Χαρ. Μάνδρος: Το 70% των νοσηλευόμενων, κάτω από 70 ετών, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι

Ο Διευθυντής των Κλινικών Covid ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου

Βρίσκεται από την αρχή της πανδημίας στις επάλξεις. Έχει φροντίσει ιατρικά εκατοντάδες ασθενείς με κορωνοϊό και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής αυτής μάχης. Ο Διευθυντής των κλινικών Covid του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαράλαμπος Μάνδρος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο Αχιλλοπούλειο, υπάρχει υπερεπάρκεια φαρμάκων και απεύθυνε έκκληση στους συμπολίτες να μην μένουν στο σπίτι και να έρχονται στο Νοσοκομείο, για να αντιμετωπιστεί ιατρικά η νόσος. Τόνισε πως το 70% των νοσηλευόμενων στο Αχιλλοπούλειο είναι κάτω από70 ετών, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι και επεσήμανε πως δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο φόβος και η αρνητική “διαφήμιση” που έχει γίνει στο Νοσοκομείο Βόλου.
Ο κ. Μάνδρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα σημειώνοντας πως υπήρξε μία ιδιαίτερα γόνιμη συνάντηση, καθώς και η ίδια ως πνευμονολόγος στο Σωτηρία γνώριζε τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού και έχουν να κάνουν με το κομμάτι της αύξησης των νοσηλειών .
Συζητήθηκε το κτηριακό ζήτημα και το θέμα των εγκαταστάσεων, με τον κ. Μάνδρο να σημειώνει πως αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις καλύπτουν τα περιστατικά. “Υπήρχαν συζητήσεις για το τι θα γίνει παίρνοντας τα ακραία σενάρια, γιατί ήδη υπήρχαν κινήσεις εκτόνωσης , καθώς για τα ήπιας νοσηλείας ήδη είχαμε 20 κρεβάτια στον Κένταυρο και αναμένεται να γίνουν περισσότερα. Για το θέμα της στελέχωσης, παρουσιάστηκε στην κλινική η πνευμονολόγος του ΙΚΑ Βόλου και θα μας βοηθήσει και αυτή . Υπάρχουν σκέψεις και έγιναν κάποιες συζητήσεις για να έρθουν και κάποιοι γιατροί που ανήκουν στο ΕΣΥ και με τον Ιατρικό Σύλλογο για εθελοντές ή ό,τι άλλο χρειαστεί στην πορεία εάν γίνουν χειρότερα”, σημείωσε ο κ. Μάνδρος.

Η αρνητική διαφήμιση του Νοσοκομείου κάνει
τους ανθρώπους να μην έρχονται στο Νοσοκομείο

Ο Διευθυντής των Κλινικών Covid όμως μίλησε για ένα μεγάλο θέμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα και παρατηρήθηκε και τις δύο τελευταίες ημέρες, που είναι η μείωση των εισαγωγών. Δεν γίνεται, είπε ο κ. Μάνδρος , σε μια μέρα να είχαμε 18 εισαγωγές και ξαφνικά να έγιναν έξι. ” Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ξαφνικά εξαντλήθηκαν τα πράγματα και πάμε καλύτερα, που θα ήταν η τεράστια χαρά και δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά πριν. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι αυτό είναι απόρροια όλης αυτής της συζήτησης και της αρνητικής διαφήμισης που έχει γίνει στο Νοσοκομείο. Ατό που δεν πρέπει να γίνει είναι οι συμπολίτες να μένουν στο σπίτι και να περιμένουν να φτάσουν στο αμήν. Δεν είναι λύση. Κάνω έκκληση να μην μένουν στο σπίτι οι συμπολίτες φοβούμενοι ότι δεν θα του κάνουν τίποτα στο Νοσοκομείο. Καήκαμε αν περάσουμε αυτό το μήνυμα”, είπε εμφατικά και ξεκάθαρα ο κ. Μάνδρος.
Συμβούλευσε δε, ακόμη κι αυτούς που έχουν αναστολές για να προσέλθουν στο Νοσοκομείο, τουλάχιστον να παρακολουθούνται από γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
” Συνήθως ο κόσμος λειτουργεί επηρεαζόμενος από αυτά που ακούει. Τα ακραία πράγματα κανείς δεν τα θέλει και οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις. Υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη εάν δεν θέλει να έρθει κάποιος για ψήλου πήδημα να έρθει στο νοσοκομείο. Να μην μείνει σπίτι, φοβούμενος ότι δεν θα του κάνουν τίποτα στο Νοσοκομείο. Μην περνάμε αυτό το μήνυμα καήκαμε. Είναι αφύσικο αυτό που συμβαίνει. Είναι κρίμα να μην βοηθήσουμε αυτούς που μπορούμε”, συμπλήρωσε.

