Χαρ. Μάνδρος: Μέσα σε δύο εβδομάδες αυξήθηκαν οι νοσηλείες με κορωνοϊό κατά 700% στο Νοσοκομείο

Στη δίνη του δεύτερου κύματος βρέθηκε η Μαγνησία. Το Αχιλλοπούλειο έτοιμο εάν και εφόσον έρθει και τρίτο κύμα...

Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας από την πρώτη στιγμή, «φυλάττοντας Θερμοπύλες» στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο Διευθυντής των Κλινικών Covid κ. Χαράλαμπος Μάνδρος δίνει καθημερινά αγώνα με τον κορωνοϊό και μάλιστα βρέθηκε κι εκείνος να νοσεί αυτό αυτόν. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ο γνωστός γιατρός, τόνισε πως μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος, η αύξηση των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό άγγιξε το 700%, ενώ σημείωσε πως πολλοί ήταν οι συμπολίτες που «έφυγαν απ΄ τη ζωή», το πρώτο 24ωρο της νοσηλείας τους στο Αχιλλοπούλειο, καθώς είχαν αργήσει να προστρέξουν για την περίθαλψή τους. Ο κ. Μάνδρος υπογράμμισε πως η εξέταση από γιατρό είναι απαραίτητη μετά από 2-3 ημέρες συμπτωμάτων και δήλωσε ανοιχτά ότι θα εμβολιαστεί, όταν έρθει το εμβόλιο του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της πόλης.

Βλέπουμε να υπάρχει μία μείωση στους νοσηλευόμενους. Ισχύει αυτή; Τι εικόνα επικρατεί πλέον στο Νοσοκομείο;

Αυτό που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα είναι πως πλέον είναι σε μονοψήφιο αριθμό οι εισαγωγές και αφορούν ασθενείς που η νόσος ξεκίνησε πριν δέκα και 14 ημέρες. Επειδή υπήρχε και αρκετή συζήτηση κατά πόσο αυτά τα κρούσματα που φάνηκαν στα 70-80, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε αντίστοιχο αριθμό εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου με ασθενείς που πάσχουν από covid. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Στις κλινικές υπάρχουν γύρω στα 30 περίπου άτομα , που ήταν μια πολύ μεγάλη ανάσα . Τώρα υπάρχει αρκετή συζήτηση και για το κατά πόσο το εορταστικό τραπέζι που θα απαρτίζεται από δύο-τρεις οικογένειες θα έχει κάποιες συνέπειες στον επιπολασμό της νόσου.
Ο ιός κυκλοφορεί και το εμβόλιο είναι κοντά. Έχουμε φτάσει στη βρύση. Έφτασε το εμβόλιο και μέχρι στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και θα έχουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ.

Στο υγειονομικό προσωπικό ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός;

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι αντισυνταγματική. Από την άλλη υπάρχει αρκετή συζήτηση και προβληματισμός για τα εμβόλια, όμως νομίζω ότι πρέπει το υγειονομικό προσωπικό να δώσει το καλό παράδειγμα. Προσωπικά, επειδή με έχουν ρωτήσει και αρκετοί συνάδελφοι μη γιατροί από το Νοσοκομείο, παρότι νόσησα κι εγώ και θα ήμουν ο τελευταίος που θα εμβολιαζόμουν , έχω ζητήσει να εμβολιαστώ.
Νομίζω πως το γεγονός ότι νοσήσατε κι εσείς αλλά θα εμβολιαστείτε, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τον εμβολιασμό…
Πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να γυρίσουμε σε ένα τρίτο κύμα; Άντε αυτό θα το αντέξουμε, αλλά δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς αυτή η δουλειά. Να περιμένουμε την επόμενη μετάλλαξη και την μεθεπόμενη, να είμαστε μονίμως με μια μάσκα, με ωράριο με sms. Εμείς θα πρέπει να διαχειριστούμε τη ζωή μας, να είμαστε πιο ενεργητικοί, αφού αυτό είναι το εργαλείο, το εμβόλιο. Θα εμβολιαστούν αυτοί που πρέπει με τη σειρά που πρέπει, θα πάρουμε απαντήσεις και τουλάχιστον να γυρίσουμε στην κανονικότητα.

Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά- κάτι που απευχόμαστε- την περίοδο των γιορτών και δούμε αυξητική τάση στα κρούσματα, η υποδομή του Νοσοκομείου εξακολουθεί να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο;

Πλέον μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι αισθανόμαστε φοβερή εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, γιατί όπως και όλη η Β. Ελλάδα που μπήκε στη δίνη του κυκλώνα, κάναμε όλοι μας ταχύρυθμα τμήματα εκπαίδευσης πάνω στον κορωνοϊό. Δεν ξέραμε από το πρώτο κύμα πως να διαχειριστούμε τη νόσο. Γίναμε όλοι εξπερ. Είχαμε αυτή την κατακλισμιαία αύξηση των περιστατικών, 700% σε δύο εβδομάδες, ένα τρελό νούμερο εάν το σκεφτεί κάποιος και παράλληλα αντιμετωπίζουμε μία νόσο που έχει φοβερές εκφάνσεις, έχουμε δει απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι όσο περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό εξετάζουμε και παρακολουθούμε θα βλέπουμε και διαφορετικές μορφές της νόσου. Αυτό που μας λείπει και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο που θα θέλαμε είναι το θέμα των γιατρών. Οι τρεις διορισμοί παθολόγων προχώρησαν, ο ένας μάλλον θα έρθει με την πρωτοχρονιά στο Νοσοκομείο και άλλοι δυο τέλη Γενάρη θα βρίσκονται στις θέσεις τους, οπότε και εάν προκύψει ένα τρίτο κύμα, θα ξεκινήσουμε με καλύτερους όρους απ’ ότι με στο δεύτερο.
Και καλύτερα το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει σε όλο τον κόσμο.

