Χωρίς πυρασφάλεια τα σχολεία του Βόλου!

Σ. Σαβελίδης: Δεν έδειξε ενδιαφέρον ο Δήμος, αν και ζητήθηκε από 29 διευθυντές σχολείων απ΄το 2017

Το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου, που είναι ουσιαστικά, ο ιδιοκτήτης των σχολικών μονάδων, δεν έδειξε ενδιαφέρον για την έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας στα παλιά σχολεία που δεν διαθέτουν, παρά το αίτημα 29 διευθυντών από τον Νοέμβριο το 2017, τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα στη ΔΔΕ.
Επίσης τόνισε, ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έγινε κανένας τεχνικός έλεγχος στα σχολεία, ούτε και οι απαραίτητες επισκευές, με αποτέλεσμα την πτώση σοβάδων της οροφής στο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας προ ημερών.
Είκοσι εννέα διευθυντές σχολείων έστειλαν αίτημα στη Δημοτική Αρχή Βόλου το Νοέμβριο του 2017 και ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη των σχολικών μονάδων (που είναι ο Δήμος), να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας.
«Διαθέτουν ελάχιστα μόνο σχολεία»
Ο κ. Σαβελίδης είπε ότι κανένας από τους διευθυντές δεν τον ενημέρωσε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία ότι ο ιδιοκτήτης μιας σχολικής μονάδας υποχρεούται στην έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, που υπογράφει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θέμα που απασχόλησε τους διευθυντές.
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είπε ότι πιστοποιητικό πυρασφάλειας διαθέτουν ελάχιστα σχολεία και κυρίως αυτά που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, όπως για παράδειγμα το Μουσικό Σχολείο. Η ανάγκη πιστοποιητικών πυροπροστασίας στα σχολεία τέθηκε, στη διάρκεια σεμιναρίων που έγιναν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για εκπαιδευτικούς και εστάλη το έγγραφο στο Δήμο Βόλου, ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Επιβάλλεται το πιστοποιητικό πυροπροστασίας

Επιβεβλημένη από τη νομοθεσία και Πυροσβεστικές διατάξεις, είναι η ύπαρξη πιστοποιητικού πυροπροστασίας σε επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια – χώρους συνάθροισης ανθρώπων, όπως ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου.
Επειδή η κατάσταση στους Δήμους είναι διαχρονική, αν ζητούν ή όχι πιστοποιητικό πυροπροστασίας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι για να μπει κόσμος σε ένα κτίριο, απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
Ο κ. Πόζογλου είπε ότι αποδίδει το θέμα μεταξύ του ιδιοκτήτη, του διαχειριστή και κατ’ επέκταση του Δήμου ή της συναρμόδιας υπηρεσίας που εμπλέκεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Η Πυροσβεστική διάταξη 13/2013 ορίζει ότι στις πάσης φύσεως εγκαταστάσεις, όταν απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας, πρέπει να υποβληθεί μελέτη, να εγκριθεί και στη συνέχεια να δοθεί το πιστοποιητικό. Ακόμη όμως κι αν δεν απαιτείται πιστοποιητικό, χορηγείται μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη – εκμεταλλευτή της επιχείρησης ή της εγκατάστασης», δήλωσε ο πύραρχος.
Για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας, τόνισε ο κ. Πόζογλου, που πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρμόδιες επιτροπές και όργανα, που όταν παραλαμβάνουν ένα σχολείο, είναι υποχρέωση του αναδόχου να τα έχει και να τα δώσει όλα έτοιμα, όπως και την εγκατάσταση πυρασφάλειας.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής κάλεσε τους διευθυντές των σχολείων να πάνε στην υπηρεσία να συζητήσουν τι πρέπει να έχει ένα σχολείο, για να εκδοθεί το πιστοποιητικό που είναι απαίτηση και των δημοσίων κτιρίων. Ωστόσο τόνισε, ότι ακόμη και τα σχολεία που διαθέτουν πιστοποιητικό, πρέπει να ανανεώνεται κάθε ορισμένα χρόνια (κάθε πέντε ή οκτώ χρόνια), όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, ανέφερε ο διοικητής, δεν έχει δεχτεί κάποιο έγγραφο από τον Δήμο, για να κάνει έλεγχο στα συστήματα πυρασφάλειας σχολείων.
Για τη συντήρηση
Ο κ. Σαβελίδης είπε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπεύθυνος για τη συντήρηση των σχολείων είναι ο Δήμος, που σε πρώτο στάδιο έπρεπε να εξετάσει τα σχολικά κτίρια και να προχωρήσει σε επισκευές όπου ήταν απαραίτητο.
Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, με την αποκόλληση σοβάδων της οροφής, ο κ. Σαβελίδης είπε ότι η συγκεκριμένη αστοχία έδειξε ότι δεν έγινε έλεγχος στα σχολικά κτίρια το καλοκαίρι, ούτε και η συντήρηση που έπρεπε να γίνει, κάτι που λένε και οι διευθυντές των σχολείων.
Ο διευθυντής τόνισε ότι υπάρχουν και αρκετές ενοχλήσεις για δένδρα στις αυλές των σχολείων που δεν κλαδεύτηκαν, με παραδείγματα πτώσης κλαδιών, ευτυχώς, χωρίς να γίνει κάποιο ατύχημα.

Ν. Καπούλα: Προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων

Την επιβεβαίωση των όσων αναφέρονταν την προηγούμενη εβδομάδα σε δελτίο Τύπου του ΤΕΕ Μαγνησίας, αναφορικά με την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχολικά συγκροτήματα του Βόλου, έκανε για μία ακόμη φορά, μιλώντας χθες στο «Ράδιο-Ένα», η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα. Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημέρωση των μελών του ΤΕΕ Μαγνησίας, είναι ότι η συντήρηση είναι ελλιπής τα τελευταία χρόνια στα σχολεία του Δήμου Βόλου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθημερινά προβλήματα που δυσκολεύουν την αποστολή εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και την καθημερινή λειτουργία τους.
Το περιστατικό του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπου ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μαθητή, καταδεικνύει με το χειρότερο τρόπο, ότι ούτε οι απλές μέθοδοι συντήρησης δεν εφαρμόζονται προκειμένου να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα των σχολικών κτηρίων.

«Αγνοείται» η Πυρασφάλεια

«Φωνή βώοντος εν τη ερήμω», χαρακτηρίστηκε η στάση των υπευθύνων πολιτικών προϊσταμένων του Δήμου Βόλου, οι οποίοι παρά τις οχλήσεις από την πλευρά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και των διευθυντών των σχολείων δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως σημείωσε η κα Καπούλα, το γεγονός της εκπόνησης μελέτης πυροπροστασίας. Παρόλο που οι διευθυντές των σχολικών διδακτηρίων του Δήμου Βόλου, απέστειλαν έγγραφα πριν από ένα χρόνο, με τα οποία ζητούσαν να εφοδιαστούν οι σχολικές μονάδες με Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας, εντούτοις, δεν υπήρξε απάντηση, από το Δήμο Βόλου, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος για τη συντήρηση και την κατασκευή των σχολικών κτηρίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.