Συναυλία – αφιέρωμα στον Νότη Μαυρουδή

Στην Κουκουράβα την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου

Αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον αείμνηστο κάτοικο και φίλο της Μακρινίτσας, πολυτάλαντο άνθρωπο Νότη Μαυρουδή, οργανώνεται στη Μακρινίτσα από τους «Μάηδες» της Μακρινίτσας.

Θα ακουστούν συνθέσεις του τιμώμενου Καλλιτέχνη, ερμηνευμένες από τον Μανώλη Χατζημανώλη και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη στην κιθάρα, (μαθητής του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα), στην αυλή της αγαπημένης του Αγίας Μαγδαληνής της Κουκουράβας, την προσεχή Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Επιπλέον θα αναφερθούν στην ζωή και στο έργο του ο γείτονας και φίλος του, Πανεπιστημιακός Θωμάς Στραβέλης, και ο Μουσικός Παραγωγός και επίσης φίλος του Βασίλης Ιορδανίδης. Ιδιαιτέρως η παρέμβαση του Θωμά Στραβέλη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι θα  μεταφέρει στιγμές από την επικοινωνία τους όλα αυτά τα χρόνια στην Κουκουράβα.

Την όλη ευθύνη της νέας διοργάνωσης αναλαμβάνει η Ενορία της Αγίας Μαγδαληνής Κουκουράβας Μακρινίτσας με το  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.», που δημιουργήθηκε μετά την ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η ένταξη του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, στο Εθνικό κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος,  απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και πολιτιστικής της ταυτότητας,

Το Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε. που αποτελείται από νέα παιδιά με την καθοδήγηση μεγαλύτερων και πλέον πεπειραμένων Μακρινιτσιωτών, επιθυμεί να προσδώσει μια νέα δυναμική σε όλα τα θέματα του πολιτισμού και της παράδοσης, διαφυλάσσοντας πρωτίστως την ιστορική υποδομή του τόπου.

Ο Νότης Μαυρουδής τιμούσε κάθε χρονιά τις εκδηλώσεις της Μακρινίτσας, όχι μόνο με την παρουσία του, αλλά πρότεινε δράσεις και εκδηλώσεις επιπέδου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και εμψύχωσε  με ιδιαίτερη θέρμη την πολιτιστική αυτή προσπάθειά.

Σε ένα σημείωμά του στο περιοδικό «ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ» του 1994 έγραφε:

« Είναι η τέταρτη συνεχής φορά που συμμετέχω στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Κοινότητα Μακρινίτσας. Αναζητώντας τη σύζευξη της μουσικής μου με τον τόπο που γίνεται η συναυλία (το προαύλιο της Παναγιάς ή της Αγίας Μαγδαληνής στην Κουκουράβα), επέλεξα ευαίσθητους ερμηνευτές για να σεβαστούμε τον χώρο και τον θεσμό, που η ευαισθησία τους να αναδεικνύει τον μελωδισμό των τραγουδιών μου. Η αγιότητα του χώρου σε συνδυασμό με τη μουσική συμβάλουν για μια βραδιά επικοινωνίας. Η παρουσία της κιθάρας είναι καταλυτική και το ακορντεόν θα στολίσει τις μελωδίες. Τη βραδιά αυτή της μουσικής τα μυστικά δε μπορούν να είναι κρυφά. Θα φανερωθούν μέσα στη νύχτα και θα απλωθούν στο βουνό. Τότε η ψυχή θα ανακαλύψει πως τα τραγούδια είναι σαν το βάλσαμο, που θεραπεύει και οδηγεί στα όνειρα..»

 

Ο Μανώλης Χατζημανώλης γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, ωδική, ενοργάνωση, αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με την Άννα Διαμαντοπούλου, και κλασικό με τον Ζάχο Τερζάκη. Είναι διπλωματούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει παρακολουθήσει σεμινάριο μουσικής σύνθεσης για τον κινηματογράφο από τον Γάλλο συνθέτη Laurent Peti Tzirard.

Με το τραγούδι ασχολείται από το 1989. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους συνθέτες (Σταύρο  Κουγιουμτζή, Κώστα  Μυλωνά, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Βασίλη  Δημητρίου, Μάριο Τόκα, Κώστα Χατζή, Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη  Παπαδημητρίου, Νίκο Κυπουργό, Γιώργο  Καζαντζή, Δημήτρη Μαρκατόπουλο, Νίκο Πιτλόγλου, Στέλιο Αβέστα, Άγαμους Θύτες κ.ά.), ερμηνεύοντας έργα και τραγούδια τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημαντική επίσης  είναι η  συνεργασία του  με τους Plasa Ensemble σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι  και τραγούδια του ξένου κινηματογράφου.

Η παρουσία του στη δισκογραφία αριθμεί αρκετές προσωπικές δουλειές και πολλές συμμετοχές. Επιμελήθηκε ακόμα ως εκπαιδευτικός του Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού δύο μουσικές παραγωγές: ‘’Τ’ άστρο ψηλά’’ και το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη ‘’Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας’’ σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και Μανώλη Χατζημανώλη στο τραγούδι ‘’Άνεμοι’’. (Β’ εκτέλεση)

Ως δημιουργός έχει συνθέσει  μουσική για τρία θεατρικά  έργα( ‘’ Η ΟΝΕΙΡΩ’’ της Μάρως Λοΐζου, ‘’ΙΠΠΕΙΣ’’ του Αριστοφάνη και το ‘’ ΦΙΔΟΔΕΝΤΡΟ’’).                                 Έχει  συνθέσει, επίσης, έργα για πιάνο, έργα για  ορχήστρα ( βλ. ‘’ΑΓΓΕΛΙΚΟ’’ στο YOUTUBE) και αρκετά τραγούδια.

Ο συνθέτης και κιθαριστής Μανόλης Ανδρουλιδάκης κατάγεται απ’ το Ρέθυμνο και τη Σύμη. Στην κιθάρα ήταν μαθητής του Νότη Μαυρουδή και του Κώστα Κοτσιώλη.

Με ακαδημαϊκή παιδεία και θητεία σε μουσικές σκηνές κάθε είδους από μικρή ηλικία,  ακολουθεί την παράδοση των συνθετών λόγιας μουσικής που ασχολήθηκαν με το λαϊκό τραγούδι και μοιράζει την καλλιτεχνική του δράση ανάμεσα στη μελέτη της κλασικής κιθάρας με σύγχρονες κιθαριστικές τεχνικές, τη σύνθεση λόγιας μουσικής και τραγουδιών.

Δίδαξε 3 χρόνια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Σημειώνεται πως οι διοργανωτές είναι σε επικοινωνία με την οικογένεια του Νότη Μαυρουδή, προσδοκώντας στην παρουσία τους στην τιμητική εκδήλωση.

Στόχος είναι να διοργανώνεται κάθε χρόνο, μια ανάλογη εκδήλωση, με σκοπό να καθιερωθεί.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.