Προκαλεί απορία

Μεγάλη απορία προκαλεί πως αποφάσισε ο ογκολόγος Γιώργος Ρήγας, λίγο καιρό αφού παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του τμήματος χημειοθεραπείας, να επιστρέψει εκεί για να παρέχει υπηρεσίες με «μπλοκάκι». Ήταν τόσο καίρια η παρέμβαση του Αχιλλέα Μπέου; Αν θυμάμαι καλά, που θυμάμαι, ένας από τους λόγους της παραίτησής του, ήταν η αδυναμία συνεργασίας με την γιατρό που έχει απομείνει και εξυπηρετεί σήμερα τους εκατοντάδες ασθενείς. Συνεπώς, αναρωτιέται κανείς πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν τώρα. Θεωρώ ότι η ανάγκη εξυπηρέτησης των ασθενών θα πρέπει να αμβλύνει τις όποιες διαφορές τους, έστω και προσωρινά. Μακάρι να τα βρουν προς όφελος των ασθενών. Το εύχομαι ειλικρινά.

Τι έγραφε τον Ιούλιο του 2023 που παραιτήθηκε
Η ανάρτηση του ογκολόγου
“Αυτός ο Ιατρικός Φακελλος συνετάχθη στις 09/01/2009
Ήταν η αρχή ενός ταξιδιού που ξεκίνησε στις 05/01/2009
Σημερα και μετα απο 14,5 χρονια αυτο το ταξίδι πλησιάζει προς το τέλος του
Ο Ασθενής στον οποιον αντιστοιχεί ο συγκεκριμενος Ιατρικός Φακελλος ειναι εν ζωή
Υποβάλλω σημερα την Παραίτηση μου απο την Θεση του Διευθυντή ΕΣΥ Παθολόγου-Ογκολογου στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου
Οι λόγοι: περιττό νομιζω να τους εξηγήσω
Όσο και να προσπαθείς μόνος σου δεν αλλάζεις την ροη της Ιστορίας
Καταρχάς ενα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ απο την καρδιά μου και την ψυχή μου σε όσους άθελα μου αδίκησα,πίκρανα,στενοχώρησα.Δεν το έκανα σε καμία περίπτωση απο πρόθεση
Το επαγγελματικό μέλλον; Αγνωστο προς το παρον
Ειναι ομως τοσο μεγάλο και ισχυρό το θελω μου για αποχωρησω απο ενα εξαιρετικα τοξικό και φθοροποιό περιβάλλον που προς το παρον αυτο εχει προτεραιοτητα
Πιστεύω πως αφήνω πιςω μου ενα Τμήμα δυνατο,ποιοτικό,με εξαιρετικού επιπέδου Επιστήμονες
Ίσως κάποιος άλλος να τα καταφερει καλυτερα απο εμένα
Πάντα η σκέψη μου θα ειναι στη Μονάδα Χημειοθεραπείας
Πάντα θα προσπαθήσω να εξακολουθώ να την στηρίζω με όσα μεσα διαθέτω και απο οποια θεση και αν βριςκομαι
Αλλωςτε δεν πιστεύω στον Τομέα ειδικά της Υγειας στον Ανταγωνισμό
Πιστεύω ακράδαντα στον υγιή συναγωνισμό
Ευχαριστω πολύ”

Τι έλεγε σε συνέντευξη του λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του-Γιώργος Ρήγας: Με έδιωξε το σπίτι μου
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ. Ρήγας παραθέτει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. “Μάς είχαν δώσει μια σφυρίχτρα και κάναμε τον τροχονόμο”, λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως λόγω της απουσίας Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού ο ρόλος του μετά τη χημειοθεραπεία περιοριζόταν στο να παραπέμπει τα περιστατικά στη Λάρισα.

“Νιώθω πως με έδιωξε το σπίτι μου”, σημειώνει, ενώ αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξε στην απόφασή του και η δική του νόσηση από καρκίνο, πριν από ένα χρόνο.

