μας τις κρατάμε» και αποκαλύπτει σήμερα, «ότι κάποια σημεία του Βόλου, του Πηλίου και του Τρικερίου θα θέλει κόσμος να τα μάθει και να τα δει».

Όπως σημειώνει παράλληλα, «κάθε βιβλίο μου, είναι διαφορετικό. Ωστόσο για μένα κυριαρχεί το συναίσθημα, η αγάπη, η φιλία, η δύναμη και η αξία της ανθρωπιάς…»

Αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανταπόκριση του κόσμου, τονίζει ότι «εισπράττω μεγάλη ζεστασιά, αγάπη, προσμονή, νιώθω ότι αυτό, είναι ευλογία Θεού», ενώ για τη μεταφορά των βιβλίων του στην τηλεόραση, σημειώνει ότι «δεν μπορώ να μην έχω χαρά, όταν τόσα εκατομμύρια κόσμου παρακολουθεί δραματοποιημένα τα βιβλία μου».

Μάλιστα, γνωστοποιεί, πως «όλα μου τα βιβλία τα έχει αναλάβει, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο, η εταιρεία παραγωγής του κου Καραγιάννη», ενώ σε ότι αφορά στα … spoiler που του ζητήσαμε εάν θα μπορούσε να μας πει, αρκέστηκε να πει ότι «βγαίνουν ήδη αρκετά από τα περιοδικά, αν και τα περισσότερα δεν ισχύουν…»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, η παρουσίαση του βιβλίου «Κληρονομιά» η υποδοχή του οποίου , όπως γνωρίζω, είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, τι «εισπράττετε» εσείς, τι λένε οι αναγνώστες σας;

 

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, μία ζεστή αγκαλιά για μένα και για τα βιβλία μου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και αυτό που εισπράττω είναι μεγάλη ζεστασιά, αγάπη, προσμονή. Αυτά είναι ανεκτίμητα πράγματα αυτήν την εποχή, γιατί η κοινωνία μας θα μπορούσα να πω, ότι νοσεί. Της λείπουν οι καλές στιγμές και εγώ τις εισπράττω συνέχεια. Είμαι περήφανος, χαρούμενος και νιώθω ότι αυτό είναι ευλογία Θεού. Η δουλειά που γίνεται βέβαια, είναι κοπιαστική, όπως χθες , που έκλεισα τον υπολογιστή μου στις 5 το πρωί, διότι διόρθωνα ένα κομμάτι από το νέο μου βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει αργότερα.

Την ίδια ώρα βέβαια, πέραν των αναγνωστών, εκατομμύρια τηλεθεατές, παρακολουθούν στις οθόνες τους, τη μεταφορά δυο βιβλίων σας, για τρίτη χρονιά του «Σασμού» και για πρώτη φορά του «Ναυαγίου». Δύο βιβλία του ίδιου συγγραφέα καταρχήν, που παίζονται την ίδια χρονιά, δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει, πως νιώθετε, αλλά και πως εκτιμάτε εσείς, την τηλεοπτική μεταφορά;

Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί μέσα από το δικό μου έργο εμπνέονται και δουλεύουν εκατοντάδες άνθρωποι. Δεν μπορώ να μην έχω χαρά όταν τόσα εκατομμύρια κόσμου παρακολουθεί δραματοποιημένα τα βιβλία μου. Υπάρχει και η περηφάνεια, που τόσο σπουδαίοι άνθρωποι, ηθοποιοί και επαγγελματίες της τηλεόρασης ασχολούνται με τα δικά μου βιβλία.

Δεν έχω άποψη για τα τηλεοπτικά δρώμενα και δεν μπορώ να εκφέρω αυτό που λέμε γενική εικόνα. Η προσωπική εικόνα, είναι ότι είναι μία χαρά, όσο μπορώ να δω βέβαια γιατί δεν προλαβαίνω. Η προσωπική εικόνα με αφήνει ικανοποιημένο, και πολλές φορές οι ειδικοί ζητούν και την άποψή μου. Αλλά εδώ, έχουμε να κάνουμε, με καθαρά επαγγελματίες της τηλεόρασης, οπότε προσπαθώ να μην … «ανακατεύομαι στα πόδια τους», γιατί οι αποφάσεις τους, μπορεί να είναι διαφορετικές.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν τηλεθεατές που έγιναν αναγνώστες σας, ορμώμενοι απ΄την τηλεοπτική επιτυχία;

Βέβαια. Η τηλεόραση με βοήθησε πάρα πολύ, όπως και άλλους συγγραφείς και επαγγελματίες. Σκέψου το ως διαφήμιση στην τηλεόραση ενός προϊόντος, που δεν το ξέρει ο κόσμος. Ήταν για μένα ένα μέσο να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει ένας συγγραφέας Πετρουλάκης που γράφει κάποια βιβλία και αν σας αρέσει μπορείτε να τα διαβάσετε.

