Δημήτρης Παπαστεργίου: «Θα προσπαθήσουμε πρώτοι εμείς να δείξουμε τον δρόμο και στις άλλες πόλεις»

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων μιλά για τη συμμετοχή της πόλης στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες

Στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης συμμετέχει επίσημα η πόλη των Τρικάλων, μέσω μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ευρωπαϊκή Αποστολή – 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030», και μέσω διαγωνισμού που διεξήχθη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων ως το 2030 και με τις πόλεις που συμμετέχουν να αποτελούν παράδειγμα για τις υπόλοιπες, όπως επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Με αφορμή την συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα, ο Δήμαρχος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη αναφερόμενος και στο καινοτόμο πρόγραμμα της πόλης μέσω του οποίου τα έσοδα της ελεγχόμενης στάθμευση μετατρέπονται…σε κιλοβατόρες και βοηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαστεργίου το κλίμα «φωνάζει» ότι τα πράγματα στο περιβάλλον δεν οδεύουν σε καλό δρόμο, γεγονός που είναι ευθύνη του καθενός μας, με το μέλλον των επόμενων γενεών να είναι δυσοίωνο. Ο ίδιος εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε την πρωτοβουλία- αποστολή, θέτοντας ως στόχο μέχρι το 2030 η έκταση της Ευρώπης να είναι κλιματικά ουδέτερη, ώστε να μην καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια απ’ ότι παράγουμε, να μην δημιουργούμε περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα ανακυκλώνουμε.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά 100 πόλεις, μέσα στις οποίες και ελληνικές, εκτός των Τρικάλων, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. «Θα προσπαθήσουμε πρώτοι εμείς να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι, ώστε να δείξουμε το δρόμο και προς τις άλλες πόλεις», σημειώνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων και συνεχίζει λέγοντας ότι «από εδώ και πέρα ως πόλη έχουμε την ευθύνη να βλέπουμε σε κάθε κίνησή μας τι αποτύπωμα αφήνουμε στο περιβάλλον». Σχετικά με τη λέξη «αποτύπωμα» φέρνει ως παράδειγμα τη δημιουργία κτιρίων και το κατά πόσο αυτά τα κτίρια επιβαρύνουν με περισσότερη ενέργεια τον πλανήτη ή με διοξείδιο του άνθρακα. Τόνισε δε ότι ευτυχώς τα δύο τελευταία κτίρια που δημοπρατήθηκαν στην πόλη, ένα νηπιαγωγείο και ένα παλιό αρχοντικό στην παλιά πόλη των Τρικάλων το οποίο θα γίνει Μουσείο, είναι «παθητικά» κτίρια, δηλαδή, καταναλώνουν την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.

Σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των δημοτικών τελών ως πιθανή λύση για την μείωση την ξαφνικής ενεργειακής ακρίβειας και αντίστοιχης ενεργειακής φτώχειας που έχει προκληθεί στα νοικοκυριά, ξεκαθάρισε από πλευράς του ότι οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στους δήμους, λόγω π.χ. του οδοφωτισμού, άρα εκτιμά ότι θα έπρεπε τα δημοτικά τέλη, όχι να μειωθούν, αλλά να αυξηθούν. «Το ότι οι δήμοι δεν αυξάνουν σε μια τέτοια κατάσταση τα δημοτικά τέλη, βοηθούν στην δύσκολη περίοδο που βιώνουν οι πολίτες», δηλώνει ο ίδιος.

«Τα έσοδα της ελεγχόμενης στάθμευση μετατρέπονται…σε κιλοβατόρες»

Αντίθετα λόγο έκανε για άλλες υπάρχουσες λύσεις σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα, αναφερόμενος στην πρόσφατη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο αναφέρει πως υπάρχει δυνατότητα από την πλευρά των Δήμων να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες, ώστε ένα μέρος του ρεύματος που παράγεται στους Δήμους να δίνεται στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. «Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκε η πρώτη άδεια ενός φωτοβολταϊκού για τη ΔΕΥΑ των Τρικάλων και μπαίνει μέσω του διαγωνισμού σε εφαρμογή η ενεργειακή κοινότητα της πόλης μας», περιγράφει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει το πλέον καινοτόμο πλάνο του Δήμου Τρικάλων το οποίο ξεκινά στις 15 Ιουνίου και σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα της ελεγχόμενης στάθμευσης των πάρκινγκ θα μετατρέπονται αυτομάτως σε κιλοβατόρες, οι οποίες στη συνέχεια θα αποπληρώνουν την ενέργεια φτωχών νοικοκυριών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.