Α. Κοντολέων: Αθωράκιστη η Ελλάδα στην ενεργειακή κρίση- Λάθη στην ευρωπαϊκή πολιτική

Για το ράλι στις τιμές της ενέργειας μιλά ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ

Αθωράκιστη χαρακτήρισε ο  πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας -ΕΒΙΚΕΝ- κ. Αντώνης Κοντολέων την Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το ράλι τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Ο κ. Κοντολέων έστρεψε τα βέλη του και στην ευρωπαϊκή πολιτική, εντοπίζοντας σημαντικά λάθη αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα, που συνεχίζει παθογένειες της αγοράς, με αποτέλεσμα η ελληνική βιομηχανία και τα νοικοκυριά να είναι πλέον στραμμένα με την πλάτη στον τοίχο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων το πρόβλημα ξεκινά με τη ευρωπαϊκή πολιτική,  που προχωρά στην πράσινη μετάβαση, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει προετοιμαστεί σωστά, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει  διαθέσιμο το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάβαση. Αποφασίστηκε δε πως το καύσιμο της μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο, όμως αυτό αποδείχθηκε ότι δεν είναι σε επάρκεια για να ικανοποιήσει τη σημερινή ζήτηση στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντολέων η προμήθεια του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αφεθεί στα χέρια των προμηθευτών και δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες, αλλά ο κάθε προμηθευτής βγαίνει στην αγορά κάνει μία σύμβαση.  Φέτος δε, δεν έφτασαν οι ποσότητες LNG, με αποτέλεσμα οι αποθήκες στην Ευρώπη να είναι άδειες και οι τιμές στα ύψη. “Η αύξηση είναι 400%. Είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα, αντί για 16-20 ευρώ που πληρώναμε τον Γενάρη, η τιμή έφτασε στα 100 ευρώ κάποια στιγμή και τον Νοέμβριο η βιομηχανία θα πληρώσει αέριο 95 ευρώ”, συμπλήρωσε.

 

Οι μεγάλοι πιο εύκολο να αμυνθούν, οι μικροί είναι αυτοί που πλήττονται

Όπως τόνισε ο κ. Κοντολέων οι ελληνικές χαλυβουργίες θα επιβαρυνθούν με τεράστια ποσά, με εκατομμύρια ευρώ, όμως παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι θα πληγούν, το πρόβλημα έγκειται στην ελληνική βιομηχανία που είναι αυτή που θα πληρώσει το μάρμαρο.

“Εμείς παρότι εκπροσωπούμε τους μεγάλους, δεν ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή πλήττεται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής βιομηχανίας, η μεταποίηση, η βιοτεχνία και αυτοί “τρώνε” την κρίση και δεν έχουν τη δύναμη να αμυνθούν. Οι μεγάλοι είναι ίσως πιο εύκολο να αμυνθούν , αλλά οι μικροί που είναι στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν δει και πολύ μεγάλη αύξηση στο ρεύμα, της τάξη του 150%. Υπολογίζουμε ότι το μήνα θα είναι 150 εκ. ευρώ η αύξηση στη μέση τάση στο σύνολο της χώρας. Είναι μεγάλα τα ποσά, μας πιάνει ίλιγγος”, εξήγησε η ΕΒΙΚΕΝ.

Δεν έχει κρίση ο Βορράς- Παθογένεια της Ελλάδας η άρνηση για διμερή συμβόλαια

Η ενεργειακή κρίση όμως δεν επηρεάζει την Ευρώπη το ίδιο. Ο Βορράς, όπως υποστηρίζει ο κ. Κοντολέων, λέει ότι δεν έχει κρίση, ενώ ο Νότος και χώρες του ανατολικού μπλοκ λένε ότι έχουν κρίση.

“Ο Βορράς δεν βλέπει κρίση, γιατί οι αγορές τους είναι ανταγωνιστικές. Πηγαίνουν και κάνουν διμερή συμβόλαια μακροχρόνια με τους μεγάλους καταναλωτές προς όφελος και των δύο μεριών. Στην Ελλάδα οι παθογένειες της αγοράς είναι και οι μεγάλοι παραγωγοί , οι οποίοι αρνούνται να κλείσουν διμερή συμβόλαια. Ενώ τον Ιανουάριο είχαν υπογράψει συμβάσεις,  από τον Μάιο και μετά άρχισαν να τις καταγγέλλουν και αυτή τη στιγμή όλη η βιομηχανία πληρώνει τις τιμές της αγοράς. Εκτέθηκαν δηλαδή στο μάτι του κυκλώνα. Θα πληρώσουν στο τιμολόγιο του Οκτωβρίου 250 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ποιος το αντέχει; Ποιος βιοτέχνης; Γι’ αυτό ζητάμε και παρέμβαση”, σχολίασε.

