Χαρούλα Διβάνη: «Για να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης εμείς πρέπει να καταστραφούμε;»

Η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κατήγγειλε ότι σφάζονται και πωλούνται τα κοπάδια

Σε καταστροφική θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Χαρούλα Διβάνη πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας.
Όπως είπε, ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει … τελειώσει και πολύ λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να επιβιώσουν, πάντα με μεγάλη δυσκολία, ενώ στα χωριά σφάζονται και πουλιούνται τα κοπάδια χωρίς να υπάρχουν αγοραστές. Την ίδια ώρα, το κράτος δεν νοιάζεται για την κτηνοτροφία και έκανε λόγο για ανθρώπους που είναι καταστροφικά ανίδεοι και διαλύουν τον κλάδο.
Η κα Διβάνη εξήγησε ότι εδώ και πολύ καιρό σφάζονται παραγωγικά ζώα καθώς ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να κρατήσει το κοπάδι του και κανένας δεν ενδιαφέρεται και δεν νοιάζεται.
Οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση, τις πανάκριβες ζωοτροφές που θα μπορέσουν να αγοραστούν, τα ζώα τα οποία υποσιτίζονται και, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι όταν μπούμε στην παραγωγική περίοδο, δεν θα υπάρχουν τα κοπάδια αιγοπροβάτων που ξέραμε όλοι καθώς ήδη σε μικρά και μεγαλύτερα χωριά, σφάζονται πολλά κοπάδια ζώων, πουλιούνται άλλα τόσα, για τα οποία δεν υπάρχουν αγοραστές και γενικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει η κτηνοτροφία.

Οι περισσότεροι αγρότες δεν πήραν
καν την επιστροφή για το πετρέλαιο

Από την άλλη, ανέφερε η κα Διβάνη, το κράτος δεν νοιάζεται για την κτηνοτροφία, τόνισε ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν πήραν καν την επιστροφή για το πετρέλαιο, αν και τα ποσά ήταν της τάξης των 100 ως 300 €, λόγω μη ταυτοποίησης στοιχείων από την ΑΕΔΕ, τη στιγμή που τα στοιχεία τους θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Υπάρχει πάντα κάποιο ψέμα για να ταλαιπωρήσουν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Δεν θα βοηθήσει το κράτος που περιμένουμε να μας δώσει 12 και 15 € ανά ζώο. Και περιμέναμε τον κ. Μητσοτάκη να το ανακοινώσει στη ΔΕΘ. Για να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης εμείς πρέπει να καταστραφούμε;», διερωτήθηκε η πρόεδρος των κτηνοτρόφων, που είπε ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να έχουν δοθεί ήδη, για να αγοράσει ο κόσμος ζωοτροφές, που πρέπει να αποθηκευτούν για να ταϊστούν τα ζώα που εγκυμονούν. Επίσης έκανε λόγο για καταστροφικά ανίδεους ανθρώπους που καταστρέφουν τον κτηνοτροφικό κλάδο.
Στον αντίποδα ανέφερε ότι άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Ισπανία και Πορτογαλία, έχουν βοηθήσει πολύ τους κτηνοτρόφους και συνεχίζουν να τους βοηθούν, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, που αναμένουν τον πρωθυπουργό να κάνει τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. «Εμάς δεν μας ταΐζει κανένας πρωθυπουργός και κανένα πολιτικό κόμμα και αν δεν δουλέψουμε δεν μπορούμε να επιβιώσουμε και έπρεπε ήδη να μας ενισχύσει αν ήθελε να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε η κα Διβάνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.