ΑΔΕΔΥ από Βόλο: Το 80% των συνταξιούχων του δημοσίου λαμβάνει κάτω από 700 ευρώ σύνταξη

Προετοιμασία του δημοσίου τομέα για απεργία στις 21 Μαΐου

Με το βλέμμα στραμμένο στις 21 Μαΐου, ημέρα απεργιακής κινητοποίησης του δημοσίου τομέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ βρέθηκαν στον Βόλο για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το απεργιακό πλαίσιο, που δεν είναι άλλο από το μισθολογικό, ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις και το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα συντάξεων από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως και σήμερα.

Το κυρίαρχο αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης είναι το μισθολογικό και το ασφαλιστικό, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ένα γενικό ασφαλιστικό, αλλά ο καθένας έχει και ένα ατομικό ασφαλιστικό. Υπογράμμισε πως οι συντάξεις που δίνονται είναι στο 80% κάτω από 700 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς αυτές συντάξεις πείνας και υποστήριξε πως βασικά αιτήματα είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, η επιστροφή των 13ου και 14ου μισθών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του 2% και να “ξεπαγώσει” μισθολογικά η διετία 2016 και 2017.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πετρόπουλος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε τους δημοσίους υπαλλήλους ως νεόπτωχους, επισημαίνοντας ότι ένας νεοδιοριζόμενος καθηγητής λαμβάνει 730 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο είναι 10% κάτω από αυτόν του ιδιωτικού τομέα και σημείωσε ότι το ζήτημα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες συνιστά μία πολιτική επιλογή.

Για την απόφαση να μην συστρατευτεί αυτή τη φορά η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ σε ένα απεργιακό κοινό μέτωπο μίλησε ο κ. Βασίλης Πολυμερερόπουλος προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ λέγοντας ότι ενώ είχε αποφασιστεί κοινή απεργιακή κάθοδος για τις 28 Φεβρουαρίου, περιέργως η ΓΣΕΕ αποφάσισε να πάει σε απεργία στις 17 Απριλίου, όταν ήδη την 1η Απριλίου εξαγγέλθηκαν οι νέοι κατώτατοι μισθοί και είναι ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση για τις αυξήσεις μισθών.

“Εμείς πήγαμε σε μια κινητοποίηση με καθολική ευτυχία. Τώρα πηγαίνουμε σε μια κινητοποίηση με καθαρά οικονομικά αιτήματα και θα μπορούσε η ΓΣΕΕ να συμπορευτεί ή τότε ή τώρα. Είναι θέμα τακτικής και θεωρούμε τεράστιο λάθος της ΓΣΕΕ να μην συμπορευτεί μαζί μας στις 28 Φεβρουαρίου στην πιο έντονα παρεμβατική απεργία των τελευταίων ετών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στο κύμα συνταξιοδότησης αλλά και στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας ο κ.

Βαγγέλης Κουμαριανός, Επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι το κύμα αυτό των συνταξιοδοτήσεων εμφανίζεται πιο έντονα από το 2010 έως και σήμερα και συνδέεται με την ανασφάλεια ως προς το συνταξιοδοτικό. Για τα όρια ηλικίας εξήγησε ότι αυτά πλέον συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής. “Όπως προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις από το 2027 το Υπουργείο θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει τα όρια ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής”, σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Γιούλος, πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ του ερευνητικού και εκπαιδευτικού ινστιτούτου της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στην αύξηση που είδαν οι δημόσιοι υπάλληλοι εξηγώντας όμως το τέχνασμα του Υπουργείου Οικονομικών

“Υπήρξε οριζόντια αύξηση της τάξης των 70 ευρώ σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις βαθμίδες, η οποία είναι πραγματικά κάτω από 42 ευρώ τον μήνα. Αυτή η αύξηση δεν έχει ενσωματωθεί στον βασικό μισθό άρα δεν υπάρχει σαν βάση για την εξέλιξη και τον σχηματισμό των υπόλοιπων μισθολογικών βαθμίδων στο ενιαίο μισθολόγιο. Είναι ένα τρικ που εφάρμοσε το Υπ. Οικονομικών για να δώσει μία μικρή αύξηση, αλλά παρόλα αυτά να μην την ενσωματώσει στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων”, εξήγησε ο ίδιος και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός στο δημόσιο ανέρχεται στα 1100 ευρώ περίπου.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.