Β. Τριάντης: «Το παραδοσιακό τραγούδι είναι εξαγώγιμο και πάντα συγκινεί… »

Tο 2015 ηχογράφησε παραδοσιακά Ηπειρώτικα κομμάτια στην αγγλική δισκογραφική JSP για λογαριασμό του βραβευμένου δύο φορές με Grammy Αμερικανού μουσικού παραγωγού Christopher King
Ο καταξιωμένος λαουτίστας παρουσίασε μέσω του Ράδιο Ένα, το βιωματικό τραγούδι «Σεϊτάν Παζάρ»

Ο Βασίλης Τριαντής κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι με τίτλο «Σεϊτάν Παζάρ», ένα ορχηστρικό, παραδοσιακό και βιωματικό κομμάτι το οποίο σχετίζεται με την πόλη καταγωγής του μουσικού, την Πρέβεζα, και το ομώνυμο σοκάκι στην πόλη. Ο μουσικός που «υπηρετεί» με το λαούτο του την παραδοσιακή μουσική μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το συναισθηματικό «δέσιμο» που έχει με το κομμάτι, ένα κομμάτι που συνδέει το μουσικό παρελθόν με το μέλλον, ενώ όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τις μουσικές καταβολές κατοίκων της Ν. Ιωνίας και ευρύτερα της Μαγνησίας

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Που παραπέμπει το ορχηστρικό κομμάτι «Σεϊτάν Παζάρ» και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στον κόσμο;

Το «Σεϊτάν Παζάρ» είναι ένα γραφικό σοκάκι στην Πρέβεζα, όπου υπήρχαν μουσικά καφενεία, σε μια εποχή, μάλιστα, που το λιμάνι της πόλης άκμαζε και υπήρχε ο μεγαλύτερος Μουσικός Σύλλογος της Βορειοδυτικής Ελλάδας με έδρα την Πρέβεζα. Το σοκάκι μέχρι και σήμερα είναι τόπος αναφοράς για την πόλη της Πρέβεζας, με τους κατοίκους να συναντιούνται και να διασκεδάζουν. Το σοκάκι αυτό και αντίστοιχα το κομμάτι έχει βιωματικό χαρακτήρα, γιατί μπορώ να πω ότι μεγάλωσα μέσα σε αυτό. Πολλά μαγαζιά του δρόμου της εποχής, πέρασαν από γενιά σε γενιά και σήμερα ανήκουν σε φίλους μου.

Υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα αναπολούν την περίοδο εκείνη και την ξαναθυμούνται ακούγοντας το κομμάτι σας;

Όταν βρισκόμαστε στην Πρέβεζα και στο καλντερίμι αυτό, πάντα έρχονται στην μνήμη μας και στις συζητήσεις μας οι παλιοί μουσικοί που έδρασαν στην περιοχή. Το δε κομμάτι παραπέμπει ως σύνθεση και ως ενορχήστρωση στην παράδοση και συγκεκριμένα στην παράδοση του τόπου της Πρέβεζας, σε συνδυασμό με την σύγχρονη ματιά, ενώ ενώνει μουσικά το παρελθόν με το μέλλον.

Η παραδοσιακή μουσική «αγγίζει» και εάν πόσο, την σύγχρονη κοινωνία; Έχουν οι νέες ηλικίες παραδοσιακά ακούσματα;

Βιώνουμε άγχος με σκοπό την συντήρηση και διατήρηση της παράδοσης. Η περίπτωση της Πρέβεζας από μόνη της είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς δεν δημιουργήθηκε ένα νέο μουσικό είδος από τους πρόσφυγες και τον κόσμο του λιμανιού, όπως έγινε με το ρεμπέτικο στον Πειραιά. Η διαφορά είναι ότι σε ένα αστικό κέντρο εξελίχθηκε η ήδη υπάρχουσα μουσική της υπαίθρου, όπως είναι η παραδοσιακή μουσική. Η παράδοση είναι σαν ένας χείμαρρος που προχωρά και όσο κι αν έχουμε το άγχος να τη διατηρήσουμε αυτή συνεχίζει να προχωρά, αλλάζοντας μορφή, όπως ο χείμαρρος. Είναι θέμα επιλογών τι θέλουμε να ακούμε σχετικά με αυτό που ορίζει ο καθένας μας παραδοσιακό.

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, ενώ έχετε ηχογραφήσει παραδοσιακά ηπειρώτικα κομμάτια, ως εξαγώγιμα προϊόντα, σωστά;

Πριν κάποια χρόνια ηχογραφήθηκαν παραδοσιακά κομμάτια από αγγλική δισκογραφική εταιρεία, με τον σπουδαίο Αμερικανό παραγωγό Κρίστοφερ Κίνγκ. Και ο ίδιος ακολουθεί την τάση του εξωτερικού η οποία σχετίζεται με τις γνήσιες και παλιακές ηχογραφήσεις. Μαζί του πραγματοποιήθηκε μια αναπαραγωγή του μουσικού κομματιού του 1920 του βιολιστή Αλέξη Ζούμπου, το οποίο, μάλιστα, είχε ηχογραφηθεί στην Αμερική. Το παραδοσιακό τραγούδι είναι εξαγώγιμο και πάντα συγκινεί. Το γεγονός ότι βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος να συγκινηθεί από το ηπειρώτικο μοιρολόι είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποδεικνύεται πως πλέον δεν υπάρχουν σύνορα.

Υπάρχει νέο μουσικό υλικό το οποία θα μας παρουσιάσετε;

Είχε κυκλοφορήσει ο πρώτος μου δίσκος το 2019 με ορχηστρικά κομμάτια, τα οποία, εάν μπορούσαμε να τα εντάξουμε κάπου, θα ήταν στα world music, αυτά που μπορούν να ακουστούν σε όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο βγάζω κομμάτι- κομμάτι. Δεν γνωρίζω ακόμα, όταν συμπληρωθούν αυτά τα κομμάτια, εάν θα ενταχθούν όλα σε έναν δίσκο, αλλά υπάρχει έτοιμο υλικό που περιμένει.

Ο Βασίλης Τριάντης

Ο Βασίλης Τριάντης, γεννημένος στην Πρέβεζα, με πτυχίο του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο λαουτιέρη Χρήστο Ζώτο.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της παλαιότερης και της σύγχρονης γενιάς (Πετρολούκας Χαλκιάς, Γρηγόρης Καψάλης, Αντώνης Κυρίτσης, Γιώργος Κωτσίνης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, κ.α), αλλά και με σημαντικούς εκπροσώπους του έντεχνου χώρου. Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε δισκογραφικές δουλειές της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

Tο 2015 ηχογράφησε παραδοσιακά Ηπειρώτικα κομμάτια στην αγγλική δισκογραφική JSP για λογαριασμό του βραβευμένου δύο φορές με Grammy Αμερικανού μουσικού παραγωγού Christopher King

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.