Πηγή Λυκούδη: Η συνθέτρια, που … «σαρώνει» τα παγκόσμια βραβεία μουσικής!

Μιλά στο «Volos Out» για το καθηλωτικό συμφωνικό έργο, σε ποίηση Ρίτσου

Το παγκόσμιο βραβείο σύνθεσης με ασημένιο μετάλλιο κέρδισε η Πηγή Λυκούδη, στον πρόσφατο παγκόσμιο διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International music competition, California, USA). Το συμφωνικό έργο της «Η Δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του κορυφαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου το οποίο γράφτηκε στον Μυστρά το 1954, διακρίθηκε και βραβεύτηκε με παγκόσμιο βραβείο σύνθεσης και ασημένιο μετάλλιο (Global Music Awards 2023) προσθέτοντας στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι μία Ελληνική ξεχωριστή συνθετική ψηφίδα και ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε … εκατοντάδες συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο! «Είναι ποίημα με βαθιά ελληνοπρέπεια, που μεταδίδει τη διαχρονική αίσθηση της δοκιμασίας του χειμαζόμενου αλλά πάντοτε υπερήφανου ελληνισμού ανά τους αιώνες» υπογραμμίζει η συνθέτρια.
Η μελοποίηση του έγινε το 2009 με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή. Η επίσημη πρώτη παρουσίασή του έργου, έγινε στις 19 Σεπτέμβριου του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα φίλων της μουσικής Καμεράτα, τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό την μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρος Μυράτ – Ενορχήστρωση Γιάννης Γκίκας. Ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς- Απαγγελία Γιάννης Φέρτης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Οι σκέψεις της συνθέτριας…
Σύμφωνα με τις σκέψεις της κας Λυκούδη, «ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει κάπου ανάμεσα στις θαυμαστές εικόνες του ποιήματος.
[…]
Οἱ ἐχθροὶ καλύτερα μαντεύουν ἀπ’ τοὺς φίλους
τί θησαυροὶ στοιβάζονται κάτου ἀπ’ τὶς πέτρες.
Εἴχαμε ἀργήσει ἀνάμεσα στὰ ἐρείπια.

Κ’ εἴσουν ἐσύ, ὁ Περίβλεπτος, κλεισμένος (σὲ εἴδαμε)
μέσα στὴν κυκλική σου δόξα – ἀμίλητος,
κλεισμένος, ἀνεβαίνοντας κλεισμένος,
ὅπως κι ὁ ἥλιος μὲς στὸν κύκλο τῆς φωτιᾶς του,
καίγοντας τὴ μεταλλική του σάρκα,
καίγοντας καὶ φωτίζοντας, φωτίζοντας καὶ καίγοντας
Μυστράς, Ιούνιος 1954
Αξίζει να σταθούμε στους δύο τελευταίους στίχους που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην απόφαση της μελοποίησης του ποιήματος: «Καίγοντας και φωτίζοντας. Φωτίζοντας και καίγοντας…» «Μας υπογραμμίζουν» τονίζει η συνθέτρια «πως μόνο μέσα από την φωτιά και την κάθαρση που επιφέρει, μπορεί να παρουσιασθεί το ΦΩΣ και όπου αυτό πέσει και φωτίσει κατακαίει την ασχήμια και αποκαλύπτει την ζωντανή γνώση που είναι ουσιαστική για την πορεία της ζωής και του ανθρώπου». Ο δρόμος μας ας είναι μέσα από το Φως και την Αναγέννηση, καίγοντας κάθε αρνητικό και φωτίζοντας την Ζωή! [..καίγοντας τὴ μεταλλική του σάρκα, καίγοντας καὶ φωτίζοντας…]

