Αποκλειστικό: «Βροχή» τα 300άρια για μάσκες στο «άσυλο» του Αγίου Ονουφρίου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ονουφρίου διαθέτει κανονικά γραπτή σύσταση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο εσωτερικό του ναού
Αστυνομικοί με πολιτικά επέβαλαν πρόστιμα την Κυριακή σε πιστούς που δεν τηρούσαν το μέτρο

«Βροχή» από πρόστιμα έπεσε την περασμένη Κυριακή για μη χρήση μάσκας από πιστούς που πήγαν να εκκλησιαστούν στον Ιερό Ναό Αγίου Ονουφρίου. Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τις δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη περί ασύλου σε τόπους λατρείας όπου δεν θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test «κλείνοντας το μάτι» στο «συντηρητικό ακροατήριο», οι αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και δη σε ιερούς ναούς.
Με τη Μαγνησία να καταγράφει καθημερινά διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα με τον αριθμό τους χθες να είναι για πολλοστή ημέρα τριψήφιος, οι προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν επικεντρωθεί σε χώρους συνάθροισης κοινού όπου υπάρχουν και αρκετοί μη εμβολιασμένοι ενώ παράλληλα η τήρηση των μέτρων να είναι ελαστική. Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr σε αρκετούς ιερούς ναούς της Μαγνησίας, οι ιερείς δείχνουν ανοχή σε όσους πιστούς δεν φορούν μάσκα αν δεν ενθαρρύνουν κιόλας να τη βγάλουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνεται μόνο για τη μετάληψη της Θείας Κοινωνίας στο τέλος. Αυτό έχει προκαλέσει τη δυσφορία αρκετών πιστών οι οποίοι κάνουν παράπονα για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που τηρούνται εντός των ναών, με συνέπεια κάποιοι από αυτούς να απομακρύνονται επιλέγοντας να εκκλησιαστούν σε ναό άλλον από αυτόν της ενορίας τους.

Έγγραφη καταγγελία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr κατόπιν έγγραφης καταγγελίας ενορίτη του Αγίου Ονουφρίου, ο οποίος φέρεται να δυσανασχέτησε με το καθεστώς ανοχής που επέδειξε ο ιερέας απέναντι σε όσους δεν χρησιμοποιούσαν μάσκα εντός του ναού, αστυνομικοί φορώντας πολιτικά προέβησαν σε ελέγχους για τη χρήσης μάσκας την περασμένη Κυριακή, επιβάλλοντας συνολικά έξι χρηματικά πρόστιμα των 300 ευρώ για την παραβίαση του μέτρου.
Έκπληκτοι οι πιστοί βγαίνοντας από τον ναό μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, καλούνταν ένας – ένας για να δώσουν τα στοιχεία τους στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πλατεία έξω από την εκκλησία, χωρίς να προβάλλουν ισχυρισμούς περί χρήσης μάσκας, αφού προηγουμένως οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τους παρανομούντες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην κλειστή κοινωνία του χωριού η οποία είναι χωρισμένη, με αρκετούς να τάσσονται υπέρ του μέτρου της μάσκας και άλλους να αντιδρούν σε αυτό. Άλλωστε, επαναλαμβάνουμε, και η ίδια η καταγγελία φέρεται να έγινε από κάτοικο του χωριού. Παρά τις παραβάσεις που καταγράφηκαν πάντως, γίνεται κανονικά η σύσταση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός του ναού με έγγραφη ειδοποίηση που είναι αναρτημένη έξω από την πόρτα του ναού, όπως επίσης και τα πιστοποιητικά απολύμανσης στους εξωτερικούς χώρους του ναού (!) από ειδικό συνεργείο, τον Φεβρουάριο του 2021.

Στο στόχαστρο

Ο συγκεκριμένος ναός πάντως φέρεται να τέθηκε στο στόχαστρο και άλλων ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές κατά το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο και μόνο η παρουσία των ένστολων αστυνομικών επέβαλε στους πιστούς να συμμορφώνονται στο μέτρο υποχρεωτικότητας της μάσκας μέσα στην εκκλησία, κάτι που άλλαζε ως φαίνεται με την αποχώρησή τους.

Α.Κ.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ονουφρίου διαθέτει κανονικά γραπτή σύσταση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο εσωτερικό του ναού

Η είσοδος του ναού είναι φιλοτεχνημένη με πορτραίτα των ηρώων της Επανάστασης του 1821 και το επίγραμμα του Διονύσιου Σολωμού «προς Επτανησίους», “Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε,. Πάντοτ’ ευκολόπιστε και πάντα προδομένε”.

Τα πιστοποιητικά απεντόμωσης και απολύμανσης του ιερού ναού Αγίου Ονουφρίου είναι αναρτημένα στην πόρτα της εκκλησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.