Αριστοτέλης Μπασδάνης: «Έρχονται πολλά λουκέτα με τον νόμο για το τεκμαρτό εισόδημα»

«Ανοιχτές» είναι ακόμη οι πληγές στη Μαγνησία- Άμεση ανάγκη για σχέδιο

Με την αγορά να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και τους καταναλωτές να είναι εμφανώς συγκρατημένοι στις αγορές τους, η Μαγνησία έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ανοιχτά μέτωπα, ώστε να δει πάλι την οικονομία της στις ράγες. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για να ζητήματα που αφορούν στον νομό, για το τι θα πρέπει να αλλάξει στην πολιτική της η κυβέρνηση για να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν στην αγορά πολλά λουκέτα μικρών επιχειρήσεων εξαιτίας του νόμου για την φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος.

 

Δικαιολογημένη η μειωμένη κίνηση στην αγορά

Ο κ. Μπασδάνης χαρακτήρισε δικαιολογημένη τη μειωμένη κίνηση στην αγορά του Βόλου και της Μαγνησίας εν γένει, καθώς όπως σημείωσε η περιοχή έχει πληγεί στον παραγωγικό τομέα και στον τουρισμό που αυτό είναι ευνόητο.

«Να μην περιμένουμε πολλά πράγματα τουλάχιστον για την επόμενη χρονική περίοδο, όταν ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στην ενδοχώρα και εννοώ την παρακάρλια περιοχή, όπου εκεί ο πρωτογενής τομέας έχει τον πρώτο λόγο, όπου έχουμε πάρα πολλές καλλιέργειες και σε δέντρα όπως το φιστίκι, το αμύγδαλο. Είχαμε μία πολύ άσχημη χρονιά σε όλο το Πήλιο όσον αφορά στην ελιά , ήταν αρνητικό το αποτύπωμα από την παραγωγή το προηγούμενο έτος και οι προσδοκίες για το τρέχον έτος είναι πάρα πολύ χαμηλές», επεσήμανε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας «πώς να μην υπάρχει από τους πολίτες, από τους καταναλωτές αυτοσυγκράτηση όταν τα πράγματα δεν είναι καλά, όταν δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% και σε όσους έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από την θεομηνία του περασμένου Σεπτέμβρη, έχει δοθεί το 50% της αρωγής και περιμένουν ακόμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου να δουν το άλλο 50% της αρωγής και ακόμα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και ταυτόχρονα τρέχουμε εμείς, μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης ένα πρόγραμμα για κάποιες περιοχές που κυριολεκτικά είναι αποκλεισμένες;»

Να «τρέξουν» οι αποκαταστάσεις

Σημαντικό σημείο στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν οι αποκαταστάσεις, που πρέπει όπως είπε να «τρέξουν» και αποτελούν κι αυτές ένα από τα στοιχεία που κρατούν πίσω τον νομό.

«Σήμερα για να πας στο Χορευτό δεν είναι ο δρόμος αυτός που θα έπρεπε. Τα έργα θα τρέξουν φαντάζομαι γρήγορα. Είναι λογικό, υπάρχει γραφειοκρατία. Τα έργα πρέπει να έρθουν γρήγορα για να μπορέσουμε να λέμε ότι είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον για του χρόνου στο 100% και σε ένα μεγάλο βαθμό στην περίοδο που διανύουμε», επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης.

Προσέθεσε και τόνισε ότι οι θάλασσες στον Παγασητικό είναι καθαρές κι αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να διαχυθεί στην κοινωνία και επεσήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποστράγγιση των υδάτων από την παρακάρλια ζώνη.

«Θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί και να μην έχει επιφυλάξεις εάν θα κάνει μπάνιο στον Παγασητικό γιατί βλέπουμε κάποιες εικόνες που μας στεναχωρούν. Θα πρέπει να αρθούν οι επιφυλάξεις και να λειτουργήσει ένας κλάδος ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για τη δικιά μας ευμάρεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο επερχόμενο Thessaly Pass ο κ. Μπασδάνης σημείωσε ότι ορισμένες περιοχές στο Πήλιο δεν είναι ακόμη έτοιμες να υποδεχτούν επισκέπτες και κάλεσε τους Δήμους να «τρέξουν» έργα αποκαταστάσεων άμεσα.

«Θα πάρει ο Πλατανιάς το Thessaly pass, είναι ικανός να υποδεχτεί κόσμο αυτή τη στιγμή; Δεν είναι, ενδεχομένως να είναι σε 20-30 μέρες. Θα πρέπει και κάθε δήμος να τρέξει πιο γρήγορα. Δεν μπορεί να αφήσει τις επιχειρήσεις στο έλεος του Θεού. Να τρέξει όλες τις υποδομές γρήγορα», σχολίασε και υπογράμμισε ότι μέχρι να βγει το Thessaly Pass πρέπει να είναι έτοιμες και περιοχές που τώρα είναι δύσκολα προσβάσιμες, ενώ επεσήμανε ότι όσες περιοχές στο Πήλιο είναι έτοιμες, σφύζουν από κόσμο.