«Έξω από την χώρα ο πολιτισμός
της Ελλάδας είναι πολύ ψηλά»
Η συνθέτις μίλησε στο Volos Out και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ο Ελληνικός πολιτισμός και όποιος τον υπηρετεί, να μπορεί να φτάνει εκεί που του αξίζει. Όπως είπε, έξω από την χώρα ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι πολύ ψηλά, κάτι που εκφράζει και ένα παράπονο, γιατί εντός χρησιμοποιούμε μόνο τη… λέξη και καμία ουσία, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις. «Στο εξωτερικό αγκαλιάζουν αυτό που λέγεται Ελλάδα, γιατί είναι μια ιδέα, δεν είναι απλά μια χώρα. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, αυτού του κορυφαίου Έλληνα με την βαθύτερη έννοια ποιητή να φτάσει αυτό το έργο και να βραβευτεί σε έναν διαγωνισμό, που δεν θα έπαιρνα μέρος για κανέναν άλλο λόγο, αλλά αυτό που με τράβηξε πιο πολύ, είναι αξιοκρατία με την οποία γίνεται», τόνισε η κ. Λυκούδη.
Όπως εξήγησε, δεν ξέρει κανείς κανέναν, στέλνεις το έργο σου, ή αν μπορείς να είσαι εκεί για να είσαι πιο κοντά στα πράγματα, αν και η απόσταση είναι απαγορευτική και επιτροπή με αξιόλογους μουσικούς με Grammy και Emmy, και αποφασίζουν τα αποτελέσματα.
Το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο!
«Αυτό το δεύτερο βραβείο που με χαρά βλέπω στα συμφωνικά μου όργανα να συμβαίνει δηλαδή για δεύτερη φορά, καθώς το πρώτο ήταν «Ο Μακρυγιάννης» του Άγγελου Σικελιανού και αυτή η βράβευση για μένα σηματοδοτεί την ομπρέλα των συμφωνικών έργων μου, που είναι ο μαχόμενος Ελληνικός πολιτισμός, γιατί βασίζονται σε έργα ποιητών όπως Παλαμάς, Ρίτσος, Βρεττάκος, Σικελιανός, άνθρωποι που έχουν καταθέσει την παγκοσμιότητα της αγάπης τους για την Ελλάδα», επισήμανε η συνθέτις.
Η Πηγή Λυκούδη είπε, ότι αυτό, έρχεται και βάζει ένα πολύ σημαντικό λιθαράκι και στο δικό της όνειρο, ώστε ο συνδυασμός της ποίησης και της μουσικής, που είναι πολύ δυνατά στοιχεία και μπαίνουν να δημιουργήσουν ρήγματα σε όλο αυτό που υπάρχει γύρω μας και είναι πολύ σκοτεινό, να φέρει κάποια χαραμάδα φωτός.
Νιώθω ότι συνυπάρχω με τους ποιητές …
Η συνθέτις έκανε λόγο για πολύ μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, σε προσωπικό και σε γενικότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό που θέλει στο πέρασμά της να κάνει, ό,τι καταγράψει να αφήσει την αίσθηση μιας «Κιβωτού». Γι’ αυτό και τόσο μεγάλοι ποιητές είναι δίπλα της, νιώθει ότι συνυπάρχει μαζί τους και όλο αυτό της αφήνει ελεύθερο πεδίο, η ποίηση να τη συντροφεύει και η μουσική να την ελευθερώνει και αυτός ο συνδυασμός, είναι το μονοπάτι που η ίδια θέλει να πορευτεί και ο χρόνος, που είναι κριτής, θα δείξει πως θα πάνε τα πράγματα και τι θα απομείνει απ’ όλο αυτό.
Βιογραφικό
Ορισμένα μόνο απ΄τα στοιχεία που συνθέτουν το βιογραφικό της Πηγής Λυκούδη, είναι και όσα ακολουθούν… Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Ελληνικής Παιδείας, στην συνέχεια φοιτήτρια της Α.Σ.Σ.Ο.Ε αλλά τελικά την κέρδισε η μουσική και τελείωσε τις σπουδές της στο πιάνο και στην σύνθεση με άριστα παμψηφεί. Έχει σπουδάσει δίπλα σε σπουδαίους καθηγητές -παιδαγωγούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η πιο πρόσφατη διάκρισή της είναι με το Συμφωνικό της έργο «Η Δίψα στον Μυστρά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου όπου απέσπασε, το ασημένιο μετάλλιο στα GlobalMusicAwards 2023 στην Καλιφόρνια Αμερικής! Στον ίδιο διαγωνισμό είχε πέρυσι βραβευτεί και το συμφωνικό της έργο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ σε ποίηση Αγγέλου Σικελιανού, το οποίο γράφτηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία . Το έργο αυτό έχει αποσπάσει επίσης και το 1ο βραβείο Σύνθεσης στον διαγωνισμό που ανακήρυξε η Περιφέρεια Αττικής για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας την Άνοιξη του 2021. Είναι γνωστή για το εκτενές και σημαντικό έργο της πάνω στην μελοποίηση Ελλήνων ποιητών. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, και με τις σπουδαιότερες ορχήστρες! Έχει παρουσιάσει τα έργα της με μεγάλη επιτυχία σε σημαντικές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Είναι από τις λίγες γυναικείες παρουσίες, στο χώρο σύνθεσης συμφωνικών έργων. To σύνολο του συνθετικού της έργου το εντάσσει κάτω από τον γενικό τίτλο «Μαχόμενος Ελληνικός Πολιτισμός».
Ένας τίτλος όπου εκφράζει απόλυτα τον καθημερινό της αγώνα και την αγάπη της για τον Πολιτισμό και την Ελλάδα! Όποιος θέλει μπορεί να βρει και να διαβάσει αναλυτικά το βιογραφικό της στο διαδίκτυο, στο προσωπικό της site http://www.pigilikoudi.gr
Για την ποιότητα του συνθετικού της έργου έχουν εκφραστεί αξιόλογοι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, με προεξέχοντα τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου .

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο, τα κοινωνικά δίκτυα της Πηγής Λυκούδη)



Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.