«Εγκλωβισμένοι» ασθενείς στη Μαγνησία λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων

Αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλους νομούς για εξέταση από ιδιώτες γιατρούς, σε προγραμματισμένα ραντεβού

Αίσθηση έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η απόφαση πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομών, ακόμη και για λόγους υγείας, εάν δεν υπάρχει βεβαίωση ιδιωτικής κλινικής (προστέθηκε τι ς τελευταίες ώρες, μετά τις έντονες αντιδράσεις στην εν λόγω ΚΥΑ) ή βεβαίωση δημόσιας δομής υγείας, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς που παρακολουθούνται ή θέλουν να εξεταστούν από ιδιώτη γιατρό σε άλλες πόλεις, να είναι «εγκλωβισμένοι». Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης, τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να μετακινηθούν για λόγους υγείας και να συναντήσουν τους γιατρούς τους σε άλλους νομούς.

«Τίθεται μεγάλο ζήτημα με αρρώστους»
Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για τις διακοπές του Πάσχα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισημαίνοντας πως θα δημιουργούνταν τεράστιο πρόβλημα με τη διασπορά του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά όμως, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα με αρρώστους, οι οποίοι εάν δεν έχουν βεβαίωση δημόσιας δομής Υγείας – Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας- ή ιδιωτικής κλινικής, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο νομό και να επισκεφθούν τον ιδιώτη γιατρό που τους παρακολουθεί για τη θεραπεία τους ή για την εξέτασή τους.
«Δεν ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί, πόσοι έχουν ανάγκη να μεταβούν στον γιατρό τους, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθώντας να περιορίσει την μετακίνηση του πληθυσμού πήρε αυτή την απόφαση, αλλά δεν προέβλεψε ότι υπάρχουν ασθενείς που παρακολουθούνται από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, από κλινικές της επαρχίας. Έκανε διορθωτική κίνηση, όπου ενώ προβλέπονταν μόνο ιατρικές βεβαιώσεις από Νοσοκομεία αρχικά, ενέταξε και τις ιδιωτικές κλινικές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ασθενείς που παρακολουθούνται σε ιδιωτικά ιατρεία. Αυτή η Υπουργική Απόφαση δεν τους καλύπτει», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Διαχωρισμός γιατρών μεταξύ των δημόσιων
δομών και των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να περιοριστούν μεν οι μετακινήσεις, αλλά να μπορεί ένας ασθενής να δει τον γιατρό του. Επιπλέον δημιουργείται ακόμη ένα μεγάλο θέμα, αυτό του διαχωρισμού των γιατρών στις δημόσιες δομές και των ελεύθερων επαγγελματιών.
« Αντιμετωπίζουμε πάλι το πρόβλημα ως ιατροί, ότι η υπογραφή του κρατικού γιατρού έχει μεγαλύτερη ισχύ από αυτή του ελεύθερου επαγγελματία. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί έχει ψηφιστεί και νόμος που κατοχυρώνεται η ισοτιμία της υπογραφής. Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη και προσβλητική προς το πρόσωπό μας. Ή θα ισχύσει για όλους ή για κανέναν. Αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι μετακινήθηκαν χωρίς να υπάρχει λόγος, γι’ αυτό και κάνουμε έκκληση σε γιατρούς να μην δίνουν γνωματεύσεις σε ανθρώπους που δεν υπάρχει λόγος, παρά μόνο για να μετακινηθούν», τόνισε ο κ. Τσάμης.
Συνέστησε δε τους γιατρούς να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση της απόφασης και να μπορούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί να χορηγούν σχετικές βεβαιώσεις, ίσως με την επιπλέον έγκριση και από τον Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου για να υπαρχει μια δικλείδα ασφαλείας και να μην γίνουν υπερβολές. Κινήσεις για το θέμα έχει κάνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με τον οποίο συντάσσεται και ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος.

Δεν έχουμε τελειώσει με τον
κορωνοϊό- Ο κίνδυνος ελλοχεύει

Ο κ. Τσάμης όμως μίλησε και για την πορεία του κορωνοϊού επισημαίνοντας πως πιθανόν, σύμφωνα και με τα στοιχεία, να οδεύουμε σε μια επιπέδωση της καμπύλης της διασποράς και των κρουσμάτων και σε μια ενδεχόμενη πτωτική πορεία, παρόλο που ο ιός κυκλοφορεί παντού κι ακόμη ελλοχεύει κινδύνους. «Και να δούμε μία τάση αποκλιμάκωσης των περιστατικών δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο κίνδυνος, ο οποίος ελλοχεύει γιατί υπάρχει χαλάρωση. Ο κόσμος έχει βαρεθεί και κουραστεί, υπάρχει μία κατάσταση που προσπαθούμε να υποτιμήσουμε το πρόβλημα και να ξαναβρούμε την παλιά μας ζωή. Γι’ αυτό και βλέπουμε συμπεριφορές όχι σώφρονες, όπως τα πάρτι σε πεζοδρόμους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην πόλη μας . Αυτό μπορεί να είναι αφορμή να εκτιναχθούν και τα περιστατικά, γιατί δεν τηρούνται και τα μέτρα και μου κάνει εντύπωση γιατί δεν επεμβαίνει η αστυνομία, γιατί αυτοί οι άνθρωποι προσπαθώντας να διασκεδάσουν δημιουργούν και πρόβλημα κοινής ησυχίας», είπε ο ίδιος.
Επεσήμανε δε πως μπορεί οι επόμενες ημέρες να είναι καλές όσον αφορά τα κρούσματα, όμως οι εστίες συνωστισμού να πυροδοτήσουν πάλι την κατάσταση. «Μέχρι να γίνει το εμβόλιο και να αποκτηθεί ανοσία στον πληθυσμό, δεν έχουμε τελειώσει αν και μας έχει κουράσει όλο αυτό. Ελλοχεύει και καρακοδεί ο κινδυνος να μας πλήξει κι εμάς τους ίδιους ο ιός και πρεπει να προφυλάξουμε τους μεγαλύτερους και τους εαυτούς μας τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας μάσκες και πλένοντας χέρια, τους απλούς κανόνες ατομικής προστασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.