Δήμαρχος Αλμυρού: Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, λες… και είμαστε σε πόλεμο

Στην κατηγορία «5» η επικινδυνότητα για πυρκαγιές στην περιοχή

Στις επάλξεις βρίσκεται όλος ο Δήμος Αλμυρού σήμερα, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας για ενδεχόμενες πυρκαγιές στην περιοχή είναι πολύ υψηλός. «Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, λες και είμαστε σε πόλεμο» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, στο Ράδιο ΕΝΑ και στην εκπομπή του Δημήτρη Καρεκλίδη, τονίζοντας ότι ο Αλμυρός βρίσκεται για πρώτη φορά στο νούμερο 5 για πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς, που είναι και το υψηλότερο. Τόνισε ότι η ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών είναι πλήρης, ενώ όλος ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι διάφοροι Σύλλογοι είναι σε επιφυλακή για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε καταστροφή.

«Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να περάσει η σημερινή μέρα»

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, λες και είμαστε σε πόλεμο», ήταν τα πρώτα λόγια του Δημάρχου θέλοντας να δώσει την πλήρη εικόνα της κατάστασης του Δήμου. Ενημέρωσε ότι λόγω των πυρκαγιών σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού, πολλά μηχανήματα και δυνάμεις λείπουν από την περιοχή για να βοηθήσουν. Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών ανέφερε ότι ως Δήμος έπρεπε να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. « Εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο, συγκαλέσαμε και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο και κανονίσαμε με την Πυροσβεστική, με τον στρατό αλλά και την ΔΕΥΑ Αλμυρού, σήμερα να μην πραγματοποιηθούν τόσες εργασίες, να μείνουμε στις άκρως απαραίτητες αρχικά για πρόληψη, ώστε να είμαστε όλοι στους δρόμους και κοντά στα δάση, σε σημεία που θα μπορεί να γίνει έλεγχος με τις απαραίτητες περιπολίες», εξήγησε χαρακτηριστικά. Στα λεγόμενά του όμως χρησιμοποίησε και τον παράγοντα της τύχης, ο οποίος σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να σταθεί αρωγός. «Είμαστε σε ετοιμότητα, με τον αέρα όσο πάει να μεγαλώνει, οπότε είμαστε σε θέση έκτακτης ανάγκης. Ελπίζω με την ετοιμότητα των υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας αλλά και της τύχης να τα καταφέρουμε και να περάσει η σημερινή μέρα».

Πλήρης η ενημέρωση και κινητοποίηση όλων

Αναφορικά με την απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι έχει ενημερώσει όλους τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής «για να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό», όπως τόνισε. Συμπλήρωσε, ότι από τον μικρότερο οικισμό, μέχρι τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων έγινε πλήρης ενημέρωση με συνεχείς ανακοινώσεις. Μάλιστα, ανέφερε ότι στην περιοχή θα παρευρεθεί η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, και για λόγους ενδιαφέροντος, αλλά και για ουσιαστικούς. «Θα την ενημερώσουμε για την κατάσταση και για το τι ακριβώς έχουμε κάνει, καθώς πλέον η Περιφέρεια έχει να εφαρμόσει μία επιπλέον διαδικασία για τον Δήμο Αλμυρού, εφόσον είμαστε σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και μάλιστα για πρώτη φορά». Εκτός όλων των άλλων δυνάμεων, ο κ. Χατζηκυριάκος σημειώνει ότι έχουν κινητοποιηθεί και οι ιδιώτες της περιοχής, όπως ο Κυνηγετικός Σύλλογος, ο Ορειβατικός Σύλλογος, αλλά και όλες οι οργανώσεις που είναι επίσημα ενταγμένες στην Πολιτική Προστασία.

«Θα είμαστε σκληροί στις ανακοινώσεις μας και σε
οποιονδήποτε παραβιάσει τις διατάξεις»

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η τύχη», πρόσθεσε «με συνεχή μηνύματα στους πολίτες ότι δεν παίζουμε. Θα είμαστε σκληροί στις ανακοινώσεις μας και σε οποιονδήποτε παραβιάσει τις διατάξεις που έχουμε ανακοινώσει. Οι καταστροφές που βλέπουμε μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες. Από μια αμέλεια ή ακόμα και επίτηδες προκαλούνται τεράστιες καταστροφές».
Ο Δήμαρχος προειδοποιεί και συμβουλεύει όλους τους πολίτες να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη, να μην πραγματοποιούν άσκοπες εργασίες, αλλά τις άκρως απαραίτητες και αναγκαίες και να μην ανάβουν στα εξοχικά τους φωτιές για να ψήσουν. «Ας ΄΄χαλαρώσουν΄΄ την ατομική τους ευδαιμονία και ας ΄΄πονέσουν΄΄ και αυτοί για μία μέρα, γιατί οι καταστροφές είναι τεράστιες», σημειώνει συγκεκριμένα, προκειμένου οι πολίτες να στοχεύσουν στον πραγματικό κίνδυνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.