Απόστολος Ριζόπουλος: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις εγκαταστάσεις LNG»

Η επένδυση δεν έχει κανένα θετικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΣ

Κάθετα αντίθετος στην επένδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Λιμάνι του Βόλου τίθεται μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Βόλου, κ. Απόστολος Ριζόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη τόνισε ότι κρύβει πολλούς κινδύνους και για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων. Σημείωσε δε ότι τέτοιου είδους επενδύσεις πραγματοποιούνται για τα συμφέροντα συγκεκριμένης μερίδας ανθρώπων.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΣ πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιβαλλοντική κατάσταση, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος έκρηξης σε περίπτωση διαρροής του φυσικού αερίου, με οδυνηρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στην πλωτή δεξαμενή, αλλά και όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών, είτε γίνει στα Πευκάκια είτε γίνει στον Σωρό, όπως σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος. «Είναι επικίνδυνη εξέλιξη η δημιουργία του σταθμού LNG για την περιοχής μας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει οστικό κύμα και να εκτοξεύσει φράγματα εκατοντάδες μέτρα μακριά σε περίπτωση έκρηξης. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην πόλη του Τέξας, όπου σημειώθηκε έκρηξη σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σε περίπτωση έκρηξης του LNG. Στο πλωτό θα υπάρχουν 180.000 τόνοι αερίου», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και συνέχισε εκθέτοντας και άλλους κινδύνους.
«Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η περίπτωση έκρηξης του αερίου. Εγκυμονούν κίνδυνοι και κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του φυσικού αερίου. Οι ποσότητες του μεθανίου κατά τη διάρκεια της υγροποίησης του φυσικού αερίου διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, με το μεθάνιο να είναι ένα αέριο ακόμα πιο επικίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, η διαδικασία υγροποίησης ενός αερίου γίνεται στους -165ο C. Για την υγροποίηση χρησιμοποιείται το θαλασσινό νερό, οπότε καταλαβαίνουμε ότι οι εναλλάκτες θερμότητας που θα χρησιμοποιούν θα επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και κατ’ επέκταση την αλιεία», επεσήμανε ο ίδιος.
Απάντησε, μάλιστα, σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι είναι ακίνδυνη επένδυση, πως όχι μόνο δεν είναι ακίνδυνη, αλλά δεν έχει κανένα θετικό αποτύπωμα ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τη ζωή των ανθρώπων. Τόνισε δε ότι ο μόνος λόγος που προωθούνται τέτοιους είδους επενδύσεις στην περιοχή είναι γιατί υπάρχουν συμφέροντα. «Υπάρχουν συμφέροντα Ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι κατέχουν τα πλοία που μεταφέρουν το LNG και πραγματοποιούνται αυτές οι επενδύσεις για να βγάλουν πιο πολλά χρήματα», όπως είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Πρόσθεσε επίσης ότι το υγροποιημένο αέριο είναι ακριβό, οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενά του το κόστος της ενέργειας όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί περισσότερο. «Τις επενδύσεις αυτές θα τις πληρώσει χρυσάφι ο Ελληνικός λαός», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοί με τις εγκαταστάσεις LNG κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά επίσης επειδή η μετατροπή της χώρας μας σε αυτό που ονομάζουν ΄΄κάθετο δρόμο’’ διοχέτευσης αερίου στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο, μας εμπλέκει στους οικονομικούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας».
Η εκτίμηση του ΚΚΕ, όπως είπε ο κ. Ριζόπουλος, είναι ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες στη χώρα μας να παραχθεί ενέργεια, αξιοποιώντας κάθε μορφή παραγωγής, φέρνοντας ως παράδειγμα τον υπάρχοντα λιγνίτη, τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες. «Η ενέργεια που θα παραχθεί με αυτούς τους τρόπους θα είναι φθηνή για όλους. Δυστυχώς, όμως, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των συμφερόντων που έχουν επιλέξει εγκυμονούν κινδύνους», τόνισε ο ίδιος για ακόμα μια φορά.
«Από την μια πλευρά έχουμε το μεθάνιο που θα απελευθερώνεται με την εγκατάσταση του LNG, επίσης μέσω της καύσης σκουπιδιών έχουμε το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες ουσίες άκρως επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά από την άλλη πλευρά μας μιλάνε για την απολιγνιτοποίηση με σκοπό να προστατευθούμε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όλα αυτά είναι σε αντίφαση και δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τις επενδύσεις μέσω των οποίων κάποιοι θα έχουν τεράστια κέρδη, τα οποία θα πληρώσουμε εμείς από την τσέπη μας και με την υγεία μας», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.