Σοφία Αλεξίου: Οι γονείς στράφηκαν στο βιβλίο για να βοηθήσουν με δημιουργικές ώρες τα παιδιά

Η συγγραφέας του ταξιδιωτικού παιδικού βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», μας …ταξιδεύει στη χώρα μας

Η Έλλη και ο Ερμής φωνάζουν «Ζήτω οι διακοπές» και κάνουν όλο εκδρομές! Στα ταξίδια τους έχουν μαζί τον σκύλο τους, τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, κι ένα μυρμήγκι που κάνει όλο σκανταλιές. «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», αυτός είναι ο τίτλος από το παιδικό βιβλίο της συγγραφέα κ. Σοφίας Αλεξίου (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ), όπου μέσα από ζωντανή εικονογράφηση και αποτύπωση πληροφοριών για πολλά μέρη της Ελλάδας, τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου, διδάσκονται γεωγραφία και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν μαζί με τις οικογένειές τους. Η συγγραφέας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το ταξιδιωτικό αυτό βιβλίο και τις προεκτάσεις τους, ενώ επεσήμανε πως την περίοδο της πανδημίας οι γονείς στράφηκαν στο βιβλίο, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, προσφέροντάς τους δημιουργικές ώρες, μακριά από τις οθόνες.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα το να ταξιδέψουμε, όπως αναφέρετε και στον τίτλο του βιβλίου σας, όμως πολλές φορές μας δίνεται η δυνατότητα να «ταξιδέψουμε» μέσα από τα βιβλία…

Φυσικά! Αυτή είναι και η μαγεία των βιβλίων. Μέσα σ’ αυτή τη δίνη της πανδημίας βγήκε αυτό το βιβλίο για να μας ταξιδέψει, να ταξιδέψει τα παιδιά και εμάς τους γονείς να μας δώσει ορίζοντες, τώρα που αχνοφαίνονται όλα και πηγαίνουν προς το καλύτερο, να οργανώσουμε τα επόμενά μας ταξίδια. Είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός αφιερωμένος στα παιδιά, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Πρόκειται για μία ταξιδιωτική παρέα, όπου η Έλλη, ο Ντίνος ο σκύλος, που είναι και οικολόγος και έχει τη θέση μέσα στο βιβλίο περνώντας οικολογικά μηνύματα, παρέα με τον Ερμή ξεκινούν από μία πολύ χορταστική βόλτα στην Αθήνα, μας ξεναγούν στην Ακρόπολη, στον Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, μας μιλάνε για τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς και ενώνουν το σύγχρονο στοιχείο με την ιστορία και συνεχίζουν τα ταξίδια τους. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου είναι και ένα ταξίδι, πηγαίνουν στον Λόφο του Φιλοπάππου, προχωρούν στο Καλλιμάρμαρο, έπειτα στο Σούνιο, ύστερα με ένα πλοίο πηγαίνουν στο Αργοσαρωνικό, στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Ύδρα, συνεχίζουν και ταξιδεύουν στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο και καταλήγουν στην Κρήτη. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο ταξίδια, ώστε το παιδί να διαβάζει κάθε κεφάλαιο, που έχουμε φροντίσει με την εικονογράφο την κ. Αλεξία Λουγιάκη να είναι σαν χάρτης και να ξεναγείται στις ομορφιές, πολιτιστικές και φυσικές της Ελλάδας.

Τα μέρη έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένο σκεπτικό; Συνδέονται μεταξύ τους ή θελήσατε να κάνετε μια αναφορά στα πιο σημαντικά ίσως σημεία;

Αρχικά, έχω προσπαθήσει να βάλω στο πρώτο βιβλίο όλα αυτά τα μέρη που θεωρούνται εύκολες και οικογενειακές εκδρομές με τα παιδιά, όμορφα διήμερα, τριήμερα, όπως το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά, η Μάνη, τα νησιά που είναι κοντά στην Αθήνα. Υπάρχει όμως και μία οργάνωση στο μυαλό μου για να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκα στις εκδρομές που έχω κάνει εγώ με τους γονείς μου παλαιότερα, αλλά και τώρα με την κόρη μου, οι οποίες είναι αγαπημένες και σιγά σιγά θα ξεδιπλώνονται μέρη από όλη την Ελλάδα, για να καλύψω όλα τα μνημεία και όλες τις ομορφιές που η χώρα μας έχει απλόχερα.

