Βράβευση δύο βιβλίων του Δημήτρη Κωνσταντάρα- Σταθαρά από την Εστία Νέας Σμύρνης

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» ανακοινώνει με χαρά τη βράβευση του εκλεκτού μέλους και πρώην γ. γ. της Εστίας μας για 19 χρόνια από την Εστία Νέας Σμύρνης. Πιο συγκεκριμένα κατά τον Διαγωνισμό για τη συγγραφή βιβλίων με Μικρασιάτικο Περιεχόμενο, που είχε προκηρύξει η Εστία Νέας Σμύρνης για την περίοδο 2019-2020-2021, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς έλαβε, στην κατηγορία «ΜΕΛΕΤΕΣ», το Τρίτο Βραβείο για τα βιβλία του «ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1947-2010, Από τον προσφυγικό συνοικισμό στη σύγχρονη πόλη» και «Η ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΤΟΥ 1947. Η αφετηρία της σύγχρονης πόλης», τα οποία εξέδωσε η Εστία της Ν. Ιωνίας κατά τα έτη 2020 και 2021 αντιστοίχως.

Πρόκειται για δυο αξιόλογα βιβλία στην ιστορία της Νέας Ιωνίας στα οποία αποτυπώνεται η ζωή στον προσφυγικό συνοικισμό και στη συνέχεια η πρόοδος και εξέλιξή του, ως Δήμος, σε σύγχρονη πόλη και τα οποία η Εστία μας «ΙΩΝΕΣ», επειδή κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο της πανδημίας και δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό, θα τα παρουσιάσει το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη θεμελίωση του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου 1923.

Στο πρώτο βιβλίο («ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1947-2010. Από τον προσφυγικό συνοικισμό στη σύγχρονη πόλη», που εκδόθηκε από την Εστία «ΙΩΝΕΣ» το 2020, παρουσιάζεται η πρόοδος και μεταμόρφωση της Νέας Ιωνίας από τον προσφυγικό συνοικισμό σε μια σύγχρονη πόλη. Από την ίδρυση του Δήμου Νέας Ιωνίας, με πρώτο δήμαρχο τον Ευάγγελο Καραμπατζάκη το 1947, που πανηγύριζε για την τοποθέτηση στην πλατεία Ευαγγελίστριας μιας κοινόχρηστης βρύσης (!), την απόκτηση από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων ενός μεταχειρισμένου φορτηγού αυτοκίνητου (!),  με ένα σχολικό κτήριο, μία εκκλησία (την Ευαγγελίστρια) και ένα γήπεδο (της ΝΙΚΗΣ), μέχρι τον τελευταίο δήμαρχο (2010), τον Παύλο Μαβίδη, που άφησε μια Νέα Ιωνία και ένα Δήμο με υλικοτεχνικές υποδομές και μια πόλη σύγχρονη με υποδομές στην Ύδρευση, στην Καθαριότητα, στην Οδοποιία, στην Εκπαίδευση (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια-Σχολές), στην Ναοδομία (5 κεντρικές εκκλησίες), στον Αθλητισμό (Πανθεσσαλικό Στάδιο, Κλειστό Γυμναστήριο, Γήπεδο τένις, Κολυμβητήριο, Γυμναστήρια στα σχολεία), στον Πολιτισμό (Μεταξουργείο, Πολιτιστικό Κέντρο με πολλαπλές χρήσεις, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, Πολιτιστικό Άλσος). Όλα αυτά και η δημιουργική διαδρομή όλων των δημάρχων της Νέας Ιωνίας αυτά τα 63 χρόνια ζωής, περιγράφονται και αναφέρονται λεπτομερώς στις 341 σελίδες  του βιβλίου αυτού.

