Άννα Μαρία Παπαδημητρίου: «Μετά το Πάσχα οι αναλύσεις των θαλασσών και οι αποκαταστάσεις ακτών»

Αντιμετωπίσιμες οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία

Στο … πόδι βρέθηκε η ΠΕ Μαγνησίας τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να συντονιστούν οι φορείς και να δράσουν στην κακοκαιρία που έπληξε τον νομό την Παρασκευή. Ευτυχώς το φαινόμενο δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, όπως αναμένονταν και τα προβλήματα,  που σημειώθηκαν σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ήταν αντιμετωπίσιμα. Η ίδια μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε μεταξύ άλλων ότι μετά το Πάσχα ξεκινούν και οι αποκαταστάσεις των ακτών, προκειμένου να υποδεχτούν τους τουρίστες, ενώ τότε θα υπάρξουν και τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από τις θάλασσες, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για κολύμβηση.

 

Όλα ήταν διαχειρίσιμα- Είχαμε σε ετοιμότητα 62 μηχανήματα

Μιλώντας για την κακοκαιρία «Gori», που έπληξε και τη Μαγνησία η κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο πρώτο ουσιαστικά crash test της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, μετά τους Daniel και Elias.

«Είχαμε προετοιμαστεί αρκετά. Είχε έρθει και ο κ. Κικίλιας και κάναμε συντονιστικό στη Λάρισα. Είχαμε σε ετοιμότητα 50 μηχανήματα στη χερσαία Μαγνησία και 12 στις Σποράδες. Είμασταν σε συνεχή επαφή με Δημάρχους και Αντιδημάρχους κάθε περιοχής και με την Πυροσβεστική. Το μόνο θέμα υπήρξε στον Λιμνιώνα που εγκλωβίστηκε μία οικογένεια Ισραηλινών που είχαν έρθει για διακοπές σε ένα Airbnb δίπλα στο ρέμα. Δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος, αλλά επειδή φοβήθηκαν από τον Δήμο Ζαγοράς, πήγε η Πυροσβεστική και βοήθησε στην μεταφορά τους.

Είχαμε κάποιες πτώσεις κλαδιών και δέντρων στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου  και μερικά στον Δήμο Σκοπέλου και μικροζημιές στον Δήμο Αλμυρού, που ο δήμος θα τις επιδιορθώσει γιατί είναι δικής του αρμοδιότητας. Είχαμε αντλία στην περιοχή της Αγριάς και βγάλαμε τα νερά, όπου χρειάστηκε για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο οδικό δίκτυο. Είχαμε κάνει πολύ καλούς καθαρισμούς των φρεατίων στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και δεν δημιουργήθηκαν θέματα. Το φαινόμενο πέρασε, ήμασταν συνεχώς σε επιφυλακή και όλα ήταν διαχειρίσιμα», επεσήμανε η κ. Παπαδημητρίου.

Σημείωσε δε ότι η κακοκαιρία «Gori» μπορεί να μην ήταν της ίδιας έντασης με τον Daniel & τον Elias, είχε όμως κι αυτή τη δική της ένταση μιας και έπεσαν στη Μαγνησία αρκετά χιλιοστά βροχής.

«Δεν ήταν το φαινόμενο αντίστοιχο του Daniel και του Elias, πέσανε όμως 95 χιλιοστά νερού σε 8 ώρες, ενώ στον Daniel είχαν πέσει 156 σε οκτώ ώρες και στη Ζαγορά έπεσαν 150 χιλιοστά νερού σε 8 ώρες, ενώ στον Daniel έπεσαν 1010 σε διάστημα 36 ωρών.

Εάν δεν είχαμε φροντίσει να είναι καθαρά τα ρέματα, να έχουν γίνει διανοίξεις και να έχουν απομακρυνθεί δέντρα, κορμοί πεσμένοι ίσως να είχαμε σοβαρό θέμα. Όμως επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα τρέξαμε εντατικά αυτούς τους καθαρισμούς ευτυχώς δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά η ίδια τονίζοντας ότι ήταν μία πρώτη δύσκολη περίοδος για την νέα περιφερειακή αρχή, η οποία ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά.

«Τώρα έχουμε την εμπειρία να είμαστε σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας πάντα, γιατί τα φαινόμενα αυτά μπορεί να είναι έντονα λόγω της κλιματικής κρίσης και θα πρέπει να έχουμε σωστή προετοιμασία», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο συντονισμός το Α και το Ω στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων

Στο μεταξύ αυτή την περίοδο οργανώνεται και το Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, που θα λειτουργήσει υπό την επίβλεψη του Στρατηγού ε.α. Λεονταρή.

Προς το παρόν όμως, ο κ. Λεονταρής βρίσκεται πίσω από τη σχεδίαση της πολιτικής προστασίας και συντονίζει και τους δήμους στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων, καθώς όπως σχολίασε η κ. Παπαδημητρίου οι Δήμοι φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη, ίσως και κοντά στο 80%.