Αυτό ουσιαστικά είναι και ένα παράλληλο μήνυμα που θα θέλατε ενδεχομένως να περάσετε και μέσα από το βιβλίο;

Και ως φιλόλογος αυτό που με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν ότι αγαπώ πάρα πολύ και τα αρχαία και την ιστορία μας και ήθελα να τη δώσω στα παιδιά με έναν τρόπο διασκεδαστικό, γεμάτη όμορφες εικόνες, χρώματα με χιούμορ, να βάλω τις βασικές πληροφορίες, χωρίς να μπερδεύονται και να μπουχτίζουν τα παιδιά από πάρα πολλές πληροφορίες και να δώσω ένα βιβλίο, που σε συνδυασμό με τα βιβλία του σχολείου να τους χαρίζει γνώσεις , αλλά και να διασκεδάσουν διαβάζοντας. Έχω προσπαθήσει να βάλω και κάποιες έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η ομορφιά, ο πολιτισμός, η ευτυχία και τι είναι, σαν εικόνες και σαν πράξεις για να επικοινωνηθούν καλύτερα στα παιδιά σαν παιχνίδι.
Και ο τρόπος γραφής είναι έτσι τοποθετημένος, δηλαδή πάνω πάνω στις σελίδες έχω γράψει τις γενικές πληροφορίες για κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε, έπειτα οι ήρωες μέσα από τους διαλόγους τους μας μιλούν και μας δίνουν μία έξτρα πληροφορία και δεξιά υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στο Ναύπλιο το καλοκαίρι μπορείτε να συναντήσετε φλαμίνγκο, τι είναι τα φλαμίνγκο κ.ο.κ. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος και για τους γονείς, που μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο παρέα με τα παιδιά και να κάνουν έπειτα ωραίες συζητήσεις.

Εκτιμήσατε εάν τα παιδιά, αυτή την περίοδο της πανδημίας, ωφελήθηκαν διαβάζοντας βιβλία και παίρνοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως από ένα βιβλίο όπως το δικό σας;

Από όλα αυτά που έχω ακούσει και στον Εκδοτικό οίκο και από φίλους συγγραφείς, χάρηκα γιατί οι γονείς στράφηκαν στο βιβλίο για να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν δημιουργικές ώρες, να απομακρυνθούν από τις οθόνες και υπήρχε μία πολύ μεγάλη κίνηση και διαδικτυακά. Αυτό ήταν πολύ ευχάριστο, γιατί πραγματικά τα παιδιά χρειαζόντουσαν τέτοιες αποδράσεις, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο κι ένα καλογραμμένο βιβλίο. Το βιβλίο αναπτύσσει την φαντασία μας, μας ταξιδεύει δίνοντάς μας και μία ελπίδα για το μέλλον. Εγώ έγραψα για ταξίδια γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ επιμορφωτικά από την οργάνωσή τους, όπου βάζεις τους ταξιδιωτικούς χάρτες τους βλέπεις γεωγραφικά κι έχω προσπαθήσει να βάλω στο βιβλίο και μία γεωγραφική συνοχή, γι΄αυτό έχουν επιλεγεί τα συγκεκριμένα μέρη. Εκει μπορούν να δουν καλύτερα τη γεωγραφία, την ιστορία. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν και το ρόλο του ξεναγού, έτσι ώστε μέσα από τη συμμετοχή τους να μάθουν περισσότερο γιατί η επανάληψη μας βοηθάει να μαθαίνουμε καλύτερα. Θεωρώ ότι παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί απευθύνθηκαν στο βιβλίο. Βιβλία φτάσανε σε πολλά σπίτια κι αυτό το έβλεπα προσωπικά από ομάδες σε διάφορα μέσα όπου προωθούσαν την αγορά βιβλίων στα παιδιά. Τα βιβλία ήταν ένα εργαλείο αυτή τη δύσκολη περίοδο και για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.