Αλήθεια, αυτά τα γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό;

Ένας πολύτιμος πρακτικός οδηγός, απ΄την καθηγήτρια Αθηνά Μαυρίδου, για την προστασία μας

Χρήσιμα, χρηστικά και άκρως σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μας βοηθήσουν αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουμε χωρίς άγχος αλλά με ψυχραιμία, τα προβλήματα που ανακύπτουν απ΄ την πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», η κα Αθηνά Μαυρίδου , Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών, ειδική σε θέματα μικροβιολογικής ποιότητας νερού και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ).

Συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή
, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο κόσμος έχει διαβάσει πολύ εξειδικευμένη ιατρική πληροφορία, η οποία δεν είναι και τεκμηριωμένη ακόμη, γιατί είναι καινούργιος ο ιός.
Οπότε αυτό που πρέπει να συστήσει κανείς στον κόσμο, είναι ψυχραιμία και κοινή λογική. Αυτά τα δύο σημεία, μας προστατεύουν και τώρα που μπήκαμε για τα καλά στην Άνοιξη και πάμε προς καλοκαίρι, ο καιρός και ο ήλιος μας βοηθάει γιατί με αυτούς τους δύο παράγοντες, τα ποσοστά του ιού θα πέσουν.
Τα μέτρα είναι απλά, είναι βασικά, δεν χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις και βέβαια οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι … το χειρότερο πρόβλημα υγείας, είναι το άγχος».
Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν, σε σχέση με τη μετάδοση του κορωνοϊού, τι συμβαίνει στις τουαλέτες, πώς γίνεται η σωστή απολύμανση, πόσο πραγματικά βοηθάει ο ήλιος, τι ισχύει με τα νερά της θάλασσας, του δικτύου και της πισίνας, τι απολυμαντικά να αξιοποιούμε;

Ποια είναι η επίδραση του ήλιου

Με την “έξοδό” μας πληθαίνουν τα ερωτήματα σε σχέση με την επιβίωση του SARS-CoV-2 στο περιβάλλον. Σίγουρα δεν ξέρουμε πολλά. Όμως σίγουρα ξέρουμε ιολογία, και ο SARS-CoV-2 δεν ξεφεύγει από γνωστές ιδιότητες των RNA ιών.
Μεταξύ των οποίων, η ευεργετική (για εμάς) ιοκτόνος επίδραση του υπεριώδους φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας στον ιό, και η σημαντική, καταλυτική επίδραση του χρόνου παραμονής του ιού σε μια επιφάνεια. Ο ιός, όλοι οι ιοί, δεν πολλαπλασιάζονται έξω από ζωντανά κύτταρα. Δώστε χρόνο στον ιό να σκοτωθεί, αφήνοντας πιθανά μολυσμένα αντικείμενα στο μπαλκόνι. Με τις παρούσες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, πιστεύω ότι 1-2 το πολύ 24ωρα έκθεσης είναι υπεραρκετά.
Πίνακες με χρόνους επιβίωσης σε διάφορες επιφάνειες (ξύλο, μέταλλα κλπ) που έχουν κυκλοφορήσει έχουν διαμορφωθεί σε ειδικά εργαστηριακά περιβάλλοντα και δεν αποτελούν κανενός είδους Ευαγγέλιο, μόνο ενδεικτικά μπορούν να λαμβάνονται υπόψιν.

Γίνεται μετάδοση του κορωνοϊού απ΄τις τουαλέτες;

Σύμφωνα με την κα Μαυρίδου, προσέξτε τις τουαλέτες των σπιτιών σας. Ανακοίνωση της International Water Association, επισημαίνει ότι πλέον, με τόσους ασθενείς, με τόσους φορείς, ο ιός εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα λύματα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χρησιμοποιημένα νερά ή λύματα στα μπάνια σας. Να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας. Αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε κακοσμία πρέπει να καλέσετε υδραυλικό, καθώς συνήθως δηλώνει ανάστροφη ροή. Τα σιφώνια στα δάπεδα να μην βγάζουν νερά στο έδαφος. Καλή συντήρηση στα σιφώνια του νιπτήρα κλπ. Μονώστε οποιαδήποτε διαρροή.

Τελικά, πόσο ασφαλές είναι το νερό;

Μεγάλη παράλληλα συζήτηση, γίνεται για τα νερά. Η κα Μαυρίδου, ως μέλος μεγάλης συζήτησης της Ευρωπαϊκής Ομάδας εργασίας για τις πισίνες, μας μετέφερε ότι προς το παρόν δεν είναι σίγουρο υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια. Ίσως απαιτούνται περισσότερες επεξεργασίες, αλλαγές στο σύστημα απολύμανσης, και σίγουρα, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στη χρήση αποδυτηρίων.
«Αντίθετα, κατά την γνώμη μου, οι θάλασσες, όπου ο ιός δεν κρατάει στο αλάτι, αν κρατάμε αποστάσεις και δεν πάμε σε πολυσύχναστες παραλίες, είναι ασφαλείς. Αλλά αυτά ίσχυαν έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν πολλά μικρόβια, δεν άρχισε η μικροβιολογία με τον Κορωναϊό.
Το επεξεργασμένο πόσιμο νερό της βρύσης είναι κατ’ αρχήν ασφαλές, δεν πρέπει να επιστρέψετε σε εμφιαλωμένο νερό. Η πανδημία COVID-19.-που προκάλεσε ο ιός SARS-CoV-2- δεν έχει εξαλείψει τα θέματα που μας απασχολούσαν πριν και εξακολουθούν να είναι σημαντικότατα και καταστροφικά, όπως ο κατακλυσμός του πλανήτη από πλαστικά. Μπορείτε να γεμίζετε μια κανάτα νερό, να την αφήνετε και μετά από λίγα λεπτά, δεν θα υπάρχει ούτε η μυρωδιά του χλωρίου».

