Ακόμη λειτουργούμε σε κατάσταση «σοκ» για τον κορωνοϊό

Η Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος Ιωάννα Γεωργιάδου, μίλησε για την επόμενη ημέρα…

Η κρίση του κορωνοϊού, δεν είναι μόνο μία υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία όλων. Ο εγκλεισμός και η απομόνωση επέτεινε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Γεωργιάδου, Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγο (MSc) Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδ. Παν/μίου Θεσσαλίας που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ακόμη λειτουργούμε σε κατάσταση σοκ, με σπασμωδικές κινήσεις κι ακόμη δεν έχουν φανεί οι σοβαρές επιπτώσεις της επόμενης ημέρας. Ωστόσο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα «μαθήματα» της καραντίνας, για να προετοιμαστούμε για την κανονικότητα.

Περιγράφοντας την ψυχολογική κρίση ως επίπτωση του κορωνοϊού, η κ. Γεωργιάδου εντόπισε, με την επαγγελματική της δραστηριότητα ως Κλινική Ψυχολόγος, ότι σε περιπτώσεις που υπήρχε μία υποκείμενη δυσκολία , δηλαδή ήδη μια εκδηλωμένη συμπτωματολογία άγχους ή κατάθλιψης, σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα έγιναν πιο έντονα. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με την ίδια, επειδή η υγειονομική κρίση δημιούργησε αντιδράσεις «σοκ» , καθώς ήταν κάτι πάρα πολύ οξύ, με την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε πολύ γρήγορες δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ακόμη λειτουργούμε υπό αυτή την κατάσταση.

«Δεν έχουν φανεί ακόμη οι σοβαρές, ουσιαστικές συνέπειες»

«Αυτή η βιαστική αναθάρρυνση που βλέπουμε, έχει να κάνει ότι αντιδρούμε ακόμη λίγο σπασμωδικά και δεν έχουν φανεί ακόμη οι σοβαρές, ουσιαστικές συνέπειες της επόμενης ημέρας. Επίσης δεν έχει φανεί ακόμη η συνέπεια του να ξανανοίξουν όλα στην ομαλότητα, γιατί η ομαλότητα πιθανά δεν θα είναι για πάρα πολύ», σημείωσε. Ωστόσο, εκείνο που προτείνεται και συνιστάται είναι να έρθουμε σε επαφή με τις δυνάμεις και με την ανθεκτικότητά μας και να ανασύρουμε υπομονή, ενεργητικότητα, δημιουργικότητα, εργασιακή επιμονή και τη μεταξύ μας αλληλεγγύη, ώστε την επόμενη ημέρα να τα αξιοποιήσουμε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διαδικτυακή παρουσία του Κέντρου Ψυχοθεραπείας Ολιστικών Θεραπειών και Εκπαίδευσης «Πορεία Υγείας», στο οποίο εργάζεται η κ. Γεωργιάδου και προσπαθεί μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας και των διαδικτυακών σεμιναρίων να τονώσει την ανθεκτικότητα των ανθρώπων και να τους προετοιμάσει για την επόμενη ημέρα.

Εκτός των μέτρων στήριξης, τα Κέντρα
Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας!

Με δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν όλοι οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όλες δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν νομικό πρόσωπο κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, αστικού συνεταιρισμού, συνεταιρισμοί εργαζομένων ακόμη και οι ΑΜΚΕ –Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, καθώς δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
Μιλώντας για το θέμα η κ. Γεωργιάδου, καθώς κι εκείνη είναι μέλος μίας ΚοινΣΕΠ- Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση – επεσήμανε πως η μη ένταξη των εν λόγω Κέντρων ήταν κάτι οξύμωρο από τη στιγμή που η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου, λέγεται «κατεπείγοντα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», αφήνοντας έξω τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Στη Μαγνησία 48 φορείς

« Εμείς ως Κέντρο Στήριξης αναμέναμε ότι σιγά σιγά η υπουργική απόφαση θα συμπεριλάμβανε περισσότερες νομικές μορφές, ωστόσο περνούσαν οι μέρες και δεν συμπεριλήφθηκαν οι ΚοινΣΕπ αλλά και τα Κέντρα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», σχολίασε η ίδια, επισημαίνοντας πως στη Μαγνησία υπάρχουν 48 τέτοιοι φορείς και πανελλαδικά λειτουργούν περίπου 1500 επιχειρήσεις , που επέλεξαν μία νομική μορφή που τους επιτρέπει να δρουν συνεταιριστικά μέσα στην επιχείρησή τους.
Σε τοπικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των Κέντρων απευθύνθηκαν στους Βουλευτές Μαγνησίας, με πέντε εξ αυτών να απαντούν θετικά στο αίτημά τους για ένταξη στα μέτρα οικονομικής στήριξης, ενώ τρεις Βουλευτές κατέθεσαν σχετική αναφορά και αναμένεται και η κατάθεση μίας ερώτησης στη Βουλή. «Μιλάμε για πραγματικές επιχειρήσεις με πραγματικούς εργαζομένους. Υπάρχουν και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις- συνεταιρισμούς εργαζομένων που κινούνται στο χώρο της υγιεινής, της καθαριότητας, μικρές βιοτεχνίες, που η οικονομική τους ανακούφιση θα έχει πολύ μεγάλο νόημα», κατέληξε η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.