Απ. Βανταράκης στο Ράδιο Ένα: «Θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού το επόμενο τρίμηνο»

«Χρειάζεται προσοχή ιδίως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία» τόνισε ο πρ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων

Για την πορεία του κορωνοϊού μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, επισημαίνοντας πως το επόμενο τρίμηνο, θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, όμως δεν χρειάζεται πανικός, παρά ηρεμία και προσοχή κυρίως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Όπως εξήγησε ο κ. Βανταράκης ουσιαστικά ο χειμώνας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τις θερμοκρασίες να είναι υψηλές, μιας και στην Πάτρα, όπως σημείωσε, ο υδράργυρος έδειξε 17 βαθμούς. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει μία πίεση το επόμενο τρίμηνο, με την εμφάνιση του χειμώνα, αλλά και τη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, ωστόσο αυτή η πίεση δεν θα οδηγήσει σε σημαντικά περιστατικά, με την έννοια να έχουν σοβαρά συμπτώματα, θα είναι πιο ήπια.

«Το σύστημα περιστρέφεται γύρω από την
τριτοβάθμια περίθαλψη και είναι λάθος»

Μιλώντας για την εικόνα των τελευταίων ημερών και την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα Νοσοκομεία, ο κ. Βανταράκης τόνισε πως «ουσιαστικά έχουμε ένα σύστημα που περιστρέφεται γύρω από την τριτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα μεγάλα Νοσοκομεία, που αυτό είναι λάθος. Πολλά περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο γι΄ αυτό και δέχονται την πίεση. Από την άλλη θεωρώ ότι ο κόσμος πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός ειδικά στις μεγάλες ηλικίες αυτή την περίοδο και το επόμενο δίμηνο- τρίμηνο. Θα αυξηθούν τα περιστατικά και είναι σίγουρο και λόγω της νέας μετάλλαξης που είναι πιο μεταδοτική, αλλά και λόγω της αλλαγής του καιρού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάνει πανικός. Να είναι ήρεμος και προσεκτικός, γιατί σε αυτή την χώρα πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν είναι έτσι η δημόσια υγεία, γι’ αυτό είχα πει ότι πέραν από τον εγγραμματισμό στη βιολογία, χρειαζόμαστε και εγγραμματισμό στην δημόσια υγεία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.