Ανδρέας Κατσιγιάννης: «Η μοναδική σωτηρία για να ξεπεραστεί αυτό που συμβαίνει είναι η αλληλεγγύη»

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, μιλά για το έργο του, αλλά και τη διαδικτυακή συναυλία στήριξης καλλιτεχνών

Την αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς και πρακτικά και συναισθηματικά προβάλει ο γνωστός Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης ως τη μοναδική σωτηρία σ’ όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο αγαπημένος μουσικός, συνθέτης και στιχουργός πρόβαλε το πρόσφατο έργο του με τίτλο «Γη της Ιωνίας», ενώ έκανε γνωστό πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συναυλία για τη στήριξη καλλιτεχνών που έχουν ανάγκη.
Με τις μελωδίες του έχει μαγέψει όλη την Ελλάδα και πρόσφατα αυτό μετουσιώθηκε στην κατάκτηση του 3ου βραβείου στην κατηγορία Μουσική στα «Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020 –Αθηνόραμα» για τη σύνθεση στο έργο «Κι από Σπύρνη… Σαλονίκη». Ο κ. Ανδρέας Κατσιγιάννης ανέφερε πως η δημιουργία είναι η μοναδική άμυνα σ’ όλο αυτό το μαύρο περιβάλλον και το μέλλον που προδιαγράφεται για όλους, μιας και ο καλλιτεχνικός χώρος, όπως και πολλοί άλλοι έχουν ματώσει από αυτή την πανδημία.
«Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να θωρακίσουμε την τέχνη με τη δημιουργία και λίγο τους εαυτούς μας και αν καταφέρουμε και κάποιους από τους ανθρώπους που αγαπάμε και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, αλλά αγαπούν τη μουσική και την τέχνη και βρίσκουν διέξοδο ειδικά αυτή την περίοδο μέσα από ένα τραγούδι μέσα από μια μουσική, μέσα από οτιδήποτε τους κάνει να ξεφεύγουν από αυτό το μαύρο», ανέφερε ο κ. Κατσιγιάννης για τον ευεργετικό ρόλο των καλλιτεχνών αυτή την περίοδο.
Η επικοινωνία των καλλιτεχνών με τον κοινό έχει χαθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την τεχνολογία να έχει εισβάλει προσπαθώντας να υποκαταστήσει αυτή την επικοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Κατσιγιάννη όμως η διαδικτυακή αυτή προβολή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, μιας και χάνεται η ουσιαστική αμεσότητα και διάδραση με το κοινό.
«Χάνεται η αμεσότητα και η ενέργεια. Αυτά είναι απαραίτητα συστατικά για να λειτουργήσει η τέχνη, η διάδραση με το κοινό. Αλλοιώνεται λίγο το αποτέλεσμα με την είσοδο της τεχνολογίας, που όμως δεν μπορούμε πλέον να επικοινωνήσουμε αλλιώς. Δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν το προτείνω», είπε ο ίδιος.
Παρόλα αυτά ως η μοναδική πλέον διέξοδος των καλλιτεχνών και μοναδική ευκαιρία του κοινού να απολαύσει τους αγαπημένου του καλλιτέχνες είναι πλέον το διαδίκτυο ο κ. Κατσιγιάννης θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συναυλία την Κυριακή στις 6 το απόγευμα που θα προβληθεί από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και διοργανώνεται για τη στήριξη καλλιτεχνών που δυσκολεύονται στην επιβίωσή τους.