Αλήθεια, υπάρχει περίπτωση να δούμε και άλλα σας βιβλία να μεταφέρονται στην μικρή ή γιατί όχι… και στην μεγάλη οθόνη;

Όλα μου τα βιβλία τα έχει αναλάβει, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο, η εταιρεία παραγωγής του κου Καραγιάννη, που έχει πάρει και βιβλία μου Σασμός και Ναυάγιο που μεταδίδονται ήδη, για μελλοντική συνεργασία. Οπότε, είμαστε σε μία τέτοια διαδικασία, χωρίς να γνωρίζουμε αν τα κανάλια ενδιαφερθούν για κάποιο από τα βιβλία μου για την επόμενη χρονιά.

Κρούσεις έχουν γίνει πάρα πολλές από κανάλια σε μένα και στον εκδοτικό οίκο. Αν ήξερα κάτι δεν θα το έλεγα στον «αέρα» να πω την … αλήθεια γιατί ακόμη δεν έχουμε υπογράψει κάτι.

Επειδή σίγουρα, πτυχές των σεναρίων θα γνωρίζετε και για τις δύο σειρές… Υπάρχει κάτι που μπορούμε ίσως να πούμε στους αναγνώστες μας, για τυχόν… εκπλήξεις ή σημαντικά, που θα ακολουθήσουν;  Υπάρχουν … Spoiler δηλαδή, για τις υπάρχουσες σειρές;

Άσε να τις απολαύσουν οι τηλεθεατές… ήδη βγαίνουν αρκετά από τα περιοδικά, αν και τα περισσότερα δεν ισχύουν. Θα πω όμως ότι θα γίνει σασμός στο τέλος, να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα πάμε καλά. Κερδίζει το καλό, παρά το ότι υπάρχει κάποια … αγριάδα γιατί είχαμε πριν λίγο καιρό, κάποια άσχημα γεγονότα.

Αν επιστρέψουμε στα βιβλία, πηγαίνοντας στο επόμενο, για το οποίο, είχατε δώσει κάποια στιγμή μια … υπόσχεση, ότι θα αφορά στην περιοχή μας, ισχύει κάτι τέτοιο;

Ως Κρητικός, εμείς όταν δίνουμε τις υποσχέσεις μας τις κρατάμε. Είμαι ενθουσιασμένος με την ιστορία που γράφω, όχι μόνο επειδή μου αρέσει ως θεματολογία, αλλά επειδή αφορά τη Θεσσαλία και τον Βόλο και το Πήλιο, και το μοναδικό χωριό – νησί, που κατοικείται στον Παγασητικό, το Παλαιό Τρίκερι. Πιστεύω ότι μέσα από την ιστορία που θα περιγράψω, πολλοί από τους παλιούς θα θυμηθούν καταστάσεις και αρκετοί από τους νέους που δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα της Ιστορίας, θα πάρουν ένα δείγμα.

Είναι ένα βιβλίο που με άγγιξε πάρα πολύ, την καρδιά μου και την ψυχή μου. Το αγάπησα πάρα πολύ γράφοντάς το και περιγράφοντάς το και θεωρώ ότι κάποια σημεία του Βόλου, του Πηλίου και του Τρικερίου θα θέλει κόσμος να τα μάθει και να τα δει. Αν πάρει αυτά τα συναισθήματα που εγώ έδωσα μέσα στο βιβλίο μου, θ’ αγαπήσει τον τόπο ακόμη περισσότερο. Ειδικά κάποιοι που δεν έχουν έρθει , θα θέλουν να τον επισκεφθούν. Δεν λειτουργώ ως πρεσβευτής, ως αρωγός της τουριστικής ανάπτυξης , αλλά πολλές φορές αυτό έχει συμβεί μέσα από τα βιβλία μου και χαίρομαι γι’ αυτό. Το έχω δει στον Σασμό ας πούμε, για τα Γιάννενα και την Κρήτη. Στα Γιάννενα είχα την τιμή να με προσκαλέσει ο σύλλογος Ξενοδόχων για να με βραβεύσει με την Περιφέρεια για τη βοήθειά μου μέσω του βιβλίου μου και του σίριαλ για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων.

Τι μπορούμε να αποκαλύψουμε από το νέο βιβλίο; Τι θα αφορά; 

Είναι διαφορετική πολύ η υπόθεση. Κάθε βιβλίο μου, είναι διαφορετικό. Ωστόσο για μένα κυριαρχεί το συναίσθημα, η αγάπη, η φιλία, η δύναμη και η αξία της ανθρωπιάς…

Αρχή της Άνοιξης θα το πάρουμε στα χέρια μας. Εκεί θα συναντήσουμε ανθρώπους παλιούς, που η ιστορία τους με συγκλόνισε. Ένας από αυτούς είναι ο γιατρός Καραμάνης, που στα Χάνια είχε το ορεινό σανατόριο και κυριολεκτικά με συγκλόνισε η ιστορία του. Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο εμπνευσμένος μόνο από τη δική του ζωή.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι από την περιοχή του Βόλου και γενικότερα της Μαγνησίας που με βοήθησαν να βρω στοιχεία για να περιγράψω όλα αυτά στο βιβλίο μου και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Info

 Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις.

Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του, Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020), To Ναυάγιο (2021), Κατά Ιωάννη (2022), Κληρονομιά (2023), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.