Το ταξίδι ενός Βολιώτη με καρκίνο
Στο νοσοκομείο μιας πόλης 150.000 κατοίκων, σε ένα νομό με ιδιαιτερότητες, που εξυπηρετεί επίσης τον ορεινό όγκο του Πηλίου και τα νησιά των Σποράδων, ο ασθενής με καρκίνο έχει τη δυνατότητα να λάβει μόνο φαρμακευτική παρέμβαση, ενδοφλέβια ή με χάπια. Για τις ακτινοβολίες πρέπει να πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το μοναδικό που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πλην Αττικής).

“Αυτή τη στιγμή για κάτι μη επείγον, δηλαδή άμεσα απειλητικό για τη ζωή, το ραντεβού για να ξεκινήσεις παίζει κατά περιόδους από 2 – 2,5 μέχρι και 4 μήνες. Φροντίζουμε όσο είναι εφικτό – όταν προηγούνται χημειοθεραπείες ή προγραμματίζεται χειρουργείο – από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να κλείσουμε το ραντεβού ώστε να μπουν στη λίστα”, λέει ο κ. Ρήγας.

Το χειρουργείο για καρκίνους μαστού, παγκρέατος, παχέος εντέρου, γίνεται στην αξιόλογη Χειρουργική Κλινική του Βόλου, αλλά όχι για πνεύμονα, καθώς δεν υπάρχει θωρακοχειρουργός. Επίσης, λόγω μη διαθέσιμου πνευμονολόγου, προορισμός είναι η Λάρισα και για κάποια βρογχοσκόπηση ή διαγνωστική παρακέντηση στον πνεύμονα ή στο συκώτι.

Ελλείψει Ογκολογικής Κλινικής, αν κάποιος χρειαστεί νοσηλεία, λόγω παρενεργειών της νόσου ή της θεραπείας, συνήθως νοσηλεύεται σε μια από τις δύο Παθολογικές.

“Μάς είχαν δώσει μια σφυρίχτρα’
Οι προσπάθειες του ογκολόγου για την δημιουργία Ογκολογικής και Ακτινοθεραπευτικού ήταν πολυετείς, αλλά προσέκρουαν πάντα, όπως λέει, σε τοίχο.
“Δεν μπορώ άλλο να πάω κόντρα σε κάτι που δεν περνάει από το χέρι μου, θεωρώ ότι έπειτα από 14,5 χρόνια έκανα αυτό που μπορούσα. Το νοσοκομείο του Βόλου και όσοι έχουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους μου έδειξαν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έτσι ο κύκλος μου στο ΕΣΥ κλείνει εδώ”, σημειώνει για να συμπληρώσει πως αισθανόταν σαν τροχονόμος: “Δεν κάνω τη δουλειά που έχω εκπαιδευτεί να κάνω. Εδώ και 14,5 χρόνια δίνουμε στους ασθενείς μια θεραπεία και για οτιδήποτε άλλο μας έχουν δώσει μια σφυρίχτρα και με αυτή σφυρίζουμε και λέμε, εσύ θα πας από δω και εσύ από εκεί. Κάνουμε τους τροχονόμους”.

Μένει με έναν ογκολόγο
Η αποχώρηση του κ. Ρήγα συνοδεύεται και με αυτήν του επικουρικού ογκολόγου που υπηρετεί στο Τμήμα Χημειοθεραπείας τα τελευταία 7 χρόνια, σε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Έτσι το Τμήμα μένει με μόνο μια ογκολόγο.

“Το μυαλό μου είναι στους ασθενείς μου, τους οποίους ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκαν όχι μόνο την υγεία τους αλλά και τη ζωή τους. Όπου κι αν είμαι, το μυαλό μου και η φροντίδα μου θα είναι πάντα σε αυτή τη Μονάδα”, λέει, προσθέτοντας πως η απόφασή του λήφθηκε μετά από πολλή περίσκεψη και ήταν μονόδρομος. “Έχω κάποιες απαιτήσεις από τη δουλειά μου, κυρίως για να μπορώ να κοιτάω στα μάτια τους ασθενείς μου, γιατί θα μπορώ να τους προσφέρω αυτά που χρειάζονται. Νιώθω ότι στην ουσία με διώχνει το σπίτι μου”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.