Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Κατάλληλα για κολύμβηση τα νερά, να συνεχιστούν οι μετρήσεις

Επιβαρυμένη από λιπάσματα και βαρέα μέταλλα η σήραγγα απορροής της Κάρλας

Κατάλληλα για κολύμβηση είναι τα νερά του Παγασητικού, όπως προκύπτει από της μετρήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ωστόσο η σήραγγα απορροής της Κάρλας είναι επιβαρυμένη με στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη λιπασμάτων και βαρέων μετάλλων και ο Σύλλογος ζητά να ληφθούν μέτρα και να συνεχιστούν οι έλεγχοι τόσο στο νερό της θάλασσας, καθώς είναι άγνωστο αν θα μολυνθούν, καθώς και στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Βενέτης, με το μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλη Παππά, η κατάσταση του νερού της θάλασσας είναι πολύ καλή, το μικροβιακό φορτίο είναι πάρα πολύ χαμηλό, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις προηγούμενες αναλύσεις του νερού.

«Αυτό που κάναμε επιπλέον είναι ότι πήραμε από τη σήραγγα απορροής της Κάρλας δείγματα λάσπης, για να μετρηθούν τα βαρέα μέταλλα τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και υδάτων», ανέφερε ο κ. Βενέτης.
Όπως είπε, εκεί φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί το μικροβιακό φορτίο είναι έξι φορές πάνω, υπάρχουν αυξημένα νιτρικά και φωσφορικά, που σημαίνει αυξημένα λιπάσματα, αυξημένα βαρέα μέταλλα και κυρίως αρσενικό τρεις φορές πάνω, χρώμιο 8 φορές πάνω, χαλκό 10 φορές πάνω, σίδηρο 5 φορές πάνω, μόλυβδο 7 φορές πάνω, νικέλιο 4 φορές πάνω, ψευδάργυρο 7 φορές πάνω στη λάσπη της Μπουρμουλήθρας, σε σχέση με τη λάσπη στον Άναυρο και της Πλαζ των Αλυκών.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ τόνισε ότι τα δείγματα ελήφθησαν από πιστοποιημένο λήπτη και η ανάλυσή τους έγινε από πιστοποιημένο εργαστήριο.
«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Παγασητικός κόλπος έχει φοβερούς μηχανισμούς αυτορρύθμισης και αυτοκάθαρσης, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ορατός κίνδυνος επιμόλυνσής του από τη σήραγγα της Κάρλας και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα κορεστεί. Είναι ένα φαινόμενο πρωτοφανές, το οποίο πρέπει να παρακολουθήσουν οι αρμόδιοι φορείς ενδελεχώς και να μη μείνουμε στις τωρινές μετρήσεις, γιατί το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Βενέτης.

Από τις μετρήσεις που έγιναν στη σήραγγα της Κάρλας, ίσως να υπάρχει πρόβλημα και στις γεωτρήσεις της περιοχής, που επίσης πρέπει να ελεγχθούν, γιατί έχουν αυξημένο μικροβιακό φορτίο και αυξημένη επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα και λιπάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι και εκεί θα πρέπει να γίνονται τακτικές μετρήσεις και να ληφθούν μέτρα, ανέφερε ο κ. Βενέτης.
Ο ίδιος είπε ότι, όπως τον συμβούλεψε ειδικός επιστήμονας, το πιο απλό και μη κοστοβόρο μέτρο, είναι η δημιουργία φραγμάτων με πέτρες – όχι χτισμένες – ώστε να συγκρατούν τα φερτά υλικά, τα οποία θα αναλύονται για να έχουμε άποψη για τα αρδευτικά νερά και για τυχόν μόλυνση των εδαφών. «Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα και παρόλο που λοιδορηθήκαμε ότι κάνουμε κακό στον τουρισμό, η ανάλυση, προσφέρει αξιοπιστία στον τουρισμό, γιατί ο Παγασητικός θα είναι ο πιο ελεγμένος κόλπος και θα αίρεται οποιαδήποτε ανασφάλεια του κόσμου», ανέφερε ο κ. Βενέτης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΜ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το εγχείρημα λέγοντας ότι συνάντησε την άρνηση του Γενικού Χημείου, για τον λόγο ότι δεν είναι αρμόδιος φορέας και ζητήθηκε να γίνει συλλογή των δειγμάτων και μεταφορά με ευθύνη του και ανάλογα τη διαθεσιμότητα εργαστηρίου θα έβγαιναν τα αποτελέσματα.
Επίσης είπε ότι ο ΙΣΜ ενημέρωσε για τις μετρήσεις τα μέλη του και ως θεσμικός φορέας που είναι και θέλει να εισακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη η άποψή του, ενημέρωσε την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.