Απ. Πιστόλας: «Στις Ευρωεκλογές θα δούμε άνοδο των αντισυμβατικών, συντηρητικών και ακροδεξιών»

Τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, σχολιάζει στο magnesianews,gr, ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς

Λίγο πριν την εκπνοή του 2024, πολλές είναι οι αναταράξεις στο εθνικό πολιτικό σκηνικό μετά και την εκλογή Κασσελάκη, αλλά και την απόφαση των ομάδων Αχτσιόγλου- Τσακαλώτου να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Πιστόλα, αναλυτή εκλογικής συμπεριφοράς, σύμβουλο στρατηγικής και ιδρυτή της εταιρείας «Mastermind Analytics» , ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, τον magnesianews.gr και στον Ηλία Κουτσερή, ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ που έχει δημιουργηθεί από τους αποχωρήσαντες θα μετρήσει τις δυνάμεις του εκτός κελύφους του ΣΥΡΙΖΑ πια, με τη νέα ομάδα να βρίσκεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ούτε αυτό αλλά ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης πείθουν ότι είναι μία κυβερνητική εναλλακτική. Ο Στέφανος Κασσελάκης από την άλλη, ενώ έχει διαβάσει την εκλογική αγορά θα φανεί εάν το διάβασμα αυτό θα έχει ανταπόκριση στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον χωρίζεται στον “ΣΥΡΙΖΑ ένα», του κ. Κασσελάκη που κρατά το όνομα και προσπαθεί τη μετατόπιση του κόμματος προς το κέντρο, δηλαδή ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στον «ΣΥΡΙΖΑ 2», που είναι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, αυτός , που όπως σχολίασε ο ίδιος , είναι αυτός που ξέραμε, που κάποιοι αγάπησαν και κάποιοι μίσησαν και θα συνεχιστεί μέσα από το κόμμα της κ. Αχτσιόγλου , κ. Τσακαλώτου, την κοινοβουλευτική ομάδα που θα δημιουργηθεί και θα υπάρχει μέσα στη βουλή .

Μετά τις Ευρωεκλογές άλλες κινήσεις

Μάλιστα, ο κ. Πιστόλας επισημαίνει ότι σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο πως θα είναι και πως θα κινηθούν τα κόμματα μέχρι τις ευρωεκλογές, γιατί από εκεί και πέρα θα γίνουν άλλες κινήσεις.
«Παρότι στην Αριστερά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μικραίνει η πίτα, αυξάνονται τα πιρούνια που θέλουν να πάρουν αυτή τη πίτα στην Ελλάδα, γιατί θέλουν να πάρουν την τοποθέτησή τους ο καθένας στις Ευρωεκλογές έτσι ώστε να διαπραγματευτούν αργότερα από αυτόν που πιστεύουν ότι έχει καλύτερη θέση, τη θέση του στο σχήμα που ενδεχομένως να δημιουργηθεί μετά τις Ευρωεκλογές», εξήγησε ο ίδιος.

Δεν έχει σημασία εάν το ΠΑΣΟΚ
καταλάβει τη δεύτερη θέση

Από τις αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως πλασάρεται στη δεύτερη θέση, με ελαφρώς ανεβασμένα ποσοστά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυναμική που ίσως ανέμενε.
Όπως είπε ο κ. Πιστόλας ακόμη και να κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μεγάλη σημασία και εξήγησε ότι το κόμμα είναι τοποθετημένο στην εκλογική αγορά ώστε κάποια στιγμή να γίνει κόμμα εξουσίας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχει πείσει, ούτε ο αρχηγός του, ούτε το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να γίνει κόμμα εξουσίας, ότι μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική και ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική ότι μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Για να το καταφέρει αυτό, σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή, θα πρέπει στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, να είναι πολύ ψηλά και να κοντράρει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό όχι μόνο δεν φαίνεται, αλλά είναι το εντελώς ανάποδο, μιας και ο κ. Ανδρουλάκης λαμβάνει 5% σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτσάκη που είναι στο 40%.
«Εφόσον δεν πείθει και 15% να πάρει το ΠΑΣΟΚ και 13% ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία; Για μένα καμία απολύτως», συμπλήρωσε.