Μάλιστα τόνισε πως το “παιχνίδι” παίζεται ακόμη στην Ευρώπη, καθώς το αέριο που θέλει η Γερμανία και η πυρηνική ενέργεια που θέλει η Γαλλία δεν είναι στην βιώσιμη ανάπτυξη. Σημείωσε πως λόγω της προώθησης του Lng σε Κίνα και Ιαπωνία και επειδή το 2020 η τιμή του φυσικού αερίου είχε κατρακυλήσει στα 6 ευρώ, έγιναν πολλές χρεοκοπίες και παντού έχει ενοχοποιηθεί το φυσικό αέριο, με τις τράπεζες να μην χρηματοδοτούν νέες γεωτρήσεις.

” Αυτά είναι τα λάθη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δαιμονοποίησε το φυσικό αέριο μην έχοντας έτοιμη την τεχνολογία της αποθήκευσης των ΑΠΕ και του υδρογόνου. Η Ελλάδα έμεινε αθωράκιστη”, είπε ο κ. Κοντολέων.

Ανέφερε δε, πως άλλες χώρες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση έλαβαν μονομερώς μέτρα για να μπορέσουν να προφυλάξουν τους πολίτες τους, όπως η Ισπανία ή η Βουλγαρία που έβαλε το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι να βγάλει ενέργεια στην αγορά να πάρουν όλοι από λίγο και επιδοτεί το κράτος και την βιομηχανία με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα.

“Υπάρχουν λύσεις, δεν ξέρω όμως εάν υπάρχουν τα λεφτά, αλλά είναι αδύνατον αυτή την αύξηση του κόστους να τη περάσεις στην κατανάλωση.  Θα χάσουμε το τρένο, δεν ξέρω εάν πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη, το βλέπω δύσκολο”, σχολίασε ακόμη ο κ. Κοντολέων και τόνισε πως και η χαλυβουργίες δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές στις εξαγωγές τους γιατί θα χάσουν μερίδιο αγοράς.

” Πολλές βιομηχανίες συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια. Ποια είναι η πρόβλεψη που μπορούμε να κάνουμε για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το 2022 ή το 2023, γιατί όταν πας να πουλήσεις σε σταθερή τιμή θα πρέπει να ξέρεις το κόστος. Στην Ελλάδα δεν έχουμε προθεσμιακή αγορά. Φταίμε, και κύρια ευθύνη ότι δεν έχουμε ανταγωνισμό στην αγορά. Στη λογική αυτή έχει προχωρήσει και η ΔΕΗ. Μεταφέρουν σαν προμηθευτές το ρίσκο της αγοράς στους πελάτες τους, ενώ ως παραγωγοί βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου να ανεβαίνουν, ανεβάζουν τις τιμές και άρα δεν πλήττονται καθόλου από την κρίση οι παραγωγοί και η κρίση πλήττει τους καταναλωτές και όχι τους παραγωγούς”, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, επισημαίνοντας πως η κρίση αναδεικνύει τις παθογένειες της αγοράς.

Υπάρχει μία πτώση των τιμών, είναι ακόμη όμως υψηλές

Ο κ. Κοντολέων ανέφερε πως με δυσκολία τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα υψηλά κόστη, παρά τη βοήθεια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των 500 εκ. το μήνα.

” Βλέπουμε μία πτώση των τιμών, αλλά είναι στα 60 ευρώ το αέριο. Είναι πάλι πολύ ψηλά. Το δύσκολο είναι ότι αυξάνεται και το ρεύμα και δεν είναι μόνο το αέριο. Στο μείγμα ενέργειας της Ελλάδας το  60% είναι αέριο κι αυτό σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει στο μείγμα της 60% αέριο”, τόνισε ο ίδιος λέγοντας ξανά πως η χώρα μας είναι αθωράκιστη στη κρίση, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους που έχουν άλλες αγορές, ενώ συμπλήρωσε πως αν και υπάρχει μία μείωση των τιμών, η αποκλιμάκωση θα αργήσει.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.