Ολοκληρώθηκε, μέσω διαδικτύου, το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας 2020 στην Αθήνα

Η καρδιά της Αρχαιομετρίας για 4 μέρες χτύπησε δυνατά κάτω από την Ακρόπολη

Κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και με κάθε λαμπρότητα , προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας, ολοκληρώθηκε με κάθε επιτυχία, στην Αθήνα , μέσω διαδικτύου, το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας – 7th BSA, με επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά, που ανατέθηκε, φέτος, στην Ελλάδα και διοργανώνεται, κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων, συγκεντρώνοντας την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο και εξελίχθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αθήνα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Συμπόσιο υποστηρίχτηκε και τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών-Διευθυντής Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος ), την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία –HSA(Πρόεδρος Γεώργιος Φακορέλης) και τον Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» (Πρόεδρος ΔΣ, οικονομολόγος ΝΟΕ Κων. Σκριάπας), ενώ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής .

Για 4 μέρες η καρδιά της Αρχαιομετρίας χτυπούσε στην Ελλάδα

Στο σημαντικό αυτό Συμπόσιο, που τιμητικά ανατέθηκε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία, μέσω του πρωτοπόρου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συμμετείχαν, φέτος, εκατόν είκοσι πέντε (125) επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, από δώδεκα χώρες (Βαλκανικά κράτη: Τουρκία, Κύπρος, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλιππίνες). Οι συμμετέχοντες ήταν σε διπλάσιο αριθμό από το προηγούμενο Συμπόσιο και παρουσίασαν σαράντα δυο ερευνητικές εργασίες , πάνω στο αντικείμενο της Αρχαιομετρίας, που αφορούσαν την μελέτη , καταγραφή , ψηφιακή αποτύπωση και διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Στο Συμπόσιο απηύθυναν χαιρετισμό προς τους Συνέδρους ο Υφυπουργός Τουρισμού Αν. Καθηγητής κ. Μάνος Κόνσολας , η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου, ο διοργανωτικός υπεύθυνος του Συμποσίου Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) κ. Θεόδωρος Γκανέτσος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Γιώργος Φακορέλης και ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», οικονομολόγος, κ. Κων/νος Σκριάπας.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου παραβρέθηκαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ Καθηγητής Γιώργος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος Καθηγητής κ. Γιώργος Πρινιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος Αναπλ. Καθηγητής κ. Μιχάλης Παπουτσιδάκης του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠΑΔΑ, ο Επίκ. Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Δημήτρης Πυρομάλλης και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΠΑΔΑ Dr κ. Νικόλαος Λάσκαρης.

Μια διεθνής συνάντηση-διαφήμιση για την Ελλάδα

Η όλη διοργάνωση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα , ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου προβάλλονταν εικόνες της Ελλάδας, μέσω των εξαιρετικών βίντεο που είχαν παραχωρηθεί από τον Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), μετά από πρόταση των διοργανωτών και διαφήμιζαν τη χώρα μας στο εξωτερικό, πέρα από το γεγονός της ζωντανής παρέμβασης της Πρόεδρου του ΕΟΤ κ. Άντζελας Γκερέκου ,που προσκάλεσε τους συνέδρους να επισκεφτούν την Ελλάδα .

Η διεξαγωγή του 7ου Βαλκανικού Συμποσίου Αρχαιομετρίας (22-25 Σεπτεμβρίου 2020) έγινε αποκλειστικά με την μέθοδο της εξ αποστάσεως παρουσίασης και παρακολούθησης, μετά από απόφαση που πήρε η Διοίκηση και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Καλδής .

Κατά τη λήξη του Συμποσίου ανακοινώθηκε η βράβευση της εργασίας με τίτλο: «Διερεύνηση της πιθανότητας αξιολόγησης ηλικίας με χρήση χρωστικών και χρωστικών ουσιών. Προκαταρκτικές μετρήσεις φωταύγειας και UV-VIS”» που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες που προέρχονται από: (1) Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας, NCSR -«Δημόκριτος», (2) Τμήμα στερεάς κατάστασης(3) Εργαστήριο Πυρηνικής και Στοιχειώδους Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (4) Εργαστήριο Φυσικοχημικής Έρευνας, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα. (G.S. Polymeris, L. Malletzidou , T.T. Zorba , E. Kouloumpi , K.M. Παρασκευόπουλος και Γ. Κίτης).

Πρωτοπόρες πρωτοβουλίες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παν/μιο Δυτικής Αττικής , μέσω του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών, με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Θεόδ. Γκανέτσο, πρωτοπορεί στην πρόοδο της Αρχαιομετρικής έρευνας, όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και στο εξωτερικό, καθιστώντας το ΠΑΔΑ , ως σημαντικό κέντρο επιστημονικών εξελίξεων και προσφοράς, στη διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς .

Το εξειδικευμένο Εργαστήριο αναλαμβάνει σημαντικά έργα στον χώρο αυτό, θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος εταίρος και επίσης, με τις καλές του πρακτικές, δημιουργεί την Ελλάδα του Αύριο ,εκπαιδεύοντας στις νέες τεχνολογίες και στις Μη Καταστροφικές Μεθόδους, νέους επιστήμονες και ερευνητές, μέσα από πολύ εξειδικευμένα σεμινάρια, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάσωση ,αλλά και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού.

Έχει κερδίσει την εκτίμηση πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, σε πολλές χώρες απ’ όλο τον κόσμο και καλείται, πολύ συχνά, σε όλες τις ηπείρους να παρουσιάσει και να μεταφέρει τις πολύτιμες και πολύ εξειδικευμένες γνώσεις, που αφορούν τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου , με τη χρήση Μη Καταστροφικών Τεχνικών.

Εξαιρετική συνεργασία των Διοργανωτών Φορέων

Το Παν/μιο Δυτικής Αττικής, μαζί με το Δίκτυο «Περραιβία», έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα ,κάθε δύο χρόνια από το 2015, τα παγκοσμίως γνωστά Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδιοργάνωση με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, συνέδρια τα οποία τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ,του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης και πολλών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO,ICOMOS,ICOM κ.ά.).

Επίσης, η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία διοργανώνει τα Πανελλήνια Συνέδρια Αρχαιομετρίας, καθώς επίσης και πλήθος άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, που προάγουν την επιστήμη της αρχαιομετρίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας (BSA) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Sts Cyril & Methodius, Σκόπια, στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2008, και έκτοτε οργανώνεται συνήθως ανά διετία (2010-Κωνσταντινούπολη / Τουρκία, 2012- Βουκουρέστι / Ρουμανία, 2014-Nessebar / Βουλγαρία, 2016-Sinaia / Ρουμανία, 2018-Λιουμπλιάνα / Σλοβενία).

Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Archaeology Journal (http://journal.sapub.org/archaeology).
Δείτε όλες τις πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου https://bsa7.uniwa.gr».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.