ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Τα βασικά ζητήματα του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, του λιμανιού του Βόλου, αλλά και της ρευστότητας στην αγορά τέθηκαν στην εποικοδομητική συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης με τον πρώην Υπουργό και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος που επισκέφθηκε την περιοχή στο πλαίσιο και της επίσκεψης της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μπασδάνης, έθεσε ως δύο βασικά θέματα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας το περιφερειακό αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, αλλά και το λιμάνι του Βόλου, όπου πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία μαρίνας, αλλά και μικρής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Παράλληλα, ο κ. Μπασδάνης επέδωσε στον κ. Χρυσοχοϊδη την επιστολή που έχει αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς και σε όλους τους τοπικούς βουλευτές αναφορικά στο θέμα της αδυναμίας συνταξιοδότησης εμπόρων & επιχειρηματιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000€ προς τον ΕΦΚΑ {ΟΑΕΕ}, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την χώρα μας.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενημέρωσε για το ζωηρό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν μεγάλες τουριστικές εταιρείες για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα βασικά θέματα, όπως αυτό της προσβασιμότητας, καθώς η σύνδεση με την ΠΑΘΕ είναι καθοριστικής σημασίας, της ένταξής του στο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και βασικών υποδομών που θα υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου.
Ταυτόχρονα, ο κ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε ότι για την δεύτερη βασική υποδομή που είναι το λιμάνι θα πρέπει επιτέλους να γίνει μία σοβαρή κουβέντα με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε το λιμάνι του Βόλου να καταστεί ένα εμπορικό λιμάνι που θε εξυπηρετεί και την κρουαζιέρα, αλλά και ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι μπορεί πριν από 25 ημέρες η Ελλάδα να βγήκε και θεωρητικά από το γ’ πρόγραμμα, ωστόσο το θέμα της ρευστότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάδος στις αγορές πρέπει να είναι η μεγάλη προτεραιότητα, καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι οδηγούμαστε στην φτωχοποίηση.
Αυτό μπορεί να αναστραφεί, όπως δήλωσε, μόνο με ανοικτές τράπεζες, κοινωνική ευαισθησία και μία δίκαιη φορολόγηση, και όχι απάνθρωπη και αντιοικονομική υπερφορολόγηση που ισχύει τώρα, που έχει σαν συνέπεια να φεύγουν και οι τελευταίοι επενδυτές.
Υπόμνημα από την πλευρά της ΟΕΒΕΜ κατέθεσε το μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου ο κ. Τρύφωνας Πλαστάρας, ο οποίος και έθεσε μία σειρά ζητημάτων στον κ. Χρυσοχοϊδη, όπως το θέμα των πλειστηριασμών, του ακατάσχετου λογαριασμού για 5 έτη που πρέπει να ισχύσει, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, του εξορθολογισμού των προμηθειών των Τραπεζών, της επαναφοράς των 120 δόσεων, της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας για μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ κοινή παραδοχή στη συζήτηση ήταν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτούργησε με τρόπο που ουσιαστικά, κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση τον κ. Χρυσοχοϊδη, υποδέχθηκε η κ. Φούλη Τσιώμου, Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία, μέλη του Κινήματος στην Μαγνησία, αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης, ο οποίος και καλωσορίζοντας τον κ. Χρυσοχοϊδη στην περιοχή έκανε ειδική αναφορά, ευχαριστώντας δημόσια τον πρώην Υπουργό για στο Αστυνομικό Μέγαρο στη Ν. Ιωνία, ένα μεγάλο έργο, όπου εγκρίθηκε επί ημερών του, την περίοδο 1999-2002, το οποίο και αποτελεί ένα στολίδι για τη Μαγνησία.

Η επιστολή

Αδυναμία συνταξιοδότησης εμπόρων & επιχειρηματιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000€ προς ΕΦΚΑ {ΟΑΕΕ}.

Κύριοι,
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έγινε δέκτης παραπόνων από νυν και πρώην μέλη του, τα οποία αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ {ΟΑΕΕ} οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των 20.000€.
Ως σας είναι γνωστό, στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι του για να πάρουν τη σύνταξή τους κατά το τμήμα που αφορά χρόνο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το άνω των 20.000 ποσό εντός προθεσμίας δύο {2} μηνών από την υποβολή της αίτησης τους για συνταξιοδότηση και να συμψηφίζουν το υπόλοιπο με τη σύνταξη. Ωστόσο πολλοί ασφαλισμένοι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν γνωρίζουν επακριβώς το συνολικό ποσό οφειλής τους, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί αυτή από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ {ΟΑΕΕ} με δική τους υπαιτιότητα, με συνέπεια όταν τους κοινοποιείται το ακριβές ποσό να αιφνιδιάζονται από το ύψος της οφειλής που στο μεταξύ έχει επιβαρυνθεί με τέλη και προσαυξήσεις, και φυσικά να αδυνατούν να το καταβάλουν εντός της προθεσμίας των δύο μηνών η οποία είναι παρά πολύ σύντομη, καθώς καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλουν εφάπαξ πόσα άνω των 5.000€ και 10.000€ κατά περίπτωση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε περίπτωση που δεν γίνει η καταβολή εντός της ως άνω προθεσμίας τότε το σύνολο της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό και χάνουν και το δικαίωμα του συμψηφισμού έως το ποσό των 20.000€.
Ως γίνεται αντιληπτό οι ως άνω διατάξεις είναι υπέρμετρα άδικες προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι για πολλά έτη ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι τα χρέη των περισσοτέρων δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, 2009-2018, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Πριν λίγα έτη, το όριο των 20.000€ είχε αυξηθεί στις 50.000€, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν. Ωστόσο και πάλι επανήλθε στο όριο των 20.000€ με συνέπεια χιλιάδες ασφαλισμένοι να εγκλωβιστούν και να αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στη ΔΟΥ με συνέπεια να μην έχουν απολύτως καμία πηγή εσόδων και να διακινδυνεύει ακόμα και η επιβίωσή τους καθώς και της οικογενείας τους. Πέραν δε της δυνατότητας συμψηφισμού δεν υφίσταται καμία άλλη νομοθετική διάταξη που να τους δίδει τη δυνατότητα συμψηφισμού ή δοσοποίησης της οφειλής τους με ταυτόχρονη συνταξιοδότησής τους.
Διά το λόγο αυτό θεωρούμε ότι άμεσα, με νομοθετικής σας παρέμβασης, πρέπει αφενός να επανέλθει το όριο από τις 20.000€ στις 50.000€ καθώς και να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής με 12 ή 24 δόσεις του υπερβάλλον των 50.000€ ποσού, ενώ θα μπορούσε τέλος να υπάρξει μια μερική διαγραφή τόκων & προσαυξήσεων στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του υπερβάλλον ποσού.
Η άμεση νομοθετική ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ {ΟΑΕΕ} είναι εγκλωβισμένοι, με μηδενικά εισοδήματα και με άμεση διακινδύνευση της ίδιας τους της διαβίωσης.

Ο Πρόεδρος

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