Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ανοίγει ένας πολιτικός κύκλος με αιχμή τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων»

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ράδιο ΕΝΑ

Στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος στάθηκε αρχικά στην τεράστια αποχή, η οποία όμως τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, υπερκαλύπτει τις εντυπώσεις των κομμάτων για τα κέρδη και τις απώλειες. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επέδειξε μία ανθεκτικότητα υπογράμμισε όμως το γεγονός ότι πλέον ανοίγει ένας πολιτικός κύκλος με αιχμή τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς διάλυση, προσχώρηση ή συγχώνευση των πολιτικών κομμάτων.

 

 

Ο κ. Μεϊκόπουλος αρχικά χαρακτήρισε τρομακτική την αποχή, που άγγιξε το 60% τονίζοντας ότι αυτό το ποσοστό υπερκαλύπτει τις εντυπώσεις των κομμάτων για τα κέρδη για τις απώλειες και σημείωσε ότι ο μεγεθυντικός φακός του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να εστιάσει σε αυτό το δεδομένο.

Ο ίδιος συνέχισε εστιάζοντας στην ίδια την αποχή και λέγοντας ότι υπάρχουν δύο σκέλη. «Πρώτο σκέλος και σοβαρό είναι ότι αποτελεί ένα πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, δηλαδή όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα οι νέοι φαίνεται ότι αποστρέφονται την πολιτική και το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση δια των πολιτικών αποφάσεων που έχει πάρει τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργήσει συνθήκες αποστροφής, απόγνωσης, δυσφορίας σε μεγάλα τμήματα των πολιτών. Πολύς κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας και τιμωρίας στις πολιτικές που ακολούθησε η ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αποχή στέλνει μηνύματα και στα  υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα στα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού τόξου.

«Έχουμε το οξύμωρο η κυβέρνηση να χάνει 1 εκ. περίπου ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του ’23 και να πέφτει 13 μονάδες, να πέφτει 5 μονάδες με τις ευρωεκλογές του 2019 όμως οι απώλειες αυτές δεν καταγράφονται ως θετικές ψήφοι προς την Αξιωματική αντιπολίτευση ή προς το ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα κόμματα», τόνισε συνέχισε λέγοντας ότι η αποχή στέλνει μήνυμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε ότι αντέχει εκλογικά, σημείωσε μικρές απώλειες, όμως φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο ότι δεν μπορεί να πολιτικοποιήσει και να μετατρέψει σε θετική ψήφο υπέρ του την  κοινωνική αντιπολίτευση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, στην Αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει και ένα πλεονέκτημα γιατί όπως είπε είναι μία πολιτική δύναμη που βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής και εξέλιξης ώστε στο μέλλον να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα στις ανάγκες του κόσμου.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη θέση ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου πολιτικού κύκλου», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να αναγνώσει σωστά το αποτέλεσμα και όχι να δίνουν το σύνθημα περισσότερη δουλειά, περισσότερη παρουσία αλλά να ενστερνιστεί η ΝΔ προτάσεις όπως κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε σχέση με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, το φορολογικό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά που λέει ο κόσμος.

«Οι θέσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος συνέβαλαν με κάποιο τρόπο στην μείωση των ποσοστών της ΝΔ», σχολίασε ο Βουλευτής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές, το αποτέλεσμα και η υποτίμηση

Ο κ. Μεϊκόπουλος μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε, όπως ανέφερε, σε αυτή τη μάχη, αν και δεν έπιασε τον στόχο που ήταν τουλάχιστον το εθνικό ποσοστό.

«Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε σε αυτή την εκλογική μάχη σε πείσμα πολλών και πολιτικών δυνάμεων,  οι οποίες ήθελαν να ξεμπερδέψουν μία και καλή μαζί του και είναι σημαντικό γιατί διατηρήσαμε τη δεύτερη θέση παρά ότι είχαμε παρατεταμένες εσωκομματικές περιπέτειες και διασπάσεις. Παραιτήθηκε ο φυσικός και ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει μέχρι σήμερα μια σφοδρή πολεμική στον πρόεδρό του άσχετα εάν αυτός έχει εκλεγεί μαζικά και δημοκρατικά από την ίδια τη βάση του κόμματος», σημείωσε και αναφέρθηκε στην δημοσκοπική πορεία του κόμματος, όπου στις αρχές του χρόνου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα 9,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη μιντιακή επίθεση, όπως είπε ο Βουλευτής ώστε να αποπολιτικοποιηθεί η δράση Κασσελάκη και να πληγεί η αξιοπιστία του , ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για μία παρατεταμένη αποσιώπηση σε σχέση με τα κεντρικά ΜΜΕ της κοινοβουλευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει μια προσπάθεια να υποτιμηθεί η πολιτική δραστηριότητα του προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Όλες αυτές οι παράμετροι επενεργούσανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κι όμως είδαμε ότι ο κόσμος τίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατέταξε στη δεύτερη θέση», ανέφερε.

