Δημήτρης Σούρας: Επέτειναν τις αγχώδεις διαταραχές η τρομολαγνεία και η κορωνολαγνεία

Ο Βολιώτης ψυχίατρος μίλησε στο «Ράδιο-Ένα», για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού, στην ψυχολογία

Οι καταστάσεις που βιώνει όλος ο πλανήτης και φυσικά και η χώρα μας, με την έλευση του κορωνοϊού, είναι πρωτόγνωρες. Για πρώτη φορά ζήσαμε πανδημία, χιλιάδες θανάτους, επιστράτευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υποχρεωτικό, (με κυβερνητική εντολή), εγκλεισμό και ένα lockdown, που για πρώτη φορά ανάγκασε χιλιάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των ΜΜΕ έπαιζαν σε πρώτο πλάνο το θέμα του κορωνοϊού και η ψυχολογία όλων άλλαξε.
Ο γνωστός ψυχίατρος –ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Metropolitan” και Υπεύθυνος Ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με καταγωγή από τον Βόλο, κ. Δημήτρης Σούρας μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων, από τον εγκλεισμό, ενώ παρουσίασε σε άλλη βάση, όσα ακούγονταν και συνεχίζουν να ακούγονται για την εγκληματικότητα, τη ενδοοικογενειακή βία κτλ.

«Μην ακούτε ιστορίες που δεν ευσταθούν»

Μάλιστα, όπως ανέφερε κι ο ίδιος, φοβήθηκε στην αρχή του κορωνοϊού αρκετά, καθώς η λέξη πανδημία δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας και έπρεπε να ανατρέξουμε 100 χρόνια πριν.
” Δεν είδαμε πολλές φοβερές καταστάσεις από την απομόνωση. Δηλαδή έλεγαν ότι θα αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία. Δεν αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία. Μην ακούτε ιστορίες που δεν ευσταθούν. Η ενδοοικογενειακή βία, ο βίαιος άντρας, ως επί το πλείστον, υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει. Δεν αυξήθηκε όμως πολύ. Αν δούμε τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη κτλ ναι υπήρχε αύξηση, όμως εκεί οι συνθήκες και οι κοινωνίες είναι τελείως διαφορετικές. Στην Ελλάδα δεν είχαμε αύξηση. Επίσης δεν είχαμε αύξηση των αυτοκτονιών. Υπήρξαν αυτοκτονίες, αλλά όχι αύξηση, ενώ η εγκληματικότητα σημείωσε μείωση”, υπογράμμισε ο ίδιος, βάζοντας ίσως τέλος σε όλες αυτές τις ειδήσεις που επέτειναν τον φόβο των περισσοτέρων.

«Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αγχώδεις διαταραχές»

Ωστόσο, η κοινωνία δεν έμεινε φυσικά ανεπηρέαστη από την πανδημία. Εκείνο που αυξήθηκε κατακόρυφα ήταν οι αγχώδεις διαταραχές, ένα αυξανόμενο άγχος, που όπως επεσήμανε ο γνωστός ψυχίατρος, περιείχε πολλά πράγματα μαζί.
” Άγχος για τα οικονομικά, άγχος για το εάν θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στην κανονική πορεία της ζωής, εάν θα έχουμε κρούσματα. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξε μια φοβερή τρομολαγνεία στην τηλεόραση. Υπήρξαν κανάλια που αποκλειστικά στηριχθήκανε πάνω στον κορωνοϊό.
Ξεφύτρωσαν καθημερινά εκατομμύρια επαΐοντες, λοιμωξιολόγοι από πέντε που ήταν, έγιναν 305 ! Είδαμε κάτι κυρίες, που δεν τις ξέραμε, να μιλούν για την ψυχολογία των ανθρώπων και λέγαμε πως τα βγάλανε αυτά τα συμπεράσματα; Αυτή τη τρομολαγνεία και η κορωνολαγνεία δημιούργησε το άγχος του τι θα γίνει μετά, εάν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε κ.ο.κ.. Είναι δυνατόν ένας λαός να ζει με την αγωνία κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα να δει πόσα κρούσματα θα έχουμε και πόσους νεκρούς;”, τόνισε ο κ. Σούρας.
Η όλη αυτή κατάσταση δημιούργησε ένα άγχος στον κόσμο, ενώ το δεύτερο σκέλος του επιτεινόμενου άγχους είχε σχέση με την οικονομική κατάσταση του καθενός αλλά και της χώρας.
” Το άλλο άγχος, έχει να κάνει με τα οικονομικά. Με τις δουλειές . Θα ξαναπάρουμε μπρος, θα μπορέσουμε να υπάρξουμε ως επαγγελματίες, θα βγούμε θα ξοδέψουμε; Γιατί αυτό είναι ένα φοβερό αλισβερίσι. Αυτό παρατήρησα αυτό το διάστημα, αλλά όχι ενδοοικογενειακή βία, όχι βαρύτατες καταθλίψεις, όχι αύξηση της εγκληματικής ενέργειας και των αυτοκτονιών”, σχολίασε ο ίδιος.

