Θοδωρής Νικολάου: «Η μουσική και το τραγούδι είναι η ζωή μου»

Ο νέος και πετυχημένος ερμηνευτής συστήνει στους αναγνώστες της «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», «τον κύριο Γκωγκέν»

Ο Θοδωρής Νικολάου είναι ο καλλιτέχνης και ερμηνευτής που συστήθηκε ευρέως στο κοινό το 2018, μέσα απ΄τον δίσκο «Ομπρέλα». Από τότε η πορεία του είναι ανοδική και οι συνεργασίες του ηχηρές και αξιόλογες. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το ιδιαίτερο κομμάτι με τίτλο «Ο κύριος Γκωγκέν» από την Μικρή Άρκτο, ένα τραγούδι αφιερωμένο στη ζωή του ανατρεπτικού ζωγράφου. Ο ίδιος ο ερμηνευτής, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, περιγράφει το νόημα του κομματιού, αλλά τονίζει ιδιαίτερα την συνεργασία του με τους υπόλοιπους συντελεστές. «Η μουσική και το τραγούδι είναι η ζωή μου», εξομολογείται ο ερμηνευτής.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Η περίοδος με τις εξάρσεις της πανδημίας και την καραντίνα ήταν δύσκολη, κυρίως για εσάς, τους ανθρώπους του πολιτισμού. Σήμερα, υπάρχει ελπίδα για τον ερχομό μιας καλύτερης περιόδου;

Μακάρι οι επόμενες μέρες , όπως και οι επόμενοι μήνες να είναι καλύτεροι και να βγούμε από αυτές τις δυσκολίες. Εύχομαι να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Αφήνοντας πίσω τα άσχημα και περνώντας στα όμορφα, ας μιλήσουμε για το νέο τραγούδι σας, που μας αγγίζει, είναι η αλήθεια, με τους στίχους, τη μουσική, αλλά και τη δική σας ερμηνεία. Θα μας πείτε δύο λόγια για το τραγούδι, αλλά και για το πώς βιώσατε εσείς την ερμηνεία του;

«Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος»! Ο Παρασκευάς Καρασούλος εμπνεύστηκε τους στίχους του τραγουδιού από την ζωή του διάσημου και ανατρεπτικού ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν. Ο Γκωγκέν παράτησε τα πάντα, όλες του τις ανέσεις, τη δουλειά του, ακόμα τη γυναίκα και τα παιδιά του, και έφυγε στην Γαλλική Πολυνησία στην Ταϊτή, με σκοπό να ανακαλύψει «τα χρώματα», όπως λέει και ο στίχος του τραγουδιού. Γι’ αυτό και τα σημαντικότερά του έργα θεωρούνται από το 1891 και έπειτα που είχε εγκατασταθεί στη χώρα. Αν κάποιος δεν ξέρει τίποτα για την ζωή του ζωγράφου, θεωρώ ότι μέσα σε αυτά τα τρία τετράστιχα μπορεί να καταλάβει τα πάντα σχεδόν για τη ζωή του Γκωγκέν. Τη μελοποίηση του κομματιού έκανε ο Άρης Γκοτζιόβελος, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης. Το τραγούδι αυτό είναι το δεύτερο που κυκλοφορεί και είναι μέρος από έναν ολοκληρωμένο δίσκο που ετοιμάζουμε εδώ και καιρό και υπογράφει ο Παρασκευάς. Στον δίσκο, στην σύνθεση της μουσικής συμμετέχουν εκτός του Γκωτιέ Βελισσάρη και η Ελένη Καραΐνδρου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Νίκος Κηπουργός, αλλά και ο Γιώργος Ανδρέου που υπογράφει την ενορχήστρωση.

Ένα «μπουκέτο» πολλών καλών καλλιτεχνών, ανθρώπων του πολιτισμού, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντίστοιχο θα είναι και το αποτέλεσμα που περιμένουμε…

Ας ελπίσουμε να είναι έτσι όπως το λέτε το αποτέλεσμα, αν και προσωπικά δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Η ονοματολογία των συμμετεχόντων σε ένα τραγούδι μας επιτρέπει να εικάζουμε πολλές φορές το θετικό αποτέλεσμα εκ των προτέρων. Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι δημιουργοί με αφορμή τον δίσκο θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναμετρηθούν στα ίσα με το παρελθόν τους. Έχουν να καταθέσουν σημαντικά πράγματα και στο τώρα. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν μετράει μόνο η ιστορία και το τι έχεις γράψει στο παρελθόν. Το ζήτημα είναι να συνεχίζεις στο τώρα και να προσφέρεις έμπνευση και όρεξη.

Γνωρίζετε πότε θα δοθεί ο δίσκος εξ ολοκλήρου στο κοινό;

Τους επόμενους μήνες. Δεν θέλω, όμως, να σας απαντήσω με ακριβή ημερομηνία, καθώς η δουλειά στο στούντιο είναι πολύ απαιτητική, όπως και εμείς οι ίδιοι με τη δουλειά. Παρ΄όλα αυτά, ασχολούμασταν εντατικά με τις παραστάσεις στο Θέατρο «Ραντάρ». Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή, καθώς σε αυτές τις παραστάσεις εμφανιζόμουν στη σκηνή μαζί με τον Παρασκευά Καρασούλο. Η παράσταση λεγόταν «Το παιχνίδι των λέξεων», όπου ο Παρασκευάς διάβαζε ανέκδοτα κείμενά του, αλλά και δημοσιευμένα, κι εγώ ερμήνευα τραγούδια σε στίχους του.

Είναι σημαντικό πάντως το γεγονός ότι από την έναρξη της καριέρας σας το 2018 έχετε ακολουθήσει μια όμορφη και δημιουργική διαδρομή, ενώ συνεργαστεί ήδη με μεγάλα ονόματα στον χώρο του τραγουδιού και τη σύνθεσης

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Η μουσική και το τραγούδι είναι η ζωή μου και προσπαθώ πάντα να ταξιδεύω και να συνταξιδεύω μέσα από την μουσική. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στην ΄΄οικογένεια΄΄ της Μικρής Άρκτου και έχω τη βοήθεια σημαντικών συνταξιδιωτών, όπως είναι ο Παρασκευάς Καρασούλος, η Βιβή Γερολυμάτου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης. Τα σχέδιά μας είναι πολλά για το μέλλον, φτάνει να είμαστε καλά και να έχουμε όρεξη.

«Δεν μετράει μόνο η ιστορία και το τι έχεις γράψει στο παρελθόν. Το ζήτημα είναι να συνεχίζεις στο τώρα και να προσφέρεις έμπνευση και όρεξη»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.