Στο δεύτερο βιβλίο («Η ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΤΟΥ 1947»), που εκδόθηκε από τους «ΙΩΝΕΣ» το 2021, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή της προσφυγικής Νέας Ιωνίας του 1947, που από τη χρονιά αυτή αρχίζει η πρόοδός της, σε επτά κεφάλαια: 1ο . Η ίδρυση του Δήμου Νέας Ιωνίας, 2ο . Μια δημοσιογραφική έρευνα του Ιωάννη Καζαντζάκη, της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» σε επτά συνέχειες (Οκτώβρης 1947) με τίτλο «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ. Εντυπώσεις από την ζωήν 15.000 προσφύγων», 3ο . Εικόνες από τον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας με αναμνήσεις κατοίκων της Νέας Ιωνίας (Παν. Κατσιρέλου, Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, Δέσποινας Δήμου, Γεωργίας Καρακατσοπούλου-Χαϊδούλη,  Γιάννη Κονταξή, Βασίλη Μητσάκη, Αρχοντή (Τάκη) Παντελόπουλου, Μανώλη Παρασκευά, Λευτέρη Τσίλογλου και Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, 4ο . Ο Εμφύλιος πόλεμος το 1947 και η σχέση του με τη Νέα Ιωνία, 5ο  . Η Εκπαίδευση στη Νέα Ιωνία (Δημοτικά: 7ο, 8ο, 20ο και Νηπιαγωγείο. Γυμνάσιο δεν υπήρχε), 6ο . Η Ευαγγελίστρια (άλλος ναός δεν υπήρχε) και 7ο. Ο Γυμναστικός Σύλλογος  Η ΝΙΚΗ. Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα στις 333 σελίδες του βιβλίου, το οποίο κοσμείται στα εξώφυλλα και στις εσωτερικές σελίδες από έργα του Γιάννη Κονταξή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας έχει «προικίσει» την Εστία «ΙΩΝΕΣ», με δέκα βιβλία του. Από την Εστία Νέας Σμύρνης, με θέμα τη Νέα Ιωνία και τους πρόσφυγες, έχουν τιμηθεί επτά βιβλία του (πέντε με Βραβεία και δύο με Έπαινο): 1ο . «Χρονικό της Νέας Ιωνίας 1924-1994», έκδοση 1994, Τρίτο Βραβείο, 2ο. «Η Νέα Ιωνία του 1933», έκδοση 2003, Δεύτερος Έπαινος, 3ο. «ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ», έκδοση 2006, Τρίτο Βραβείο, 4ο. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», έκδοση 2008, Πρώτο Βραβείο, 5ο. «Συναξάρι των πρώτων οικιστών της Νέας Ιωνίας Βόλου», έκδοση 2013, Πρώτος Έπαινος  και τα δύο που προαναφέρθηκαν Αυτά τα βιβλία, καθώς και όλα τα άλλα (σύνολο 22), που έχει συγγράψει ο Δ. Κ.-Σ., μπορεί να τα βρει ο ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του: www.neaioniavolou.com

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης (Πλατεία Νέας Σμύρνης, Κήπος Μνήμης), στη μεγάλη αίθουσα «Πάνος Χαλδέζος», την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, Έφορος Μουσείων και Βιβλιοθήκης και μέλος του Δ. Σ. της Εστίας Νέας Σμύρνης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τους βραβευθέντες, που ήταν πάρα πολλοί. Επακολούθησε η επίδοση των διπλωμάτων προς τους βραβευθέντες από την κριτική επιτροπή, που την αποτελούσαν οι κ. κ. α) Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δρ Λογοτεχνίας και ποιητής, β) Τόνια Καφετζάκη, Δρ Ιστορίας, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και γ) Ανθή Τσαγκαράκη, Φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την ίδια τελετή, από τον Βόλο έλαβε το Τρίτο Βραβείο, στην κατηγορία «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», ο συγγραφέας κ. Χριστόφορος Σεμέργελης για το βιβλίο του «Μια θάλασσα, δυο πατρίδες: ιστορικό μυθιστόρημα», Αθήνα 2020, έκδ. Κέδρος.

 

Η Εστία «ΙΩΝΕΣ» εύχεται  στον ακάματο ερευνητή της τοπικής ιστορίας Δημήτρη Κωνσταντάρα –Σταθαρά  να συνεχίσει  με τον ίδιο ζήλο και μεράκι  να ερευνά και να  συλλέγει  στοιχεία από την ιστορία της προσφυγικής Νέας Ιωνίας  και να «προικίζει» την Εστία με βιβλία που θα μείνουν πολύτιμη παρακαταθήκη για  τις επόμενες γενιές.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.