ΕΝ.ΚΑ. Βόλου: Μεγάλο το ποσοστό αυθαιρεσίας με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η λύση μέχρι να εξομαλυνθούν οι τιμές, πρέπει να είναι η μείωση του ΕΦΚ

Στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που ανέβασε στο «ταβάνι» τους λογαριασμούς ρεύματος αναφέρθηκε ο Αλέκος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, ενώ για τις αυξήσεις στα καύσιμα, τόνισε ότι η μόνη λύση, είναι η μείωση του ειδικού φόρου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη, αποκαλύφθηκε τελικά, ακόμη και με τις ενέργειες αυτές της κυβέρνησης, ότι «κάτι σάπιο» υπήρχε εδώ, είχαν δίκιο οι καταναλωτές να φωνάζουν, η ρήτρα που μπήκε ως βάση μπορεί να υπήρχε σε κάποιες συμβάσεις ρεύματος, όμως αποδείχτηκε περίτρανα ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό αυθαιρεσίας από όλους τους παρόχους στον ορισμό του ποσού αυτής της ρήτρας.
Ο πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ. τόνισε ότι αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, διότι δεν συνδέονταν το ποσό της χρέωσης με κάποιες σταθερές του λογαριασμού, όπως με την κατανάλωση του ρεύματος ή με οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία όπως η αύξηση της τιμής, το ποσοστό, τη χονδρική και οτιδήποτε άλλο.
«Χρέωναν ό,τι ήθελαν…»
Υπήρχε ένα αυθαίρετο ποσό από 200 ως 1000 € ανάλογα με την κατανάλωση, το οποίο από στατιστικές, που ήταν από τριπλάσιο μέχρι και πενταπλάσιο της αξίας της κατανάλωσης του ρεύματος και από κει και πέρα χρέωναν ό,τι ήθελαν και μάλιστα πολλές εταιρίες που είχαν σταθερά τιμολόγια αυθαίρετα και μονομερώς τροποποίησαν τις συμβάσεις, τις έκαναν με αναπροσαρμογή και ρήτρα, κάνοντας απλώς για ενημέρωση στα ψιλά γράμματα ότι μπορεί κάποιος, εφόσον έγινε μονομερής τροποποίηση της σύμβασης από την εταιρία, να φύγει χωρίς ρήτρα αποχώρησης από το συμβόλαιο.
«Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά, αυτό το αντιλήφθηκαν υπό την πίεση και των δικαστικών διεκδικήσεων με τις συλλογικές που έκαναν οι μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις και την πίεση των φορέων. Εμείς λέγαμε από την αρχή ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα, κάποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν και βρισκόμαστε εν αναμονή να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.
Όπως είπε η ΕΝ.ΚΑ. είχε καταγγελίες καταναλωτών που έκαιγαν θερμοσυσσωρευτές παλιάς τεχνολογίας, που πλήρωσαν ρήτρα 1500 ως 2000 € και όπως είπε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, δεν πρόκειται να πάρουν πίσω παρά μόνο 600 €.
Να μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα
Ακόμη για τις τιμές των καυσίμων ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι η Ένωση Καταναλωτών θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα διυλιστήρια και στη διακίνησή τους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που ανέρχεται σε πάνω από 0,70 € το λίτρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση, έστω και προσωρινή μέχρι να εξομαλυνθούν οι τιμές, πρέπει να είναι η μείωση του ΕΦΚ.
Ο ίδιος είπε ότι αν κάποιος χρειάζεται 100 € για ένα ρεζερβουάρ, τα 15 € που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι κάτι σημαντικό, γιατί το πρόβλημα παραμένει και θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.