Δ. Βόλου απολογισμός: 501 θύματα της πανδημίας τάφηκαν στον Κούκο

Πιέστηκε το Διαδημοτικό Κοιμητήριο, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν νέοι ταφικοί χώροι

Μπορεί να ακούγονται μακάβρια τα στοιχεία των θυμάτων της πανδημίας και πως η υγειονομική κρίση έφερε προβλήματα στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο «Κούκος», όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και παρουσιάστηκε στον απολογισμού του Δήμου Βόλου από τη Διεύθυνση Κοιμητηρίων. Όπως σημειώθηκε 501 ήταν τα συνολικά τα θύματα της πανδημίας που τάφηκαν στον Κούκο, με το Κοιμητήριο να δέχεται μεγάλη πίεση και να προχωρά στη διαμόρφωση νέων ταφικών χώρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης εν όψη της πανδημίας του covid-19 και λόγω των ειδικών οδηγιών διαχείρισης των νεκρών από τον ιό που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, μετά από οριζοντιογραφική και υψομετρική αποτύπωση που έκανε σε συνεργασία με τη Τεχνική Υπηρεσία, είχε προχωρήσει από το προηγούμενο έτος, σε προκαταρκτική μελέτη διαμόρφωσης τεσσάρων νέων ταφικών τετραγώνων, καθώς και ολόκληρου του ρυμοτομικού σχεδίου σε όμορη αδιαμόρφωτη έκταση του κοιμητηρίου “Κούκος”, το οποίο δέχτηκε και την μεγαλύτερη πίεση.
Το 2021 κυριάρχησε η πανδημία του covid-19 και η μεγάλη πίεση που δέχτηκαν τα κοιμητήρια της Διεύθυνσης, με τον μεγαλύτερο όγκο να δέχεται το κοιμητήριο “Κούκος”. Κατά το έτος 2020 στο κοιμητήριο “Κούκος” ενταφιάστηκαν 116 νεκροί από την πανδημία, ενώ κατά το έτος 2021 ανήλθαν στους 270.
Η κατάσταση, όπως επισημαίνεται, επιδεινώθηκε και από την γενικά μεγάλη αύξηση των θανάτων – ταφών και από άλλες αιτίες, εκτός covid-19. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικές που διατηρεί η υπηρεσία:
θάνατοι 2017 : 1200, θάνατοι 2018 : 1172, θάνατοι 2019 : 1183, θάνατοι 2020 : 1344, θάνατοι 2021 : 1570
Το παραπάνω πρόβλημα εντάθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας λόγω της πανδημίας, κατά την οποία η προσέλευση των πολιτών για τις εκταφές, μειώθηκε στο ελάχιστο. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, όπως σημειώνει η Διεύθυνση, μέσα στο έτος διαμορφώθηκαν τρία νέα ταφικά τετράγωνα και συγχρόνως κατασκευάσθηκαν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, όπως τοιχία υποστήριξης – αντιστήριξης, κράσπεδα, ασφαλτοστρώσεις, χώροι στάθμευσης, παρτέρια, ράμπες πρόσβασης.
Μέσα στα συνοδευτικά έργα υποδομής των νέων ταφικών τετραγώνων, συμπεριλαμβάνονται και επέκταση της ηλεκτροδότησης και του ηλεκτροφωτισμού, καθώς και της υδροδότησης, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του κοιμητηρίου και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Κατά το έτος 2022, αν και μετά τον χειμώνα υπήρξε ύφεση των επιπτώσεων της πανδημίας, οι θάνατοι – ταφές στα κοιμητήρια της Διεύθυνσης συνεχίστηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα οι νεκροί – ενταφιασμένοι στο κοιμητήριο “Κούκος” από την πανδημία, μέχρι τον Αύγουστο, ανέρχονται σε 115 και το σύνολο τους από την αρχή της σε 501.
Μέσα στο έτος άρχισε και η διαμόρφωση και τέταρτου ταφικού τετραγώνου με όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής. Επίσης, σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Κοιμητηρίων προχώρησε μετά από διαπραγμάτευση σε αγορά ακινήτου, όμορου του κοιμητηρίου “Κούκος”, για την μελλοντική χρήση του ως ταφικός χώρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.