Έπρεπε να επέλθει η απελευθέρωση

Πόσο όμως αυτό το σκηνικό άγχους και “τρομοκρατίας” από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διαρκέσει; Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν παρατείνονταν η απομόνωση, ο εγκλεισμός, τα μέτρα της κυβέρνησης;
Η απάντηση του κ. Σούρα είναι ξεκάθαρη. “Αν παρατείνονταν αυτή η κατάσταση, θα είχαμε πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις, γιατί ο κλεισμένος άνθρωπος μέσα στο σπίτι, είτε οικιοθελώς είτε απαγορευτικά από το κράτος, που καλά έκανε και το ξεκίνησε πολύ νωρίς, δεν θα μπορούσε άλλο να αντέξει αυτές τις εικόνες. Στην αρχή του κορωνοϊού, μετρούσαμε νεκρούς, φέρετρα, καμιόνια με νεκρούς απ’ όλες τις χώρες. Πόσο θα μπορούσαμε να αντέξουμε; Έπρεπε να απελευθερωθούμε περισσότερο κι ο καθένας να επιλέξει τον τρόπο που εκείνος θα κάνει τη ζωή του κι εκείνος θα προσέξει”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, το γεγονός ότι υπάρχει χαλάρωση, δεν σημαίνει πως από δω κι έπειτα δεν θα πρέπει να προσέχουμε. Αντιθέτως. Ο κ. Σούρας επεσήμανε πως ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει, όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσει φοβερό άγχος και να ζούμε με την ιδέα αυτή. Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είμαστε επιφυλακτικοί, να προσέχουμε περισσότερο από ότι πριν.

“Το δικό μου σλόγκαν είναι “Δεν φοβόμαστε, σκεφτόμαστε”

Θέλω να πω ότι καλά έκαναν και μας άφησαν λιγάκι, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τις προφυλάξεις μας. Ο κορωνοϊός δεν τελείωσε. Η Αμερική έχει 1000 κρούσματα τη μέρα.
“Το δικό μου σλόγκαν είναι “Δεν φοβόμαστε, σκεφτόμαστε”. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλος ο πλανήτης τελεί υπό την πανδημία κι αυτό να μας κάνει επιφυλακτικούς και προσεκτικούς. Να αποφεύγουμε τα πολλά φιλιά και τις αγκαλιές, να περιορίσουμε τις εξόδους μας κι όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως δεν θα πρέπει να ζούμε με την αγωνία ότι θα αρρωστήσουμε, αλλά να προσέξουμε να μην αρρωστήσουμε. Αν κάποιος πρόσεχε, τώρα πρέπει να προσέξει λίγο παραπάνω. Η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά. Μια δύσκολη μπόρα είναι, αλλά θα περάσει”, ανέφερε ο γιατρός.
Τέλος, σε ότι αφορά τα πλάνα πολλών για το καλοκαίρι, ο κ. Σούρας σχολίασε χαρακτηριστικά πως ” Φέτος το καλοκαίρι αν δεν πάμε διακοπές στα νησιά δεν πειράζει. Μπορούμε να μείνουμε σπίτι, να πάμε στο εξοχικό μας, στο σπίτι κάποιου φίλου. Και για τους φίλους και πατριώτες μου στον Βόλο, να πω πως είναι τυχεροί, γιατί έτσι κι αλλιώς ο Βόλος είναι διακοπές”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.