Απ. Τσακανίκας : Χαμηλές τιμές, χαμηλή … και η αγοραστική κίνηση στις λαϊκές αγορές

«Αναμένουμε περιορισμένη κίνηση και την Πρωτοχρονιά, παρά τις καλές τιμές»

Δεν κινήθηκε στα επιθυμητά επίπεδα ούτε η λαϊκή αγορά τις παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ την ίδια εικόνα αναμένουν να αντικρύσουν οι παραγωγοί και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, αφού παραδοσιακά η κίνηση είναι μειωμένη, σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Τσακανίκα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, τόνισε ότι οι τιμές στους πάγκους βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να παρατηρούνται αυξήσεις, με την αγοραστική δύναμη, όμως, του κοινού να είναι περιορισμένη.
«Τις ημέρες των Χριστουγέννων δουλέψαμε λίγο και, μάλιστα, σε σχέση με άλλες χρονιές η κίνηση ήταν πεσμένη. Η διαφορά είναι ότι εκείνες τις ημέρες δουλέψαμε λίγο περισσότερο από τις προηγούμενες που διανύσαμε», εξηγεί ο κ. Τσακανίκας.
Σημείωσε δε ότι τα προϊόντα που αγόραζε ο κόσμος ήταν ίσα -ίσα για να περάσει τις γιορτινές μέρες. «Η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας και η πιθανότητα ενός νέου lockdown λειτούργησαν ως ανασταλτικοί παράγοντες στις αγορές των καταναλωτών, αλλά και του κόσμου γενικότερα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Χαμηλά επίπεδα κίνησης ενόψει Πρωτοχρονιάς

Σχετικά με την επερχόμενη κίνηση τις ημέρες παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο κ. Τσακανίκας είπε πως παραδοσιακά οι μέρες αυτές συνοδεύονται από πεσμένη κινητικότητα των αγορών. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι και φέτος οι πάγκοι των λαϊκών αγορών δεν θα έχουν κίνηση και κατ’ επέκταση των επιθυμητό τζίρο. «Αναμένουμε τα ίδια χαμηλά επίπεδα. Η κίνηση θα είναι πεσμένη σε σχέση με τα Χριστούγεννα. Δεν περιμένουμε κάποια άνοδο», είπε ο ίδιος.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως όλοι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών βρίσκονται στις επάλξεις, με την παρουσία τους να αγγίζει το 100% και τηρώντας απαρέγκλιτα τα υπάρχοντα μέτρα. Αντίθετα, κράτησε τις επιφυλάξεις του για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς, όπως εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Τσακανίκας, οι λαϊκές αγορές «ήταν πάντα στόχος», ευελπιστώντας, όμως, αυτό να αλλάξει.

Χαμηλές τιμές και επάρκεια προϊόντων

Ο κ. Τσακανίκας όσον αφορά στην επάρκεια των προϊόντων στις λαϊκές αγορές τόνισε πως υπάρχει επάρκεια, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, γεγονός που βοήθησε στην μη καταστροφή ειδικά των εποχικών προϊόντων. Η επάρκεια φέρνει με την σειρά της και την σταθερή έως και μειωμένη τιμή των αγαθών. «Οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι η δύναμη του αγοραστικού κοινού, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «περιορισμένη».

Μόνο τα εκτός εποχής ακριβότερα

Στον κανόνα, όμως, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Μέσα στα προϊόντα με τις χαμηλές τιμές υπάρχουν και προϊόντα εκτός εποχής τα οποία σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα είναι ακριβότερα. «Εάν εξαιρέσουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια όλα τα άλλα είναι σε χαμηλές τιμές, ακόμα και οι ντομάτες».
Ταυτόχρονα, καταρρίπτει τα λεγόμενα και τις φήμες που θέλουν τους παραγωγούς να έχουν ανεβάσει τις τιμές λόγω των υπόλοιπων αυξήσεων που πραγματοποιούνται. «Αυτό δεν έχει συμβεί», επισημαίνει ο κ. Τσακανίκας και συνεχίζει λέγοντας πως «ειδικά στα οπωρολαχανικά δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Δεν είναι κόστος, συν κέρδος, συν Φ.Π.Α… Εμείς, ως παραγωγοί, έχουμε τις τιμές ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη προσφορά και επάρκεια με αποτέλεσμα οι τιμές να μην αυξάνονται». Μάλιστα, στα λεγόμενά του έφερε το παράδειγμα του καλοκαιριού όπου με την έλλειψη που παρατηρήθηκε στα φασολάκια λόγω καύσωνα οι τιμές εύλογα είχαν ανέβει.

«Η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο»

Ο πρόεδρος μάλιστα δήλωσε ότι οι ίδιοι ως παραγωγοί έχουν απορροφήσει το κόστος παραγωγής το οποίο τόνισε ότι έχει ανέβει πάρα πολύ, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση. «Εξαρτόμαστε από το πετρέλαιο κίνησης αλλά και από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι τιμές, μεταξύ άλλων, και στα διάφορα σπόρια που χρησιμοποιούμε, αλλά και στα φάρμακα, στα λιπάσματα, στις μεταφορές. Είμαστε σε ετοιμότητα να δούμε τι θα γίνει, καθώς η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε επάρκεια και αυτάρκεια», εξηγεί ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.