Σχέδιο από την Περιφέρεια- Να «τρέξουν» και οι εργασίες για τον πυθμένα του λιμανιού

Παράλληλα, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, γρήγορα και άμεσα από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε ενώ σιγά σιγά αποκαθίστανται όλες οι ζώνες που είχαν πλημμυρίσει στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας να αρχίσουν σιγά σιγά να παράγουν, τονίζοντας πως  μόνο έτσι θα υπάρξει αλλαγή στην οικονομία και στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

Ακόμη όμως θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα και οι εργασίες αποκατάστασης του πυθμένα του λιμανιού, ιδιαίτερα στην Β’ προβλήτα. Σημείωσε ότι οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο και παρά τις αντιξοότητες θα υπάρξει αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εκείνο που επεσήμανε είναι πως η κρουαζιέρα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την περίοδο και εξέφρασε την ελπίδα του να γίνουν περαιτέρω έργα για να είναι έτοιμη η περιοχή την επόμενη χρονιά.

Έρχεται η Λευκή Νύχτα και η αναβίωση του Επιχειρηματικού Πανοράματος

Προκειμένου λοιπόν να μπορέσει η εμπορική αγορά να ανακάμψει και οι επιχειρηματίες να δουν ένα όφελος,  το Επιμελητήριο πήρε την απόφαση στηρίξει και φέτος με 20.000 ευρώ τη Λευκή Νύχτα στο τέλος Αυγούστου, που διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου.

«Είναι μια σημαντική δράση για την αγορά. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εισπράξεις είναι τύπου Χριστουγέννων, ενώ καταγράφονται υψηλοί τζίροι και στην εμπορική αγορά και στην εστίαση», επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης.

Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα είναι ένας εκ των διοργανωτών του Επιχειρηματικού Πανοράματος, το οποίο «αναγεννάται», εξελίσσεται και πλέον θα ονομάζεται «Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση». Θα πραγματοποιηθεί 20-22 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου και πίστη όλων είναι η προσέλκυση πολλών επισκεπτών, που θα εκθέσουν τα προϊόντα τους και θα τα πουλήσουν, μπαίνοντας και σε άλλες αγορές.

Θα δούμε πολλά λουκέτα με το τεκμαρτό εισόδημα

Εκτός από τα όσα πρέπει να γίνουν στη Μαγνησία για να τονωθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας μίλησε για τον φορολογικό μηχανισμό στις επιχειρήσεις, αλλά και για τη φορολόγηση τεκμαρτού εισοδήματος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν πολλά λουκέτα στην αγορά.

Ο κ. Μπασδάνης χαρακτήρισε δυσβάσταχτο το μέτρο με την ηλεκτρονική έκδοση στοιχείων και το κόστος που πρέπει να καταβάλει ο επιχειρηματίας στον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων και ανέφερε πως θα πρέπει να καταργηθεί.

« Ο μόνος που κερδίζει από αυτό είναι ο πάροχος και κανένας άλλος και σε αυτό προστίθεται και το ζήτημα του ελάχιστου τεκμαρτού, οπού κι εκεί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Κι εμείς εκεί ως Επιμελητήρια έχουμε κάνει παρέμβαση να δει ξανά τον νόμο η κυβέρνηση και να τον τροποποιήσει. Ναι μεν είναι ένα μέτρο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά είναι ένα μέτρο που καταδικάζει πολλούς μικρούς επαγγελματίες, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε λουκέτο», επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης τονίζοντας ότι τέτοιους είδους μέτρα έρχονται μετά από πολλή σκέψη και μετά από διαβούλευση.

«Εμείς είμαστε από τους πρώτους που θέλουμε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, δεν μπορούμε συλλήβδην να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους επαγγελματίες», σχολίασε και αναφέρθηκε και στον νόμο Κατρούγκαλου επισημαίνοντας ότι οι μικροί επιχειρηματίες τον έζησαν στο πετσί τους.

«Δεν λύνεται έτσι το ασφαλιστικό. Για να λυθούν τα ζητήματα και φορολογικά και ασφαλιστικά θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει χαμηλή φορολόγηση, κίνητρα για να απορροφήσουμε τους μισθωτούς και  για να «περπατήσουμε» κι εμείς καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε μόνοι μας να ανταπεξέλθουμε μέσα από απίστευτες αποφάσεις», επεσήμανε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις πρωτίστως στο πετρέλαιο και μετά στους παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου,  να ασκήσει διαφορετική πολιτική γιατί  έχει όλα τα εργαλεία για να το πράξει και μπορεί να επιβάλλει αυτό που θέλει.

«Όπως το επιβάλλει με τους μικρούς επιχειρηματίες, έτσι μπορεί να το κάνει και για τις μεγάλες εταιρείες και να αλλάξει και τον φόρο», τόνισε ο κ. Μπασδάνης.

Τέλος αναφερόμενος στις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στις εξαγωγές αλλά και στα φορολογικά έσοδα ο ίδιος σημείωσε για τις εξαγωγές ότι η χώρα δεν έχει πια εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ για τα έσοδα υπογράμμισε ότι η αγορά θα στεγνώσει.

«Η αγορά κάποια στιγμή θα στεγνώσει, δεν θα έχει να αποδώσει άλλα. Και μιλώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ναι μεν η πολιτεία κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια,  όμως θεωρούμε ότι με τον παραπάνω νόμο επιβάλλονται στις ατομικές επιχειρήσεις μέτρα τα οποία σε πολλές εκ των περιπτώσεων τις καθιστούν μη βιώσιμες και ανταγωνιστικές», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.