Ωστόσο ο κ. Μεϊκόπουλος έθεσε ζητήματα σε σχέση με την εσωκομματική λειτουργία και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες του κόμματος λέγοντας ότι πρέπει να γίνει και μία ενδελεχής μελέτη του αποτελέσματος, να αποτιμηθεί με ειλικρίνεια αυτό, γιατί υπάρχει η τεράστια διαφορά μεταξύ περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μεγαλύτερα ποσοστά στα αστικά κέντρα, αλλά φαίνεται να χάνει στην περιφέρεια. Στην Κρήτη που για μία δεκαετία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα, τώρα υποχωρεί στην τρίτη θέση και πρώτο είναι το ΠΑΣΟΚ», είπε και τόνισε πως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκπομπή του δημόσιου μηνύματός τους , τις δράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις δράσεις του προέδρου και τι πρέπει να αλλάξει, γιατί, όπως σχολίασε « σε ορισμένα ζητήματα πολιτικής αιχμής και στρατηγικής ή το μήνυμα δεν έπιασε ή το μήνυμα ήταν λάθος».

 

Ασχολήθηκαν με το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη κι όχι με τα 500εκ της ΝΔ

Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Πόθεν Έσχες του κ. Κασσελάκη που λίγες ημέρες πριν τις κάλπες έγινε νούμερο ένα θέμα στην πολιτική ατζέντα και υποστήριξε πως το εν λόγω ζήτημα θα έπρεπε να είχε θιγεί πριν την προεκλογική περίοδο, καθώς άλλαξε την πολιτική ατζέντα, η οποία δεν συνέφερε τη ΝΔ.

Ωστόσο, ο Βουλευτής φάνηκε έντονος μιλώντας για το θέμα αυτό, καθώς έστρεψε τα βέλη του στη ΝΔ ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ για το κόστος των προεκλογικών τους διαφημίσεων.

« Υπάρχει πρόβλημα με το Πόθεν Έσχες του κ. Κασσελάκη αλλά δεν υπάρχει για τη ΝΔ όταν για μία ημέρα τηλεοπτικής προβολής και διαφήμισης στο διαδίκτυο ξόδεψε 30.000-50.000 στη Google, ενώ χρωστάει 500 εκ. ευρώ στις Τράπεζες; Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ είχε πολύ μεγαλύτερη δαπάνη προεκλογική σε σχέση με την προβολή του στα social media ενώ ξέρουμε ότι χρωστάει. Που βρίσκουν αυτά τα χρήματα; Το υπουργικό συμβούλιο του ‘23 του κ. Μητσοτάκη χρωστούσε 18εκ. συνολικά στις Τράπεζες», είπε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ασχοληθεί με την εκφορά του δημόσιου λόγου και υπογράμμισε ότι πέραν από την καταγραφή των προτάσεων πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και το κομμάτι της αξιοπιστίας των προτάσεων και το κομμάτι της ισχύς τους.

Ανοίγει ο πολιτικός κύκλος για σύγκλιση δυνάμεων

Στην επόμενη ημέρα, μετά τις ευρωεκλογές και τα μηνύματά της ο κ. Μεϊκόπουλος βλέπει ότι έχει ανοίξει ένας πολιτικός κύκλος με αιχμή τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων .

«Είναι ώριμη η συνθήκη. Δεν μιλάω για συγχωνεύεις, προσχωρήσεις και διαλύσεις. Μιλάω για συνεννοήσεις και συγκλίσεις προγραμματικών ζυμώσεων με σκοπό να μετουσιωθεί σε κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει συνθήκες διακυβέρνησης», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως τα κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δουν αυτόνομα, όμως θα πρέπει να βρουν τρόπους συνεννόησης και σύγκλισης.

« Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το πιο τρανό παράδειγμα. Δεν έπαψε να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή συνεργαστήκαμε για να βγει ο κ. Κουρέτας», κατέληξε εμφατικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.