«Αυτές οι συναυλίες δεν είναι ευχάριστες»

« Δυστυχώς αυτές οι συναυλίες δεν είναι ευχάριστες, γιατί έχουν έναν σκοπό, που θα έπρεπε να μην υπάρχει. Ευχή θα ήταν να μην γίνονταν συναυλίες για τέτοιο σκοπό, ούτε για την ειρήνη και κατά του πολέμου, για τα αυτονόητα δηλαδή. Έπρεπε οι άνθρωποι στην εξέλιξη των αιώνων να τα έχουν λύσει αυτά, τη φτώχεια, την ανέχεια αλλά δυστυχώς ξεπερνούν τις ανθρώπινες προσδοκίες και πρέπει να είμαστε τουλάχιστον αλληλέγγυοι αυτή την περίοδο. Η μοναδική σωτηρία για να ξεπεραστεί αυτό που συμβαίνει γύρω μας είναι η αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς και πρακτικά και συναισθηματικά», τόνισε ο ίδιος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα και επισημαίνοντας πως «. Για να μπορείς να πάρεις, πρέπει να δώσεις. Όσο δίνεις, παίρνεις. Εμείς δεν δημιουργούμε για να έχουμε μόνο την επιβίωσή μας, εμείς επιβιωνουμε στην ουσία έχοντας τον ακροατή απέναντι κι έχοντας τη χαρά του και την έκφρασή του. Όταν αυτό χαθεί δεν θα υπάρχει και νόημα να δημιουργείς. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και τώρα είναι στα πλαίσια της απαγόρευσης, πρέπει να βρεθούν τρόποι να επικοινωνήσουμε».

«Η Γη της Ν. Ιωνίας»

Ως έργο ζωής, που δουλευόταν επί 2,5 χρόνια χαρακτήρισε ο κ. Κατσιγιάννης τη νέα του καλλιτεχνική δουλειά με τίτλο «Γη της Ιωνίας» και πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τα 100 χρόνια από το «Ολοκαύτωμα της Σμύρνης», όπου ο ίδιος μελοποίησε ποιητές με καταγωγή από τη Σμύρνη ή ποιητές που έχουν αναφορά στα ποίημά τά τους για τη Σμύρνη ή με συμβολισμούς μιλούν για τη μετανάστευση.
Η δουλειά αυτή που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιώνων της Νέας Ιωνίας συμπεριλαμβάνει εκτός από το cd με τις υπέροχες μουσικές τραγουδισμένες από τις μεγαλύτερες φωνές της Ελλάδας κι ένα βιβλίο με ιστορικά στοιχεία, σπάνιες και ανέκδοτες γκραβούρες και πολλά άλλα στοιχεία που θυμίζουν το παρελθόν συνδεόμενα όμως με το παρόν.
«Το κυριότερο που έχουμε ως αποδέκτες είναι ότι οι Έλληνες της Ιωνίας ερχόμενοι με αυτό τον βίαιο τρόπο στην Ελλάδα, στάθηκαν στα πόδια τους ξαναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους και στήσαν μια νέα Ελλάδα. Πολλά καλά και πολλά στοιχεία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τα έχουμε υιοθετήσει μέχρι σήμερα στο κομμάτι της παιδείας, της μουσικής των γνώσεων, ακόμη και στη διατροφική μας πορεία και τη γαστρονομία. Σε όλα τα σπίτια έμμεσα ή άμεσα κάποιος έχει σχέση με κάποιον από τη Μικρά Ασία. Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν σε μια Ελλάδα που ήταν σε μία αμηχανία και γέμισαν με καλό την χώρα μας», σημείωσε ο Βολιώτης καλλιτέχνης.
Μάλιστα το νόημα και το περιεχόμενο αυτής της δουλειάς του συνδέεται και με το σήμερα, με τον ίδιο να τονίζει ότι «Βλέπουμε ότι έχουμε το μεταναστευτικό πάλι, βλέπουμε ότι η σχέση Ελλάδας- Τουρκίας αναπροσιορίζεται και δεν υιοθετησαμε τα λάθη τότε, να γίνουν μάθημα για να έχουμε καλύτερη προοπτική και θέση στην Ευρώπη και σ’ αυτό που λέμε ορίζω την πατριδα μου με σεβασμό απέναντι στους πολίτες και απέναντι στους γείτονες».
Η «Γη της Ιωνίας» πωλείται διαδικτυακά από βιβλιοπωλεία και το public, αλλά και από την πλατφόρμα www.ogdoo.gr.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.