Ο Κασσελάκης έχει «διαβάσει» την εκλογική αγορά

Ο κ. Πιστόλας όμως μίλησε και για τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και την τάση του να μεταφέρει το κόμμα προς το κέντρο μιλώντας παράλληλα για μια πατριωτική Αριστερά. «Ο κ. Κασσελάκης διαβάζει την εκλογική αγορά. Έχει κάνει καλό διάβασμα και πιστεύω ότι το έχει κάνει και πριν τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να τοποθετηθεί ως ένα κεντρώο κόμμα, πατριωτικό.
Στη λέξη πατριωτισμός στην Αριστερά βγάζουν σπυριά, ενώ ο Κασσελάκης την απενοχοποιεί. Μιλά για πατριωτική αριστερά, γιατί δεν μπορείς να αφήνεις στην δεξιά, μία ομάδα ψηφοφόρων, επειδή εσύ έχεις τα ιδεοληπτικά σου κολλήματα, όπως έχουν πολλοί αριστεροί στην Ελλάδα», είπε ο κ. Πιστόλας και συνέχισε λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πάρει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ από μια κυβέρνηση που είναι 5 ετών.
«Εάν θα έχει την ικανότητα την πολιτική και την ουσία να το καταφέρει, είναι άλλο θέμα. Έχει διαβάσει καλά την αγορά, έχω πολλές αμφιβολίες για το εάν θα μπορέσει να το καταφέρει. Εκεί όμως υπάρχει κενό. Εκεί που δεν υπάρχει κενό είναι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ των κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου κτλ., εκεί μικραίνει η πίτα. Εκεί, θα δούμε τώρα την πραγματική απήχησή τους στην κοινωνία. Μπορεί να είναι βαριά στελέχη, αλλά έπαιρναν ψήφους και ποσοστά μέσα στο κέλυφος του ΣΥΡΙΖΑ. Έπαιρναν ψήφους εξουσίας, μετριοπαθείς ψηφοφόρους και πλέον αυτό έχει φύγει. Για να δούμε τι απήχηση έχουν στην κοινωνία;», επεσήμανε ο κ. Πιστόλας.

Ο κ. Χαρίτσης είναι μία πολύ καλή
επιλογή για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»

Επίσης σχολίασε πως ο κ. Χαρίτσης είναι μία πολύ καλή επιλογή για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι τόσο αριστερός και μπορεί να έχει διαύλους με το ΠΑΣΟΚ.
«Μετά τις ευρωεκλογές εκεί θα δούμε να παίζεται το επόμενο παιχνίδι. Ενδεχομένως να το βάλουμε ως ένα σενάριο μία τύποις ένωση του ΠΑΣΟΚ με την ομάδα των Χαρίτση- Αχτσιόγλου. Είναι πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ με αυτή την ομάδα παρά ο κ. Κασσελάκης.
Να δούμε μέσα σε όλα αυτά πως θα παίξει και το κόμμα του κ. Κόκκαλη, εάν γίνει κόμμα ή γίνει τάση μέσα σε κάποιο κόμμα. Θα έχει ενδιαφέρον. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τον δεύτερο πόλο ουσιαστικά, προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κυβερνητική εναλλακτική», σχολίασε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «η άποψή μου όμως ότι κυβερνητική εναλλακτική με παλιά μυαλά, δηλαδή διαβάζοντας την εκλογική αγορά σαν να βρισκόμαστε 20 και 30 χρόνια πριν δεν θα φτάσει σε επίπεδο να γίνει κυβερνητική εναλλακτική. Ζούμε σε τελείως διαφορετικές εποχές, η Ευρώπη μας δείχνει το που βρισκόμαστε, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη και αριστερά έχουν κάνει μετατοπίσεις σε μια σειρά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, πράγμα που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι πρέπει να γίνει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ομάδα Αχτσιόγλου».

Στις Ευρωεκλογές θα δούμε άνοδο των
αντισυμβατικών, συντηρητικών και ακροδεξιών

Ο κ. Πιστόλας μίλησε όμως και για τις Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι οι πράσινοι αλλά και η αριστερά θα «πέσουν». Στον αντίποδα θα δούμε μία άνοδο των αντισυμβατικών συντηρητικών έως και ακροδεξιών κομμάτων, πράγμα που διαφαίνεται ήδη από τις εθνικές κάλπες.
Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή, το κλειδί στην Ευρώπη και στις Ευρωεκλογές αυτή τη στιγμή είναι το μεταναστευτικό κι εξήγησε ότι «τα αντισυμβατικά συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη ψηφίζονται από πολίτες που θέλουν αλλαγή στάση στο μεταναστευτικό, αλλά πολλά από αυτά τα κόμματα είναι φιλορωσικά. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να δώσουν μία λύση στο θέμα, για μια πιο σκληρή στροφή στο μεταναστευτικό, το οποίο κατανοώ, από την άλλη δημιουργούμε γεωπολιτικό πρόβλημα. Οπότε η Ευρώπη και τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει να δουν λίγο το πως κινούνται γιατί εάν κάνουν μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική στροφή στο μεταναστευτικό, τότε θα ξεφουσκώσει το μπαλόνι των φιλορωσικών κομμάτων».
Στην Ελλάδα όπως είπε ο κ. Πιστόλας είμαστε λίγο μακριά από αυτό γιατί το πρόβλημα είναι κυρίως στα σύνορα, ενώ το πρόβλημα στις χώρες της Κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι μέσα στις κοινωνίες και γι’ αυτό τους επηρεάζει περισσότερο.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.