Δημήτρης Πιατάς: «Δεν θέλω να νομίζουν οι Βολιώτες ότι είμαι θαυματοποιός, χρειάζεται και βοήθεια…»

Στόχος του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ να εκφραστεί καλλιτεχνικά η πόλη μέσα από δικά της σύνολα

Μπορεί να βρήκε τον προσωπικό του παράδεισο και τις «ρίζες» του στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Λαύκο, όμως ο Δημήτρης Πιατάς, φαίνεται πως φέρνει και μία καλλιτεχνική άνοιξη στα πράγματα του Βόλου, τόσο μέσα από τη θέση του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ όσο και ως εραστής της τέχνης και του θεάτρου. Ο αγαπημένος και πολυτάλαντος ηθοποιός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα σχέδια του, την παράσταση και τις συνεργασίες που έρχονται άμεσα, αλλά και για την αγάπη του στη Μαγνησία.

Ανακάλυψα στη Μαγνησία
τον προσωπικό μου παράδεισο

Δεν φείδεται καλών λόγων για τη Μαγνησία και τη χαρακτηρίζει ως τον προσωπικό του παράδεισο. Ο Δημήτρης Πιατάς ανήκει, όπως σημείωσε ο ίδιος, στην κατηγορία των πολιτών που δεν είχε χωριό, δεν είχε σημείο αναφοράς, ούτε εκείνος, ούτε η οικογένειά του. «Αναζητώντας ένα προσωπικό σημείο αναφοράς για να μπορώ να το μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά μου, ανακάλυψα νέος τον προσωπικό μου παράδεισο που περιλαμβάνει όλη την περιοχή της Μαγνησίας, που ξεκινά από τον Βόλο και τελειώνει σε ένα, τότε, ταπεινό χωριό στο Πήλιο, τον Λαύκο. Αισθάνθηκα σαν τον Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψα την Αμερική και εξακολουθώ να την ανακαλύπτω».
Αναφερόμενος δε στην πρόταση που δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ τη χαρακτήρισε μεγάλη τιμή, σε μια φάση καριέρας που ολοκληρώνει έναν κύκλο της και παραδίδεται η σκυτάλη στους νεότερους.

Χρειάζεται στήριξη από τη δημοτική αρχή

Παρόλα αυτά ο ίδιος δεν δίστασε να μοιραστεί το γεγονός ότι διανύει μία πολύ καλή καλλιτεχνική περίοδο, με πολλές δουλειές, ενώ τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός του η εξουσία, μέσα από τη θέση του πλέον, αλλά η προσφορά.
«Παρόλα αυτά, στην άκρη του μυαλού μου έλεγα πάντοτε ότι θα με ενδιέφερε με αυτό τον τρόπο που αγαπώ, να μπορώ να κάνω κι εγώ κάτι. Θα ήθελα να είμαι- στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή-, απλώς οι προδιαγραφές, η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε άλλου είδους επιλογές, απόλυτα θεμιτό κι εγώ δεν θα μπορούσα να μπω σε μια τέτοια διελκυστίνδα πραγμάτων, απλώς θα επιθυμούσα.
Και ήρθε το πλήρωμα που χρόνου και διαμορφώθηκε ένα πλέγμα, το οποίο ξαφνικά είχε ενδιαφέρον και είπα γιατί όχι, αφού το επιθυμούσα νέος γιατί τώρα να μην το κάνω, με όλο το κόστος στο εργασιακό μου. Δεν θέλω να νομίζουν οι Βολιώτες ότι είμαι θαυματοποιός, χρειάζεται και βοήθεια. Πρέπει και η δημοτική αρχή να με βοηθήσει, υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, υπάρχει όμως και μία διαθεσιμότητα, όχι από μέρους μου , από τον ίδιο τον καλλιτεχνικό χώρο να έρθουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιατάς, τονίζοντας πως θέλει να λειτουργήσει αξιοκρατικά προσπαθώντας να αξιοποιήσει και ένα δυναμικό της πόλης, το οποίο θέλει να το γνωρίσει.
«Η πόλη εκφράζεται καλλιτεχνικά είτε μεμονωμένα, είτε μέσα από καλλιτεχνικές ομάδες από σύνολα μουσικά. Μακάρι να μπορώ εγώ όλα αυτά να τα συντονίσω και να τα υποστηρίξω για να μπορούν να βρουν τις προσωπικές τους αναπνοές, που το δικαιούνται. Θα περιποιεί τιμή η αισθητική και ο πολιτισμός της πόλης να γίνει με βολιώτικα χέρια, με την προϋπόθεση ότι αξίζουν τα χέρια και μπορώ να τα βρω. Θεωρώ ότι είναι εν υπνώσει πολύ δυνατά στοιχεία μέσα στην πόλη, καλλιτεχνικά μιλώντας», υπογράμμισε.

Σηκώνει μανίκια από Σεπτέμβριο και παρουσιάζει
ένα έργο γραμμένο για τον Βόλο

Όπως επεσήμανε ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά σηκώνει … μανίκια και θέλει πριν από τις γιορτές να δώσει ένα πρώτο δείγμα του τι θα επιθυμούσε να παρουσιάσει στο θέατρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει μία παράσταση από αυτές που έχει κάνει και να συνεργαστεί και με έναν γνωστό ηθοποιό. Όμως εκείνος διαλέγει τον δύσκολο δρόμο, το δύσκολο στοίχημα, όπως λέει, να ανεβάσει ένα έργο που γράφεται τώρα από τον Σάκη Σέραφα, γραμμένο για την πόλη του Βόλου.
« Αυτό είναι το ενδιαφέρον, να γραφτεί για τους Βολιώτες και την πόλη του Βόλου. Δεν είναι εύκολο. Δεν υπάρχουν πια παραγγελιές παραστάσεις, αυτά γίνονταν πριν από 30 χρόνια. Εδώ προσπαθώ να πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα της εποχής, να γράψουμε ένα έργο που να έχει αναπνοές βολιώτικες», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πιατάς, αφήνοντάς μας σε καλλιτεχνική εγρήγορση.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.