Ποια πρέπει να είναι η χρήση
απολυμαντικών και καθαριστικών

Ιδιαίτερα ξεκάθαρη ήταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, για τα απολυμαντικά , επιμένοντας βεβαίως, ότι αυτό αφορά μια οικογένεια όπου δεν υπάρχει ασθενής, τονίζοντας ότι κυρίως το χλώριο αδρανοποιούνται κάνοντας αντιδράσεις με ρύπους όπου εφαρμόζονται. Τα προβλήματα με τη χλωρίνη είναι τρία:
1. Η δράση της ως προς τους ιούς δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη όσο ως προς τα βακτήρια.
2. Όταν αντιδρά με οργανικούς ρύπους παράγει πολύ επικίνδυνα παραπροϊόντα.
3. Απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο επαφής, από τις αλκοόλες για να κάνει απολύμανση. Αν δείτε πίνακες, η αλκοόλη απολυμαίνει σε 1 λεπτό, η χλωρίνη θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά. Οπότε πρακτικά η χρήση της είναι εξαιρετικά προβληματική και δύσκολη.
Όπως τόνισε η ίδια, ας δώσουμε έμφαση στο πράσινο σαπούνι. Το σαπούνι δρα περίπου ως «λοστός». Περιγράφοντάς το απλά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μόριο του σαπουνιού έχει ένα κεφάλι που «αγαπάει» το νερό, αλλά μια ουρίτσα που «το φοβάται». Έτσι μέσα στη σαπουνάδα αυτή η ουρίτσα παρασύρει τα μόρια του σαπουνιού μέσα στα κύτταρα των βακτηρίων και στο περίβλημα των ιών, ψάχνοντας προστασία. Το αποτέλεσμα όμως είναι η διάλυση και καταστροφή αυτών των μικροοργανισμών. Η διαδικασία είναι ταχύτατη, 2-3 λεπτά αρκούν. To λευκό οινόπνευμα επίσης πρέπει να είναι σε υδατικό διάλυμα 60-70% (όχι βαθμούς),ή σε μορφή gel, αλλιώς δεν αποδίδει. Σε αυτή τη μορφή όμως προσφέρει άριστη προστασία. Επομένως σαπούνι, με μπόλικο αφρό, αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις, και μάλιστα αρκεί σε όλες τι περιπτώσεις που δεν υπάρχει ασθενής στο σπίτι».

Παράλογες πράξεις καταναλωτών και παρενέργειες
από υπερβολική χρήση απολυμαντικών!

Μέσα στον παραλογισμό των ημερών, δυστυχώς συμβαίνουν και …απίθανα πράγματα, όπως το πλύσιμο τροφίμων με …χλωρίνη! Η κα Μαυρίδου, ήταν ξεκάθαρη και σε αυτό: Μην πλένετε τα τρόφιμα με χλωρίνη! Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
«Από την αρχή της πανδημίας επισημαίνω τις παρενέργειες από την υπερβολική χρήση απολυμαντικών, κυρίως της χλωρίνης, όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στους χώρους του σπιτιού. Ανακοινώθηκε σχετικά από άρθρο στο CDC (τον Αμερικάνικο ΕΟΔΥ). Φαίνεται ότι ήδη σχετικά κρούσματα φθάνουν στα αμερικάνικα νοσοκομεία. Και λογικά, στα νοσοκομεία δεν φτάνουν όλα, φθάνουν τα λιγότερα. Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Και ως προς το ξύδι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σκοτώνει τον ιό. Σκεφτείτε απλά και με κοινή λογική. Δώστε χρόνο στα τρόφιμα να αυτο-απολυμανθούν, κρατώντας τις συνθήκες υγιεινής στην κουζίνα σας, διαχωρίζοντας τα ωμά από τα μαγειρεμένα κρέατα, τα λαχανικά και φρούτα, καθαρίζοντας καλά τους πάγκους μετά από μαγείρεμα κυρίως ωμών κρεάτων.

Τι γίνεται και τι πρέπει να κάνουμε με τις μάσκες

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, « είδα βιντεάκια όπου τα υγρομάντηλα αλκοόλης χρησιμοποιούνται, με μικρή παρέμβαση που τους επιτρέπει να στηριχθούν στα αυτιά, ως μάσκες. Μεγάλη προσοχή, μην το κάνετε, η εισπνοή αλκοόλης είναι καταστροφική για τους πνεύμονες. Ως προς τη χρήση της μάσκας θυμόμαστε, όπως έχει κατ΄ επανάληψη ακουστεί, ότι προσδίδει μερική προστασία.
Όμως τώρα με την “έξοδο” προφανώς πρέπει να την φοράμε εφόσον αποκλείεται να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό.
Γενικότερα, θυμηθείτε ότι κανένα μέτρο, για καμιά έκφραση της ζωής, δεν είναι απόλυτο. Απλώς τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας μειώνουν τις πιθανότητες έκθεσης σε κινδύνους. Κάτι καλύτερο δεν μπορεί να συμβεί. Το ίδιο ισχύει για τις μάσκες. Οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων, που κυρίως θα χρησιμοποιούμε και λόγω κόστους, μπορούν να απολυμανθούν εύκολα, εκτός από πλύσιμο στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, αν τις βράσουμε για 5 περίπου λεπτά σε νερό με απορρυπαντικό ρούχων πράσινου σαπουνιού, αυτά που συνήθως προτείνονται για να βρέφη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.