«Πρέπει να γνωρίζουν τις ανάγκες τους , να είναι συντονισμένοι με την Πυροσβεστική και με μας ώστε να συμβάλουμε με μηχανήματα έργου όπου χρειαστεί και όπου μας ζητηθεί.  Οι Δήμοι πρέπει να γνωρίζουν εάν υπάρχουν άτομα με αναπηρία και που κι αν χρειάζονται μετακίνηση, να κάνουν εκκενώσεις. Αυτά είναι σχέδια που θα πρέπει να τα ξέρουν, να τα γνωρίζουμε κι εμείς, να είμαστε σε επαφή μαζί τους γιατί δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλοί δήμοι και νησιά δεν είχαν την προετοιμασία που έπρεπε, δεν υπήρχε ένας συντονισμός μεταξύ τους. Ακόμη και η Πυροσβεστική δυσκολευόταν να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους, τους ανθρώπους που θα είναι δίπλα στον συντονισμό. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να το δούμε σοβαρά και οι Δήμοι και εμείς, γιατί ο συντονισμός είναι ό,τι καλύτερο. Να είμαστε σε επαφή και η πληροφορία να έρχεται την ώρα που πρέπει», υποστήριξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Μετά το Πάσχα ολοκληρώνονται οι αποκαταστάσεις

Αφήνοντας την κακοκαιρία το παρελθόν, η κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στις κινήσεις της Περιφέρειας σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις των ζημιών των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Για τον λόγο αυτό προ ημερών με τον Περιφερειάρχη επισκέφθηκαν σημεία στο Νότιο Πήλιο, ενώ η ίδια θα συνεχίσει τις επισκέψεις ώστε να δει από κοντά την πορεία των έργων, αλλά και τυχόν παραλείψεις.

« Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε, εφόσον έρθουν και τα χρήματα από το Υπουργείο, και θα προχωρήσουμε στις αποκαταστάσεις , να τελειώσουν δηλαδή για να είναι έτοιμες και οι παραλίες μας και να υποδεχτούμε τους τουρίστες μας το καλοκαίρι», τόνισε η κ. Παπαδημητρίου.

Μάλιστα, με αφορμή τις αποκαταστάσεις των παραλιών αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Καλάμου, όπου δημιουργήθηκε μία νησίδα στη θάλασσα από τα φερτά υλικά που παρέσυρε το ρέμα της περιοχής. Η Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως το θέμα είναι της  Κτηματικής Υπηρεσίας. Παρόλα αυτά τόσο η ίδια όσο και ο περιφερειάρχης συζήτησαν και με τον Δήμαρχο ώστε  να κάνει ένα αίτημα για τον καθαρισμό της ακτής κτλ και να μπορέσει η περιφέρει από την πλευρά της να βοηθήσει, όπου μας ζητηθεί.

«Εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες στον αιγιαλό και τις παραλίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις όποτε θέλουμε γιατί δεν μας καλύπτει και ο νόμος», ξεκαθάρισε η ίδια.

Μετά το Πάσχα και οι πρώτες αναλύσεις των θαλασσών

Και μπορεί η κακοκαιρία να «έριξε» τη θερμοκρασία, όπως τις επόμενες ημέρες αναμένονται και πάλι υψηλές θερμοκρασίες με πολλούς να σκέφτονται και μια βουτιά στις ακτές της Μαγνησίας.

Η κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ποιότητα των νερών των θαλασσών σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια έκανε αναλύσεις μετά τα φαινόμενα του Daniel, και ειδικότερα τον Νοέμβριο, τον  Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

« Όπου ήταν οριακά και δύσκολα, όπως στα Πευκάκια πχ, ξαναέγιναν μετρήσεις και ήταν εντός ορίων. Είπαμε και με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας ότι θα κάνουμε τώρα τις αναλύσεις, προ της κολυμβητικής περιόδου, αμέσως μετά το Πάσχα. Σήμερα μου κατέθεσαν και όλα τα σημεία που θα γίνει η δειγματοληψία, θα συντονιστούμε και με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας και αμέσως μετά το Πάσχα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα σημεία και τα αποτελέσματα» επεσήμανε η ίδια σημειώνοντας πως οι δειγματοληψίες θα αφορούν σε όλες τις παραλίες εντός και εκτός Παγασητικού.

«Πιστεύω και ελπίζω τα νερά να είναι σε καλή κατάσταση. Ο Παγασητικός είναι ένα σύστημα που αυτοκαθαρίζεται. Εάν δημιουργηθεί κάποιο θέμα ή εάν δούμε οτιδήποτε θα ζητήσουμε τη συμβολή ειδικών από το Πανεπιστήμιο. Πάντως πέρα από κάποιο πλαγκτόν δεν υπάρχει κάποια διαπίστωση από την Υπηρεσία. Δεν μπορώ να πω 100% αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάτι κακό, δεν έχουμε κάποια δειγματοληψία που να δείχνει πρόβλημα, θα τη δημοσιοποιούσαμε» κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Τέλος απάντησε και σε όλους εκείνους τους πολίτες που ζητούν επιτακτικά να γίνουν τώρα οι αναλύσεις, ότι υπάρχουν συμβάσεις και πρέπει να τηρηθούν και οι αναλύσεις πρέπει να γίνουν πριν την κολυμβητική περίοδο.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.