Χαρ. Μάνδρος: «Ερωτήματα για την νέα μετάλλαξη, την πορεία και την επιρροή, στους άνω των 50 ετών»

Δεν έχει μεταφερθεί μέχρι στιγμής, η πίεση στις νοσηλείες από την Όμικρον

Σταθερή είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο Διευθυντής των Κλινικών Covid κ. Χαράλαμπος Μάνδρος.
Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε, δεν έχει μεταφερθεί η πίεση της μετάλλαξης Όμικρον και δεν υπάρχει αντίστοιχη αλλαγή στον αριθμό των νοσηλειών, αν και τα Επείγοντα, έχουν περισσότερο κόσμο που προστρέχει για να εξεταστεί. Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα μηνύματα από την Όμικρον είναι πιο ενθαρρυντικά, ο κ. Μάνδρος επεσήμανε πως υπάρχουν ερωτήματα για τη νέα αυτή μετάλλαξη, την πορεία της, αλλά και την επιρροή της στους άνω των 50 ετών.

«Το καλό σενάριο είναι να … είναι όλα
ήπια και να έχουμε ευχάριστα πράγματα»

Σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο το πρώτο ερώτημα είναι πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα σε πορεία επτά ή δέκα ημερών κι αν τα συμπτώματα σε όσους έχουν μολυνθεί, επιδεινώνονται ή θα ακολουθηθεί μία πιο ήπια πορεία, όπως αναφέρουν οι μελέτες από την Ν. Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για την ώρα, αυτό το σενάριο, της ήπιας νόσησης, όπως είπε ο κ Μάνδρος επιβεβαιώνεται.
Ένα άλλο ερώτημα είναι πως θα συμπεριφερθεί ο ιός σε ανθρώπους από 50 ετών και άνω, καθώς όπως επεσήμανε μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε μικρότερες ηλικίες. “Ενδεχομένως να υπάρχει και το καλό σενάριο και να είναι όλα ήπια και να έχουμε ευχάριστα πράγματα”, σχολίασε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, όμως πως μεγάλο ερώτημα είναι η μόλυνση από Δέλτα πάνω στην Όμικρον κι αν υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Όλα αυτά τα ερωτήματα ωστόσο ερευνώνται, μιας και νέα δεδομένα έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο.

Ισχυρό “όπλο” ο εμβολιασμός

Στο ερώτημα εάν ο εμβολιασμός “προφυλάσσει” από την Όμικρον, ο κ. Μάνδρος ανέφερε πως αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί εύκολα εάν την ώρα της διάγνωσης ενός καινούργιου ασθενούς μπορούσαν οι γιατροί να ξέρουν εάν ο ασθενής έχει μολυνθεί από την Όμικρον ή από τη Δέλτα.
“Η διάκριση του ιού δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα, γίνεται σε ειδικά εργαστήρια και απαιτεί χρόνο. Υπάρχουν δεδομένα που συγκεντρώνονται κεντρικά από τον ΕΟΔΥ και θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες”, εξήγησε ο ίδιος.
Τόνισε πως η Δέλτα ακόμη υπάρχει στη ζωή μας και το εμβόλιο παρέχει προστασία από την εν λόγω μετάλλαξη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το εμβόλιο δεν έχει φύγει από τη φαρέτρα και μάλιστα ενισχύεται η θέση του. “Μια υπόθεση που έχει ειπωθεί από διακεκριμένους επιστήμονες είναι ότι η Όμικρον συναντά πλέον ανά τον κόσμο μια πολύ καλύτερη ασπίδα εμβολίων αλλά και αυτή είναι προς το παρόν μια υπόθεση εργασίας”, είπε.

Εξαιρετικά αποτελέσματα ίασης με τα μονοκλωνικά

Στο μεταξύ, ο κ. Μάνδρος αναφέρθηκε και στα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ήδη στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν χορηγηθεί σε 12 ασθενείς. Όπως εξήγησε από τις 24 Δεκεμβρίου έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια των ασθενών που μπορούν να λάβουν μονοκλωνικά και το Νοσοκομείο Βόλου προχώρησε τάχιστα στην χορήγησή τους.
“Πρέπει να λαμβάνονται από ασθενείς τις πρώτες ημέρες της νόσου αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα. Τα μονοκλωνικά έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με επίπεδα ίασης άνω του 70% σε επιβαρυμένες πληθυσμιακές ομάδες, εάν τα λάβουν οι ασθενείς τις πρώτες ημέρες της νόσου και εάν υπάρχουν όλα τα κριτήρια”, εξήγησε.
Τέλος αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορωνοϊού που υπάρχουν στο υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, επισημαίνοντας πως ταιριάζουν με το προφίλ της Όμικρον. Επεσήμανε πως οι υγειονομικοί που είτε είναι στενές επαφές είτε μολύνονται, είτε με τα παραμικρά συμπτώματα, ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, κάνουν τεστ και γίνεται γρήγορα η ανίχνευση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.