Ποια ήταν η δική σας εμπειρία με τον κορωνοϊό;

Τα δικά μου συμπτώματα ήταν όπως περνά κάποιος μια βαριά ίωση. Είχα καταβολή, κούραση, μυαλγίες και αδυναμία. Σε κάποιο σημείο υπήρχε η διαταραχή της όσφρυσης, αλλά ήταν οι μέρες που υπήρχε απίστευτη ένταση με το Νοσοκομείο. Εγώ νόσησα μέσα στην μεγάλη δίνη, τη μεγάλη ένταση που είχαμε τις πολλές εισαγωγές και δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τον εαυτό σου, γιατί πρέπει να διαχειριστείς τα περιστατικά, αλλά και οργανωτικά την κατάσταση. Σκεφτείτε ότι δημιουργήθηκαν τόσες κλινικές μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Έχει συσταθεί μία ιατρική ομάδα , στην οποία συμμετέχετε και αναλύετε τα δεδομένα και τις ανθρώπινες απώλειες από τον κορωνοϊό. Έχετε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα;

Επειδή δημιουργήθηκε αρκετή συζήτηση με το θέμα των θανάτων, αυτό έχει κατά την άποψή μου με δύο συνιστώσες. Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι λες στον πολίτη «πρόσεχε» , δεν είναι απλή γριπούλα όπως είχε περάσει ένα μήνυμα, έχουν πεθάνει άνθρωποι, πρέπει να προσέχουμε φορώντας τη μάσκα, προσέχοντας τις συναναστροφές κ.ο.κ. αφετέρου δε το μεγάλο πρόβλημα και αυτό αποτυπώνεται στο τέλος της ημέρας, ήταν ότι δημιουργήθηκε μία φοβία για το Νοσοκομείο, γιατί η ανακοίνωση των θανάτων είχε μεν το πρώτο μήνυμα, ότι προσέξτε γιατί δεν είναι ένα απλό νόσημα, λειτούργησε όμως αποτρεπτικά στην πρόσβαση των ασθενών στο Νοσοκομείο.
Υπάρχει μία βάση δεδομένων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που έχει τους θανάτους ανα 100.000 πληθυσμό εκεί αποτυπώνεται ότι από τους νομούς που μπήκαν στη δίνη του κυκλώνα στο δεύτερο κύμα η Θεσσαλία είναι χαμηλότερα από όλη τη Β. Ελλάδα. Η Λάρισα έχει 42 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Μαγνησία 39, τα Τρίκαλα 38. Ακόμη προχωρώντας λίγο παρακάτω, είδαμε αυτό που είχαμε προσπαθήσει να αποτυπώσουμε κατά την παρατήρηση ότι οι ασθενείς έφταναν στο Νοσοκομείο σε πολύ βαριά μορφή, το οποίο ως αριθμός αποτυπώθηκε σε ένα 37% για απώλειες από το πρώτο 24ωρο. Αυτό έγινε, γιατί έφταναν οι άνθρωποι σε βαρύτατη κατάσταση. Το υπόλοιπο 63% είχε μία μέση επιβίωση πάνω από 8,5 ημέρες.
Υπήρχε λοιπόν αφενός η φοβία για το Νοσοκομείο, αφετέρου υπήρχε η εκ του μακρόθεν παρακολούθηση και οδηγίες και το οποίο έχει λογική να γίνει 3-4 ημέρες της νόσου. Όμως κάτι που συνεχίζει και προχωρά και έχεις ανθρώπους με πέντε, έξι, ακόμη και εννιά ημέρες με 38 και 39 πυρετό, δεν μπορεί να μην εξεταστεί κλινικά ή και εργαστηριακά αν χρειαστεί, από κάποιο γιατρό. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο με μέτρα αυξημένης προστασίας, με ειδικούς χώρους να εξετάσουμε έναν ασθενή, να κάνουμε εξετάσεις αίματος, να κάνουμε δηλαδή όλη την ολοκληρωμένη διαχείριση και με σχετική ασφάλεια να πούμε στον ασθενή ότι θα νοσηλευτεί ή θα επιστρέψει σπίτι του λαμβάνοντας τις κατάλληλες οδηγίες.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ένας ιδιώτης γιατρός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί και δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν πως οι περισσότεροι ασθενείς που χάσαμε στο πρώτο 24ωρο έμειναν σπίτι παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε για να είμαστε έτοιμοι για το τρίτο κύμα, εάν και όποτε έρθει, ότι μετά τη δεύτερη-τρίτη ημέρα αφού μιλήσει κάποιος με τον γιατρό του, θα πρέπει να εξεταστεί. Υπάρχουν συνάδελφοι που νόσησαν, οπότε πλέον πολύ πιο εύκολα μπορούν να εξετάσουν ή με τον καιρό θα έχουν εμβολιαστεί κι αν δεν είναι δυνατό θα πρέπει να προσφύγουν στις κρατικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Δεν πρέπει να μείνει όμως κάποιος με τα συμπτώματα, με τη λογική ότι είναι μια απλή γρίπη και θα περάσει. Αποδείχθηκε ότι ο κορωνοϊός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος και είναι μια αρκετά ύπουλη αρρώστια. Αυτό μένει ως μήνυμα και πρέπει να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήσαμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.