Αγώνας λειτουργίας του θαλάμου υπερβαρικής ιατρικής

Μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου -Για επικοινωνιακή "φούσκα" κάνει λόγο ο πρ. Διοικητής Μ. Δραμητινός

Τη στιγμή που ο καταδυτικός τουρισμός στη Μαγνησία και τις Β. Σποράδες έρχεται στο προσκήνιο, με την λειτουργία σε μόλις λίγες ημέρες του πρώτου Υποβρυχίου Μουσείου στην Αλόννησο, η Διοίκηση του Νοσοκομείο Βόλου έχει βάλει στόχο να λειτουργήσει το θάλαμο υπερβαρικής ιατρικής, ο οποίος από το 2013 βρίσκεται κλειστός και αχρησιμοποίητος σε χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Μάλιστα, ο θάλαμος υπερβαρικής ιατρικής δεν χρησιμοποιείται μόνο για την αποσυμπίεση των δυτών, αλλά για πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η επούλωση πληγών, εγκαύματα, έλκη, ακόμη και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων.
Την άνοιξη του 2013 κατέφθασε στο Νοσοκομείο Βόλου ένα ογκώδες μηχάνημα με την ονομασία μονάδα υπερβαρικής ιατρικής. Τότε, υποδιοικητής ήταν ο σημερινός Διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος, ο οποίος είχε αναλάβει το εγχείρημα της μεταφοράς του θαλάμου και ουσιαστικά της δωρεάς αυτού από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη.
Η Μονάδα μαζί με τον εξοπλισμό της, ζύγισε περίπου στους πέντε τόνους και η μεταφορά της έγινε οδικώς με φορτηγό από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το Νοσοκομείο Βόλου ήταν και παραμένει ένα από τα ελάχιστα νοσηλευτικά ιδρύματα πανελλαδικά, που διαθέτει τέτοια μονάδα.

Επτά χρόνια αναξιοποίητος

Επτά χρόνια μετά, ο θάλαμος υπερβαρικής βρίσκεται στον ίδιο χώρο που είχε τοποθετηθεί το 2013, στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου. Πρόσφατα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Γιάννης Ντόκος ανακίνησε το θέμα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του magnesianews το έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Διοίκησης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο μηχάνημα να μην λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου, να στηρίζει τη Μαγνησία, τον τουρισμό και να δίνει λύσεις και σε πολλές άλλες ασθένειες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η στάση του Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα στις συναντήσεις του στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ” ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ακριβό ιατρικό μηχάνημα, το οποίο αποτελεί δωρεά του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και παραμένει αναξιοποίητο εδώ και χρόνια, τη στιγμή που θα μπορούσε να αποτελεί ένα πολύτιμο ιατρικό εργαλείο”, ενώ έλαβε τη δέσμευση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη για αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Βόλου κατά 200.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ο υπερβαρικός θάλαμος προς όφελος των πολιτών.

Στη γραμμή του Διοικητή και οι γιατροί

Θετικός και συμπαραστάτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Παύλος Μαλινδρέτος, ο οποίος μιλώντας στο magnesianews.gr τόνισε πως θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ο εν λόγω θάλαμος εδώ και χρόνια κι αν δεν μπορούσε να επισκευαστεί θα έπρεπε να είχε ήδη αγοραστεί νέος.
“Φυσικά και θέλουμε να λειτουργήσει ο υπερβαρικός θάλαμος και πρέπει να λειτουργήσει εάν θέλουμε να βελτιώσουμε και να στηρίξουμε την περιοχή μας και τον καταδυτικό τουρισμό. Βέβαια, ο θάλαμος υπερβαρικής δεν χρησιμοποιείται μόνο για τους δύτες, αλλά χρησιμοποιείται και σε ανθρώπους για μια σειρά ασθενειών, όπως η επούλωση πληγών, αλλά και ο διαβήτης. Πολύ καλά κάνει ο Διοικητής και έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία”, υπογράμμισε ο κ. Μαλινδρέτος.
Αναφορικά με την επισκευή του θαλάμου, αλλά και το προσωπικό που χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ τόνισε εμφατικά πως “μπορεί να επισκευαστεί και να λειτουργήσει εξυπηρετώντας πολλούς ασθενείς. Το ότι δεν έχουμε εκπαιδευμένο γιατρό αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει πως ο θάλαμος δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ποτέ. Θα πρέπει να επισκευαστεί και είτε να προσληφθεί ένας εκπαιδευμένος γιατρός που μπορεί να τον χειριστεί, είτε να εκπαιδευτεί ένας από τους υπάρχοντες γιατρούς του Νοσοκομείου. Ακόμη κι αν δεν μπορεί να επισκευαστεί, θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες και να έχουμε πάρει άλλο”.

Μ. Δραμητινός: Επικοινωνιακή “φούσκα”
η λειτουργία του υπερβαρικού θαλάμου

Το magnesianews.gr επικοινώνησε και με τον προηγούμενο Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, γιατρό κ. Ματθαίο Δραμητινό ο οποίος χαρακτήρισε το εγχείρημα της νέας Διοίκησης για να θέσει σε λειτουργία τον συγκεκριμένο θάλαμο υπερβαρικής ως επικοινωνιακή “φούσκα”.
“Ο θάλαμος ήταν παλιάς τεχνολογίας όταν τον έφεραν στο Νοσοκομείο Βόλου από τον Άγιο Παύλο, με το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να τον έχει αντικαταστήσει λόγω της ξεπερασμένης του τεχνολογίας και των προβλημάτων που είχε. Επί της δικής μας Διοίκησης προσπαθήσαμε να δούμε τι μπορεί να γίνει με τον θάλαμο. Φυσικά και υπάρχει η αναγκαιότητα ύπαρξης θαλάμου υπερβαρικής στην πόλη, όμως η ιατρική τεχνολογία και τα υλικά- ανταλλακτικά είναι ξεπερασμένα. Μέσα σ’ αυτό τον θάλαμο πρέπει να μπει για τη θεραπεία ο ασθενής, ο γιατρός και ο νοσηλευτής και μάλιστα υπό προϋποθέσεις ηλικίας και κατάστασης της υγείας του. Να μην είναι μεγάλοι σε ηλικία, να μην έχουν ασθένειες, να μην λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κτλ. Υπάρχουν δηλαδή αντενδείξεις. Παράλληλα, δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, μόνο ένας γιατρός είχε μία σχετική εκπαίδευση και για να εκπαιδευτεί κάποιος χρειάζεται έξι μήνες. Έτσι λοιπόν εκτιμήθηκε πως η τεχνολογία του ήταν ξεπερασμένη κι αν προσπαθούμε για κάτι τέτοιο θα ήταν απλά μια επικοινωνιακή “φούσκα”, γι’ αυτό και στραφήκαμε στο να αποκτήσουμε άλλα μηχανήματα και να δημιουργήσουμε άλλες ιατρικές δράσεις. Η προσπάθεια που κάνει η σημερινή διοίκηση είναι μία επικοινωνιακή “φούσκα”. Η ιατρική τεχνολογία αλλάζει κάθε 5-6 χρόνια, ούτε υλικά δεν θα μπορέσουν να βρουν για να τον επισκευάσουν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός, ο οποίος συμπλήρωσε πως η σύγχρονη τεχνολογία έχει αλλάξει και πως πλέον δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας υποβρύχιος θάλαμος για την αποσυμπίεση, καθώς μπορεί να γίνει με άλλη τεχνολογία σε κοινούς θαλάμους, όπως είναι αυτοί της αρνητικής πίεσης.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.