Δημήτρης Σούρας: «Απαραίτητη η παρέμβαση της Πολιτείας στην αντιμετώπιση γυναικοκτονιών»

Τι είναι το «Σύνδρομο των Γλυκών Νερών» και πώς αλλάζει το προφίλ των δολοφόνων

Τα συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών προκαλούν την οργή του Βολιώτη ψυχιάτρου και Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan», Δημήτρη Σούρα, τονίζοντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ότι το προφίλ των δολοφόνων πλέον έχει αλλάξει, αλλά και ότι χρειάζεται η παρέμβαση της Πολιτείας με τη συνεργασία συγκεκριμένων υπουργείων ώστε να αντιμετωπιστεί το «Σύνδρομο των Γλυκών Νερών», όπως το ονομάζει.

Δολοφόνοι και εγκληματίες της διπλανής πόρτας

Σύμφωνα με τον κο Σούρα, το προφίλ των δολοφόνων αλλάζει καθώς από τα πρόσωπα του υποκόσμου και του περιθωρίου ανακαλύπτουμε πλέον τους δολοφόνους και τους εγκληματίες της διπλανής πόρτας, με μία υποτιθέμενη κανονική καθημερινότητα. Εκεί εντοπίζεται το Σύνδρομο των Γλυκών Νερών, η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, όπως σημειώνει ο κ. Σούρας, κάτι που δημιουργείται από την εφηβική ηλικία, σε άτομα που έχουν βία, την εξασκούν σωματικά και λεκτικά, και δεν έχουν συναισθήματα. «Είναι άτομα που έχουν βασανίσει ζώα σε μικρές ηλικίες και θα οργανώσουν συμμορίες. Είναι οι… ήρωες του κακού που είναι κάποια στιγμή εν δυνάμει δολοφόνοι. Παράδειγμα ο Μπάμπης των Γλυκών Νερών, που είδατε τι έκανε και μας έβαλε στη διαδικασία να σκεφτούμε πώς είναι δυνατόν. Ή ο νεαρός στη Φολέγανδρο, που εργαζόταν και είχε μία νεαρή κοπέλα που τη σκότωσε για έναν ασήμαντο λόγο, ή ο δολοφόνος στη Λάρισα ή η γυναίκα που πέταξε βιτριόλι σε μία άμοιρη κοπέλα από το πουθενά, ή ακόμη και ο 72χρονος που μάλωσε στην Κυπαρισσία για έναν λογαριασμό με τον υπάλληλο εταιρείας και τον σκότωσε επικαλούμενος θέμα τιμής. Αυτοί όλοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που μιλάμε και συναναστρεφόμαστε. Ο δολοφόνος είναι πλέον αυτός που ψάχνουμε την ημέρα και όχι τη νύχτα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό

Όλα αυτά οδήγησαν τον γνωστό Βολιώτη ψυχίατρο να στείλει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό «χωρίς κανένα πολιτικό χρώμα» όπως υπογραμμίζει, αναφέροντας τους λόγους του φαινομένου αλλά και προτείνοντας πιθανές λύσεις. « Έτσι θα πάμε μπροστά, χωρίς καμία αξία για την ανθρώπινη ζωή; Με αυτόν τον τρόπο θα ζήσουμε και αυτόν θα διδαχθούν τα παιδιά και οι νέοι;» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η λύση εδράζεται στη συνεργασία τριών υπουργείων, των Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης.
Για το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν προτείνει να υπάρξει διαδικασία ενημέρωσης των παιδιών από ειδικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους σε τακτική βάση, αλλά και διοργάνωση μηνιαίων σεμιναρίων γονέων. Από την άλλη, καλεί το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με τη δημιουργία δομών αλλά και με βάση την επιστημονικότητα, με ειδικούς παράλληλα μέσω των ΜΜΕ να ενημερώνουν τον κόσμο ουσιαστικά. Όσον αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης, καυτηρίασε την ελαστικότητα της νομοθεσίας, θεωρώντας ότι οι ποινές είναι μικρές για την τιμωρία τέτοιου είδους εγκλημάτων, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει τη διαδικασία σωφρονισμού.
«Η συνεργασία των τριών υπουργείων είναι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα» κατέληξε ο κ. Σούρας.

Τι λέει η επιστολή

Κύριε Πρωθυπουργέ
Παίρνω το θάρρος να γράψω μερικές απόψεις μου γνωρίζοντας ότι είμαστε σε περίοδο πανδημίας, κρουσμάτων και πολλών ανεμβολίαστων. Το κάνω δημόσια, γιατί – αν δε βρείτε χρόνο να τις διαβάσετε – πιθανώς να σας τις μεταφέρει κάποιος από τους συνεργάτες σας. Θέλω να πιστεύω ότι σας βρίσκω ή ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε μια συνάντηση με τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης. Κάτι που έπρεπε ,κατά τη γνώμη μου, να γίνει από καιρό αλλά μπορεί να ξεκινήσει αμέσως και τώρα.
Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής μέσα από δολοφονίες, οι επανειλημμένες γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και οι εν γένει σεξουαλικές διαστροφές με τη μάστιγα της παιδεραστίας είναι θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και, φυσικά, λύσης. Ο φόβος των ανθρώπων έχει γιγαντωθεί, όπως και το άγχος. Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στο γεγονός ότι στον πρώτο γνωρίζουμε την αιτία, στο δεύτερο όχι. Δυστυχώς, όμως, είναι και τα δύο αιτίες ψυχικής ασθένειας και προσωπικής δυσλειτουργίας, τόσο πνευματικής όσο και σωματικής. Δεν πιστεύω ότι τα κυρίαρχα συστατικά μιας υγιούς κοινωνίας είναι ο φόβος και το άγχος. Να, όμως, που η έλλειψη ενημέρωσης, η παραπληροφόρηση και οι έωλες εικασίες, η ανεπαρκής μέριμνα των επιστημόνων – που δεν μεταφέρουν την γνώση, τον τρόπο και την εμπειρία – η ατιμωρησία που στηρίζεται σε ελαστικούς και ανεδαφικούς νόμους, καθώς και η ατολμία για μια βαθιά ανακατάταξη πολλών γερασμένων και ασθενικών δομών, με έκανε να σας γράψω, τονίζοντας ότι τα προαναφερθέντα – εκτός των άλλων – συντελούν και στη δημιουργία απορίας, θλίψης, έντασης, εκνευρισμού και θυμού, συναισθήματα που δε συνάδουν με την ευφορία της ψυχής και την ατομική και κοινωνική ευημερία.
Σας ευχαριστώ για την «φιλοξενία» και εύχομαι να έχετε και να φροντίσετε τη ζωή μας.
Δημήτρης Σούρας, Ψυχίατρος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.