Χρύσα Τσαγανού στο Ράδιο ΕΝΑ για τη μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ: « Ο διάλογος είναι πάντα θεμιτός»

Τι είπε η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου

Το θέμα της μετεγκατάστασης της ΑΓΕΤ έθεσαν την Τρίτη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου,  επιτακτικότατα οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, συνδέοντας την τσιμεντοβιομηχανία με την αέρια ρύπανση, η οποία σχετίζεται με μεγάλη νοσηρότητα και αύξηση των περιστατικών καρκίνων. Σύμμαχος στο αίτημα της κοινωνίας είναι και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, το οποίο επικαιροποίηθηκε το 2016 και μιλά για μετεγκατάστασης της ΑΓΕΤ στην παράκτια περιοχή του Αλμυρού, στη θέση Τσιγκέλι.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της σήμερα  η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό όλες τις τοποθετήσεις των φορέων που ζήτησαν επίσημα δια του βήματος του περιφερειακού συμβουλίου την μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας εκτός του πολεοδομικού ιστού.

Το θέμα σχολίασε η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρύσα Τσαγανού μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Αν και δεν έλαβε καμία θέση επί του θέματος, τόνισε ωστόσο πως για μείζονα ζητήματα που αφορούν στην πόλη ο διάλογος είναι πάντα θεμιτός και επεσήμανε πως το θέμα μπορεί να συζητηθεί εάν κάποιος περιφερειακός καταθέσει κάποια σχετική επερώτηση.

«Εμείς την Τρίτη δεν είχαμε να εξετάσουμε θέμα μετεγκατάστασης. Υπήρχαν απόψεις που μιλούσαν για την μετεγκατάσταση, υπήρξαν και αντίθετες απόψεις και βγήκαν κάποια συμπεράσματα.

Θεωρώ ότι ο διάλογος είναι πάντα θεμιτός και όλα τα θέματα σημαντικά και μείζονα πρέπει να μπαίνουν πριν τη διαβούλευση, η οποία είναι επίσημη διαδικασία και έχει τυπική μορφή στον ουσιαστικό διάλογο. Εκεί πρέπει να μπαίνουν όλες οι απόψεις», είπε η κ. Τσαγανού και τόνισε ότι για να μπορέσει η ίδια να εκφέρει προσωπική άποψη πρέπει να εξετάσει τις παραμέτρους καθότι και χωροτάκτης και επιθυμεί να μελετήσει διεξοδικά  το χωροταξικό και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.

«Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσεις να αποφασίσεις ο διάλογος είναι πολύ χρήσιμος για να μπορέσουν να ακουστούν όλες οι οπτικές, οι παράμετροι, να δούμε τι σημαίνει ΑΓΕΤ, επιχειρηματικό πάρκο, πράσινη ανάπτυξη, να έχουμε μία πόλη καθαρή χωρίς αέριους ρύπους, τι σημαίνουν όλα αυτά σε συνδυασμό με το εάν θα μπορούσαν βελτιωτικά μέτρα να ελέγξουν την αέρια ρύπανση και όλα αυτά πρέπει να συνεξεταστούν. Να κάνει κάποιος μία ανάλυση τέτοια ώστε να μπορεί να πει με ασφάλεια πως μπορούν και εάν μπορούν να συνδυαστούν τα πράγματα», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι σε περίπτωση επερώτησης περιφερειακού συμβούλου, το θέμα μπορεί να εξεταστεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αναφερόμενη δε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα του επιχειρηματικού πάρκου που θέλει να δημιουργήσει η ΑΓΕΤ και το LNG και μάλιστα παίρνοντας τον λόγο και φορείς, σύλλογοι και πολίτες η κ. Τσαγανού υπογράμμισε πως «πιστεύω στον πολιτικό πολιτισμό. Πρέπει να γίνεται διάλογος,  η κάθε πλευρά να εκφράζει τις απόψεις της χωρίς να εμποδίζεται με οποιοδήποτε τρόπο. Η διαφάνεια είναι η βασική αρχή για τη δημοκρατία, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα κρυφά ούτε χωρίς να ακούμε όλες τις πλευρές» και συμπλήρωσε πως σε αυτή την συνεδρίαση είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές, όλοι δήμαρχοι νομού, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, συλλόγων.

Σε ότι αφορά δε στο θέμα του LNG και στην αντιπαράθεση που είχε με την κ. Κολυνδρίνη, η κ. Τσαγανού ανέφερε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπήρξε πουθενά στα πρακτικά απόφαση του προηγούμενου περιφερειακού συμβουλίου ότι τίθεται κατά του LNG στον Παγασητικό.

«Η κ. Κολυνδρίνη ανέγνωσε απόφαση του συμβουλίου κατόπιν επερωτήσεως του κ. Τσιαπλέ, προγενέστερη της δικής μου, όταν συζητούνταν η εγκατάσταση της πλωτής μονάδας LNG εντός του λιμένος Βόλου.

Η δική μου επερώτηση είχε να κάνει για μη εγκατάσταση του LNG σε όλο τον Παγασητικό. Έγινε ομόφωνα δεκτή και  την επόμενη ημέρα ο κ. Αγοραστός και η κ. Κολυνδρίνη έβγαζαν δελτία τύπου ανακοινώσεις κατά του LNG. Πουθενά δεν ακούστηκε ότι η επερώτηση έγινε από την αντιπολίτευση, παρόλα αυτά όμως δεν υπήρξε απόφαση ή ψήφισμα στα πρακτικά του συμβουλίου. Ενώ αποφασίσαμε, ψηφίσαμε, μιλήσαμε στο συμβούλιο δεν ήταν καταγεγραμμένο τίποτα στα πρακτικά», είπε η κ. Τσαγανού σχετικά με το θέμα.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.