ΔΕΠΑ

Νέα συζήτηση άνοιξε για την τυχόν μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, από το «στρατόπεδο Γεωργούλα», προκαλώντας ποικίλα σχόλια, αλλά και σκληρή αντιπολίτευση για την περίπτωση που αυτό υλοποιηθεί, ωστόσο, όσοι βλέπουν και την άλλη πλευρά της όποιας απόφασης, τονίζουν ότι ακόμη και εάν η συγκεκριμένη μονάδα φύγει από τον Βόλο, ως αντιστάθμισμα θα έρθει σίγουρα άλλη, ενώ ήδη το όποιο «πλήγμα» στην οικονομία, τονίζεται ότι αποκαθίσταται πριν καν συμβεί κάτι, τόσο με τη φιλοξενία των πληρωμάτων και της υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων που μετασταθμεύουν ήδη στο Στεφανοβίκειο, όσο και την ενίσχυση και με άλλα στρατεύματα που αφορούν την περιοχή μας, αλλά δεν αποκαλύπτονται. Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν παράλληλα, ότι ο Βόλος, σε καμία περίπτωση δεν θα βγει χαμένος οικονομικά έστω και εάν φύγει η συγκεκριμένη μονάδα (που θεωρείται ότι τελικά δε θα γίνει ούτε αυτό το έτος), καθώς την ίδια ώρα, είναι αποφασισμένη η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής, με κάθε τρόπο και μέσο, όπως και η αξιοποίηση του όποιου ανεκμετάλλευτου χώρου προκύψει στο στρατόπεδο.

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη
Για ειλημμένη απόφαση που αφορά στη μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Όπως τονίζεται, «ηχηρό χτύπημα για την πόλη του Βόλου είναι η σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες απόφαση του Υπουργείου Άμυνας για μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Βόλο, παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της τοπικής μας κοινωνίας. Μια απόφαση που ενδεχομένως υπηρετεί τις ανάγκες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αποδυναμώνει μια ολόκληρη πόλη. Αντισταθμιστικά οφέλη όπως μας διαβεβαίωνε ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν, πέραν του ότι δεχόμαστε ως κοινωνία οικονομική αφαίμαξη.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι το μεγαλύτερο στο Βόλο και η μεταφορά του θα προκαλέσει πολλά και ποικίλα προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του Βόλου και δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ως έμβλημα φέρει την Αργώ.
Μια τέτοια απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης γενικότερα, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και στην τοπική κοινωνία, αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν και διαμένουν στο Βόλο. Εξ αρχής μας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά αυτή η ξαφνική απόφαση της μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας. Μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς να συνυπολογισθούν όλες οι παράμετροι. Τέτοιοι σχεδιασμοί ενέχουν έναν ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό κίνδυνο.

Η πόλη του Βόλου και ο Νομός Μαγνησίας δεν αντέχουν άλλη αφαίμαξη. Μία τέτοια απόφαση θα κλονίσει σοβαρά όλο τον οικονομικο-κοινωνικό ιστό του Νομού μας. Χίλια περίπου άτομα, στελέχη, στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τις οικογένειές τους, που καθημερινά δίνουν ζωή στην τοπική κοινωνία και οικονομία θα πρέπει να φύγουν από το Βόλο, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Οι αποφάσεις πλέον αυτών που έχουν τις τύχες της χώρας μας στα χέρια τους θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να βοηθούν στην ανάπτυξη των πόλεων και όχι στην κοινωνική και οικονομική συρρίκνωσή τους και φυσικά αυτό να ισοσταθμίζεται με τις ωφέλειες και την καλύτερη δυνατή απόδοση των Ενόπλων Δυνάμεων μας».
Δημοσιεύματα
Στο μεταξύ, όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα, «αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωναν το Armyvoice.gr ότι η μετακίνηση θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2019.
Το θέμα δεν ήταν μόνο το κόστος της μετακίνησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το κόστος στην τοπική κοινωνία. Όπως πληροφορήθηκε το Armyvoice.gr από αρμόδιες πηγές, τέθηκε θέμα αντικατάστασης της 32 Ταξιαρχίας από άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες ώστε να ερημώσει το στρατόπεδο αλλά και να μην υπάρξει οικονομικό πλήγμα στη τοπική κοινωνία. Έτσι ήδη έχει ξεκινήσει φιλοξενία των πληρωμάτων και της υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων που μετασταθμεύουν στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται και ενίσχυση και με άλλα στρατεύματα, τα οποία όμως δεν μας αποκάλυψαν. Πάντως ήδη κάποιες μονάδες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών έχουν ήδη μετακινηθεί και αναμένεται στις αρχές του 2019 να ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση. Ωστόσο ο χρόνος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Η μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας εντάσσεται στο σχέδιο δημιουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΔΕΠ).
Με την υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονται υπό μια Διοίκηση, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και φυσικά για τις επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις που θα περιλαμβάνει η ΔΔΕΠ θα είναι:
• Η 32 ΤΑΞ ΠΝ (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών),
• η 1 ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ (1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών),
• η 71 Α/Μ ΤΑΞ (71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία),
• η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταδρομών) και
• η 31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης)

Γ. Αναστασίου: Η αντίδραση για το «Γεωργούλα» πρέπει να είναι ομόθυμη
Η αντίδραση για το στρατόπεδο «Γεωργούλα» πρέπει να είναι ομόθυμη, αναφέρει σε δήλωσή του, ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Αναστασίου, για την διαφαινόμενη απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας από το «Στρατόπεδο Γεωργούλα». Όπως τονίζει «είχα έγκαιρα επισημάνει πως η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας από τη πόλη του Βόλου μπορεί να υπάρξει μόνον εάν ληφθεί μέριμνα αναπλήρωσης του οικονομικού αποτυπώματος της στην οικονομία της πόλης το οποίο είναι σοβαρό. Η κυβέρνηση μολονότι είχε δεσμευτεί σε αυτή τη κατεύθυνση πριν από έναν χρόνο οπότε και προέκυψε το ζήτημα -διά του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου, των υφυπουργών της περιοχής και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- αθετεί ως όλα δείχνουν τον λόγο της προς τους πολίτες του Βόλου. Η αντίδραση πρέπει να είναι ομόθυμη. Εδώ και τώρα μεταφορά μονάδων και προσωπικού στο Βόλο που θα αναπληρώνει την απώλεια σε ανθρώπινο δυναμικό της ταξιαρχίας και μέριμνα ώστε μέρος των εκτάσεων του στρατοπέδου να αποδοθούν στη πόλη, στο Δήμο και το Πανεπιστήμιο».