Ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος μαθημάτων του ελληνικού πολιτισμού για γυναίκες αλλοδαπές

Από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Ολοκληρώθηκε ο εκπαιδευτικός κύκλος της δωρεάν διδασκαλίας μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπές γυναίκες, που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Ο φετινός κύκλος ήταν ιδιαίτερα επιτυχής καθότι είχε ως βάση τη δημιουργική εμπειρία των προηγούμενων ετών. Τα μαθήματα αυτά έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό γυναικών, που ζουν μόνιμα στο Βόλο, βρίσκοντας στο Λύκειο μια φιλόξενη εστία εκπαίδευσης του ελληνικού πολιτισμού. Η ιδέα της παράδοσης μαθημάτων ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στο Βόλο, γεννήθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου πριν πέντε χρόνια, με βάση το διαχρονικό καταστατικό στόχο, περί εκπαίδευσης των γυναικών: Κυριακά Σχολεία για τις άπορες δεσποινίδες και μητέρες, Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα του λυκειακού θεσμού. Το θεμέλιο για τη δράση αυτή στηρίχθηκε στις ιδέες της Καλλιρρόης Παρρέν, πρωτοπόρου Ελληνίδας φεμινίστριας και ιδρύτριας το 1911 του Λυκείου των Ελληνίδων, αναφορικά με την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού που μάστιζε τότε το γυναικείο φύλο και αποτελούσε προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών. Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών από την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα δημιούργησε νέες ανάγκες.
Με αυτό το πνεύμα, τo Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ξεκίνησε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυναίκες που δεν είναι ενταγμένες σε προγράμματα εγκύκλιας εκπαίδευσης λόγω οικογενειακών ή και εργασιακών υποχρεώσεών τους. Οι γυναίκες που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα του ΛΕΒ προέρχονται από τις χώρες, Ρωσία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Γεωργία και Αλβανία. Σχεδόν όλες βρίσκονται σ’ ένα ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο καθότι πολλές έχουν σπουδάσει στη χώρα τους και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό.
Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου. Έχουν διαχωριστεί σε μαθήματα αρχαρίων και προχωρημένων ανάλογα με το επίπεδο γνώσης τους στα ελληνικά. Στα μαθήματα αυτά διδάσκουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, συνέπεια και ζήλο τέσσερις εθελόντριες εκπαιδευτικοί και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, οι κυρίες: Έφη Ρόππα- φιλόλογος, Γιασεμή Κουτσικού-δασκάλα, Ελπινίκη Παναγιωτίδου-δασκάλα και Σταυρούλα Δεληστεργίου-φιλόλογος. Οι παραπάνω εθελόντριες εκπαιδευτικοί εκτός από τις γνώσεις τους, προσφέρουν κυριολεκτικά την ψυχή τους, καθότι καταβάλλουν φιλότιμη προσπάθεια όχι μόνο οι εκπαιδευόμενες να αισθανθούν οικεία στο χώρο του Λυκείου που τους φιλοξενεί αλλά γενικότερα να τις βοηθήσουν, μέσω της γλώσσας, οι γυναίκες αυτές να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας, κάτι που το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι η αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών που επιτυγχάνεται μέσω των δυο πλευρών. Η λήξη της φετινής χρονιάς σφραγίστηκε με μια μικρή εκδρομική απόδραση στην Άνω-Κάτω Γατζέα και εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.