Ελ. Κολιοπούλου: Θα χρειαστούν δύο-τρία χρόνια για να συνέλθουμε οικονομικά

Η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ μιλώντας στο Ράδιο-Ένα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία

Το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελληνική οικονομία το 2020 εκτιμάται σε 10%, επισήμανε η Ελένη Κολιοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, για την πορεία της οικονομίας και της βιομηχανίας, όπως και για τη λειτουργία του δημοσίου που καλείται να απορροφήσει τη βoήθεια της ΕΕ από τον μηχανισμό ανάκαμψης.
Η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ είπε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη, τα πράγματα δεν πήγαν και καλά όσον αφορά στον τουρισμό, όπως ήταν αναμενόμενο, σταμάτησε απότομα τελευταία με την έξαρση των κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης, ήρθαν κάποια έσοδα, αλλά όχι αυτά που έπρεπε να έρθουν και θα έκαναν την πολύ μεγάλη διαφορά. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Οι επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρου τους, κάποιες σε μεγαλύτερο και κάποιες σε μικρότερο βαθμό, όπως πιο δύσκολες είναι και οι εξαγωγές», τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ.
Η κα Κολιοπούλου εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί κοντά στο 10% το 2020, που είναι ένα μεγάλο νούμερο και λέει πάρα πολλά για το πώς και που είμαστε. «Εάν η ύφεση είναι λιγότερο από 10% θα είμαστε καλά, εάν το ξεπεράσει θα είναι σχετικά καταστροφικά», δήλωσε η πρόεδρος των βιομηχάνων.

«Ανησυχία για την ανεργία»

Σύμφωνα με την ίδια, το ποσοστό 15,2% γης ύφεσης του β’ τριμήνου, θα απορροφηθεί από το α’ τρίμηνο και τα υπόλοιπα, που μπήκε σε μια κανονικότητα η οικονομία, αλλά το θέμα είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας.
Η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για την ανεργία, που αν δεν είχαν παρθεί τα μέτρα από την κυβέρνηση με στήριξη της εργασίας, θα έφθανε στο 25 με 30%. «Γίνονται μεγάλες προσπάθειες να μαζευτεί από το θέμα γιατί είναι πάρα πολύ βαρύ», τόνισε.
Η κα Κολιοπούλου είπε ότι το 2021 αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη σε ποσοστό 6%, για να «ροκανίσουμε» αυτή τη μεγάλη πτώση, αλλά για να φτάσουμε στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής, εκτιμάται ότι θα μας πάρει 2-3 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.

Να αντέξουμε μέχρι του χρόνου

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το 2020, η κα Κολιοπούλου εκτίμησε ότι θα υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια έσοδα, κάτι που ήταν αναμενόμενο και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ τόνισε ότι η βιομηχανία βάζει και θα βάλει πλάτη στα έσοδα του κράτους, όμως και αυτή ταλαιπωρείται.
Το θέμα, τόνισε, είναι τι θα γίνει το 2021 μέχρι το 2026, που θα τελειώσει αυτή η μεγάλη βοήθεια που θα δοθεί από τον μηχανισμό ανάκαμψης που δημιουργήθηκε στην ΕΕ, που ανέρχεται σε 750 δις € από τα οποία στην Ελλάδα σε πρώτη φάση αναλογούν 32 δις €. Η πρόεδρος των βιομηχάνων είπε ότι αυτά τα χρήματα αναμένεται να μπουν στην πραγματική οικονομία το 2021 τέτοια εποχή.
Μέχρι τότε ανέφερε, ότι πρέπει να αντέξουμε και τα επενδυτικά σχέδια που ήταν ώριμα και βρισκόταν πριν την υλοποίηση να συνεχίσουν, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις μεγάλες τρύπες και να δημιουργηθούν καινούργια επενδυτικά σχέδια από το εξωτερικό και το εσωτερικό, που θα χρηματοδοτηθούν σε βάθος χρόνου από τα ταμείο ανάκαμψης.

Μεγάλη αγωνία η λειτουργία του Δημοσίου

Τον επόμενο μήνα η χώρα μας θα δώσει το προσχέδιο που ετοιμάζεται μετά από αίτημα του Μεγάρου Μαξίμου και η κα Κολιοπούλου χαρακτήρισε σημαντική τη δουλειά που έγινε από την επιτροπή Πισσαρίδη, για τις νέες στρατηγικές και το δρόμο που πρέπει να πάρει η χώρα μας.
Η ίδια είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα και αποτελεί ανησυχία για την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει, ενώ με την πανδημία φάνηκε περισσότερο το πρόβλημα που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό.
«Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία μας, γιατί πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν από τον κρατικό μηχανισμό και έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία να απορροφήσουμε και τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, που είχαμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Τώρα έρχονται πακτωλοί δισεκατομμυρίων και ζητάμε από έναν κρατικό μηχανισμό που σέρνεται, να μπορέσει να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πόνημα, που είναι η απορρόφηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.