«Αλυσιτελές και τιμωρητικό, το πρώτο μνημόνιο και το… πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ»

Στον Βόλο βρέθηκε ο συγγραφέας, με αφορμή το βιβλίο «Η πτώση - 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς»
Όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο δημοσιογράφος και τέως υπουργός Παντελής Καψής

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Βόλο, το βιβλίο «Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς» του δημοσιογράφου Παντελή Καψή, πρώην διευθυντή των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και υφυπουργού, αρμόδιου για τη δημόσια τηλεόραση.
Για το πόνημά του ο Παντελής Καψής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, λέγοντας ότι βρήκε ευκαιρία την περίοδο της καραντίνας, έκανε την έρευνα που ήθελε, ολοκληρώθηκε πριν κάποιους μήνες και εκδόθηκε αμέσως μετά, χωρίς ο ίδιος να επιλέξει αυτή την περίοδο για κάποιο λόγο.
Όπως είπε, είχε προβληματισμό γιατί το ΠΑΣΟΚ μόνο πλήρωσε τα μνημόνια, ενώ μνημόνια υπέγραψαν και τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), ωρίμασε, το έψαξε και το βιβλίο βγήκε τώρα συμπτωματικά, ενώ θα μπορούσε να βγει πριν ένα χρόνο ή και έναν χρόνο αργότερα.

«Χάσαμε αρκετές ευκαιρίες»

Όσον αφορά στην απάντηση, του ερωτήματος γιατί το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε μόνο τα μνημόνια, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι τόσο απλή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, κάποιοι ήταν αντικειμενικοί, όπως το περιβάλλον και η ανετοιμότητα της Ευρώπης και η ανυπαρξία μηχανισμών για να αντιμετωπίσει μια τέτοιου είδους κρίση.
«Εκείνο που περισσότερο με ενδιαφέρει και πέρα από το ΠΑΣΟΚ που ήταν κυβέρνηση, είναι εμείς ως χώρα πως χειριστήκαμε αυτή την κρίση και εκεί νομίζω ότι χάσαμε αρκετές ευκαιρίες που ενδεχομένως θα μας είχαν επιτρέψει να έχουμε μια πολύ διαφορετική πορεία», επισήμανε.
Ο κ. Καψής εξήγησε ότι αυτό οφειλόταν στην υποτίμηση της ίδιας της κρίσης και των επιπτώσεων που είχε στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει με μια ελάχιστη συναίνεση τα μέτρα που θα χρειαζόταν.

Στην Ελλάδα είχαμε έντονη αντιπαράθεση

Ο συγγραφέας ανέφερε, ότι η διαφορά με την Πορτογαλία, που βγήκε πολύ πιο γρήγορα από τα μνημόνια, είναι ότι εκεί τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά συνυπέγραψαν τα μνημόνια, ενώ εδώ είχαμε μια έντονη αντιπαράθεση, η οποία τελικά δυσκόλεψε πολύ περισσότερο την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
«Φυσικά έπαιξαν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως το πώς η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου διαχειρίστηκε μια σειρά καταστάσεις, αλλά και το τελικό μεγάλο λάθος που ήταν το δημοψήφισμα, που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης τότε και στη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου», επισήμανε.

«Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ύφεση»

Ο κ. Καψής εκτίμησε ότι το πρώτο μνημόνιο που φτιάχτηκε ήταν αλυσιτελές και τιμωρητικό, έφερε πρόβλημα με μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, κοινωνική ένταση, τεράστια ανεργία και όλα αυτά ήταν ένα πολύ βαρύ τίμημα που το πλήρωσε η Ελλάδα. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ύφεση γιατί το χρέος και τα ελλείμματα είχαν ξεφύγει, ήταν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι θα ακολουθούσαμε μια πολιτική λιτότητας, αλλά το μνημόνιο ήταν πολύ βαρύτερο, από αυτό που θα μπορούσε να είναι, όπως είδαμε στη συνέχεια με τις συνεχείς αναθεωρήσεις, που έφτασαν και στο τελικό κούρεμα.
Όλα αυτά, μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που είχαν την προνοητικότητα, θα μπορούσαν να τα είχαν διαχειριστεί διαφορετικά.
Στο βιβλίο υπάρχει και ένα κεφάλαιο για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έλεγε στο εξωτερικό για τη διαφθορά, το έπαιρναν οι Ευρωπαίοι αυτό, και έλεγαν στη συνέχεια «οι διεφθαρμένοι Έλληνες» και πίεζαν την Μέρκελ να τιμωρήσει τους Έλληνες. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος, που δεν είχε λόγο να το κάνει η χώρα και θα μπορούσε να το είχε χειριστεί διαφορετικά», είπε ο κ. Καψής.
Ακόμη τόνισε, ότι αν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στήριζε τη χώρα, ενώ όλα αυτά μέτρησαν, όπως και το προεκλογικά… «λεφτά υπάρχουν», αλλά και οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και όταν διαψεύστηκαν, υπήρξε τεράστια αντίδραση από τους πολίτες και μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.