Ανδρ. Στοϊμενίδης: Πανδημία εργατικών δυστυχημάτων που ζούμε στη χώρα μας

«Να εκμηδενίσει τα εργατικά δυστυχήματα ως το 2030 έβαλε στόχο η Ευρώπη»
Όπως ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) εξελέγη πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΟΣΕΤΕΕ, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ, διδάκτορας διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο οποίος ζητά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τη χώρα μας η πανδημία εργατικών δυστυχημάτων και να γίνουν καλύτερες συνθήκες στους χώρους εργασίας. Στόχος της Ευρώπης, είναι μέχρι το 2030 να εκμηδενίσει τα εργατικά δυστυχήματα, επισήμανε.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητική η εκλογή του από τους ευρωπαίους συναδέλφους και συνεργάτες του, ο EU-OSHA είναι ένας οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κυβερνήσεων πανευρωπαϊκά και το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

«Πανδημία εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας»

Όπως είπε, ξεκινήσαμε καλά το πρώτο διάστημα και μπορούμε να προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο, πιο τιμητικό για τον ίδιο όμως εάν αυτή η πανδημία των εργατικών δυστυχημάτων που ζούμε στη χώρα μας, κάποια στιγμή αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και προχωρήσουμε σε καλύτερες συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Ο πρόεδρος του EU-OSHA εξήγησε ότι τεχνικά και επιστημονικά, ένα εργατικό δυστύχημα είναι η κορυφή μιας πυραμίδας, στη βάση της οποίας υπάρχουν πολλές επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, λίγο ψηλότερα υπάρχουν πιθανά εργατικά ατυχήματα, στο μέσον υπάρχουν εργατικά ατυχήματα και στην κορυφή υπάρχει το εργατικό δυστύχημα και η ανθρώπινη απώλεια.

«Ένα εργατικό δυστύχημα
μπορεί να προληφθεί»

«Τεχνικά και επιστημονικά ένα εργατικό δυστύχημα μπορεί να προληφθεί και στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πως θα καταφέρουμε να εκμηδενίσουμε τα εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Σε μεγάλη κλίμακα αυτό ίσως φαντάζει ουτοπικό, αλλά ψάχνοντας έναν μεγάλο στόχο είναι βέβαιο ότι θα περιορίσουμε κατά πολύ τις απώλειες ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε.
Ο κ. Στοϊμενίδης είπε ότι η Ευρώπη μας έχει δώσει ένα ισχυρό νομικό θεσμικό και διαδικαστικό οπλοστάσιο, δεν διαφεύγει τίποτα, γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να γίνει, αλλά δυστυχώς τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία σε επίπεδο πολιτικής προτεραιότητας είναι πάρα πολύ πίσω στη χώρα μας.

Πρέπει να αποκατασταθεί το θέμα
των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Επίσης είμαστε πίσω στην ισορροπία του εργασιακού δικαίου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και σε ζητήματα εργασιακής δημοκρατίας και εάν δεν επιλυθεί το μέγιστο θέμα της αποκατάστασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της ισορροπίας στη συζήτηση, στη διαβούλευση και στον διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, θα μιλάμε εν κενώ και θα παρακολουθούμε μια κατάσταση να πηγαίνει χειρότερα, ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού.
Ο ίδιος είπε ότι στην Ευρώπη τα συνδικάτα παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των εργατικών δυστυχημάτων, ενώ το 85% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23,8%, κάτι που είναι μια μεγάλη διαφορά και μια μεγάλη αιτία.

«Προσχηματικός ο διάλογος στην Ελλάδα»

Επίσης τόνισε ότι στη Ευρώπη εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβερνήσεις κάθονται στο ίδιο τραπέζι, συζητούν σε βάθος και καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις, τις οποίες υλοποιούν από κοινού, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο διάλογος είναι προσχηματικός, οι συζητήσεις γίνονται χωρίς εργαζόμενους στο τραπέζι.
Ο κ. Στοϊμενίδης είπε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, τα συνδικάτα θεωρούσαν ότι η ανεξαρτητοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και η απόσπασή τους από το υπουργείο Εργασίας θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, θεωρώντας ότι είχε στόχο την απέγδυση της πολιτικής ευθύνης. «Δυστυχώς η άποψή μας αυτή δικαιώνεται, καθώς επί του παρόντος η ανεξάρτητη αρχή δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση, άρα από άποψη ελεγκτικών μηχανισμών, είμαστε σε μια φάση πειραματισμών, αποδιάρθρωσης και λειτουργίας η οποία είναι ικανοποιητική, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι υπάλληλοι να ανταποκριθούν», επισήμανε.

Νέα στοιχεία έρευνας της Ομοσπονδίας

Νέα στοιχεία προκύπτουν στο μεταξύ, από τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας, για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ενώ το 2022 θεωρήθηκε χρονιά έκρηξης και πολλαπλασιασμού των εργατικών δυστυχημάτων με την καταγραφή 104 νεκρών εργαζομένων, ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023 το εύρημα της έρευνας είναι συγκλονιστικό, καθώς 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν ήδη στη δουλειά τους, στοιχείο που μας οδηγεί σε νέα κλιμάκωση.
Την εβδομάδα που μας πέρασε πίσω από τη δημοσιότητα που δόθηκε στο τραγικό συμβάν του νέου μάγειρα που κάηκε, όταν σε τουριστική επιχείρηση της Κρήτης έπεσε το καυτό λάδι της κατσαρόλας που κουβαλούσε στο πρόσωπό του και στις εργασιακές συνθήκες του σερβιτόρου στη Ρόδο, που περπατούσε μέσα στη θάλασσα σε βάθος 1,5 μέτρου για να σερβίρει, εξελίχθηκαν εκατοντάδες άλλες ιστορίες με δραματικότερες αυτές των τριών εργατικών δυστυχημάτων που συνέβησαν στον νομό Θεσσαλονίκης και κόστισαν τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.