Αγρότες από την Μαγνησία στο αγροτικό συλλαλητήριο- «Θέλουμε πίσω τα χωράφια μας»

Τα αιτήματά τους

Χιλιάδες κόσμου, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι αλλά και πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, σε ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο. Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;», οι αγρότες διαμαρτύρονται για τη μη ικανοποίηση αιτημάτων τους από την κυβέρνηση -που έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν έχει άλλα να δώσει» στους αγρότες.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν φτάσει κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο και την Κρήτη -με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία. Ανάμεσά τους και πολλοί από την Μαγνησία.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% (με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων), άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της δικασικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.