Το 70% των νοσηλευόμενων κάτω από
70 ετών και στην πλειοψηφία ανεμβολίαστο

Αναφορικά με την εικόνα των νοσηλευόμενων ο κ. Μάνδρος ανέφερε βλέποντας τα στοιχεία των ασθενών το τελευταίο διάστημα πως ” το 70% των ασθενών που νοσηλεύουμε είναι κάτω από 70 ετών, στη συντηρητικότερη πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Είναι τεράστιο σαν νούμερο. Άρα το πρώτο κομμάτι που “πιάνει” αυτό το κύμα είναι οι ανεμβολίαστοι, είναι οι άνθρωποι που έρχονται με καταστροφικές και άσχημες κλινικές εικόνες και είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υπόλοιποι ασθενείς είναι μεγάλοι σε ηλικία, μισοί εμβολιασμένοι, μισοί ανεμβολίαστοι αλλά έχουν συνοσηρότητες. Και αυτοί οι εμβολιασμένοι με το που κολλούν , δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση της ίωσης , ας το δει κάποιος σαν ίωση κι όχι σαν covid κι αυτό θα τους οδηγήσει στο Νοσοκομείο”.
Το μεγάλο πρόβλημα υποστήριξε ο κ. Μάνδρος είναι οι κλίνες ΜΕΘ, που είναι σε έλλειψη, καθώς υπάρχει μαζική πίεση στο σύστημα Υγείας. Η Θεσσαλία και η Φθιώτιδα είναι στο “κόκκινο” κι αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εγγύς νομοί επηρεάζονται.
“Αυτό μεταφράζεται σε πίεση και σε ΜΕΘ. Η Εντατική μας είναι γεμάτη και έχουμε και τρεις ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και προσπαθούμε να βρούμε κλίνες και δεν βρίσκουμε δυστυχώς”, σημείωσε.

Επάρκεια σε οξυγόνο και σε φάρμακα

Παράλληλα ο κ. Μάνδρος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει έλλειψη σε οξυγόνο, όσο πιεσμένο κι αν είναι το σύστημα, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τόσες πολλές και τόσο αυξημένες ανάγκες και πως κάθε ασθενής λαμβάνει οξυγόνο ανάλογα με τις ανάγκες του. Επιπλέον , η έλλειψη φαρμάκων που είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα ήταν κάτι παροδικό και το Νοσοκομείο έχει υπερεπάρκεια φαρμάκων για όλους τους ασθενείς.
” Δεν είχαμε για κανένα λόγο έλλειψη οξυγόνου. Ούτε στο προηγούμενο κύμα. Σε σχέση με πέρυσι χρησιμοποιούμε πλέον 15 μηχανήματα που μας βοηθούν να μην διασωληνώσουμε τους ασθενείς και να μπούμε στη διαδικασία των κρεβατιών που δεν υπάρχουν και χρησιμοποιούμε αυτά τα μηχανήματα που καταναλώνουν όμως απίστευτο οξυγόνο. Αυτό σε σχέση με τη περσινή χρονιά που είχαμε φτάσει τα 110 άτομα είναι η ειδοποιός διαφορά με την έννοια ότι αυτά τα 15 μηχανήματα είναι σαν να έχεις 50 ασθενείς επιπλέον. Αυτό που έχουμε κάνει , είναι ότι σε συνεννόηση με τους μηχανικούς μας ακόμη και τα μηχανήματα έχουν μπει με συγκεκριμένη διάταξη έτσι ώστε το σύστημα να έχει τη μέγιστη απόδοση”, εξήγησε.
Ο κ. Μάνδρος καταλήγοντας απεύθυνε ξανά έκκληση στους συμπολίτες να μην μείνουν σπίτι, να προστρέξουν στο Νοσοκομείο για να μπορέσει το ιατρικό προσωπικό έγκαιρα να τους βοηθήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.