«Άφιξη» της Ινδίας στον «Κόκκινο Πλανήτη»

Στο ιδιαίτερο «κλαμπ του Άρη» εισήλθε η Ινδία, καθώς το διαστημόπλοιο της αποστολής MOM (Mars Orbiter Mission) της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας (ISRO) εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».
Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του space.com, το εν λόγω επίτευγμα καθιστά την Ινδία την τέταρτη «οντότητα», μετά τις ΗΠΑ, την ESA και την πρώην Σοβιετική Ένωση, που θέτει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη ένα διαστημόπλοιο.
Το σκάφος της αποστολής, το οποίο ονομάζεται «Mangalyaan» («σκάφος του Άρη» στα σανσκριτικά) πραγματοποίησε μία πτήση εισόδου σε τροχιά διαρκείας 24 λεπτών το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ινδίας), σημαίνοντας το τέλος ενός ταξιδιού διαρκείας δέκα μηνών, το οποίο είχε ξεκινήσει με την εκτόξευσή του στις 5 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Κυριακή η NASA είχε ανακοινώσει ότι το διαστημόπλοιό της MAVEN τέθηκε επίσης επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Η ISRO ανακοίνωσε την επιτυχία της με ένα «παιχνιδιάρικο» tweet: «Τι είναι κόκκινο, είναι πλανήτης και είναι το επίκεντρο της τροχιάς μου;», το οποίο ακολουθήθηκε από άλλα δύο σε παρεμφερές ύφος: «θα επιστρέψω μετά το πρωινό. Ωραίο το φως του ήλιο. Κάνει καλό στη μπαταρία σου» και – κάνοντας mention το Curiosity της NASA- «Τι γίνεται, Mars Curiosity; Να είμαστε σε επαφή. Εδώ κοντά θα είμαι».
Η αποστολή ΜΟΜ, αξίας μόλις (για τα δεδομένα της εξερεύνησης του Διαστήματος) 74 εκατ. δολαρίων, έχει ως στόχο κυρίως την επίδειξη τεχνολογίας- ότι η Ινδία είναι σε θέση να στείλει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη. Ωστόσο, το σκάφος διαθέτει επίσης κάμερα και επιστημονικά όργανα, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Το Mangalyaan θα κινείται σε εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά 77 ωρών, που θα το φέρουν σε απόσταση από 365 μέχρι 80.000 χιλιόμετρα από τον Άρη. Η επιστημονική αποστολή αναμένεται να διαρκέσει από έξι μέχρι 10 μήνες, σύμφωνα με στελέχη της ISRO.
To MOM αποτελεί την πρώτη επιτυχή διαπλανητική αποστολή της Ινδίας, η οποία, σύμφωνα με την ISRO, δεν συνάντησε απρόοπτα. Ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίτευγμα, καθώς, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Mashable, η Ινδία αποτελεί την πρώτη χώρα που φτάνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη στο πλαίσιο ενός παρθενικού εγχειρήματος (με την πρώτη της προσπάθεια), και η πρώτη ασιατική χώρα που φτάνει στον «Κόκκινο Πλανήτη»- και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλες αντίστοιχες αποστολές του παρελθόντος. Παράλληλα, ο ινδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τις 51 αποστολές που έχουν επιχειρηθεί με στόχο τον Άρη μόνο 21 έχουν επιτύχει.
Την ISRO συνεχάρη και η NASA μέσω του Twitter.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.