Ένας στους τέσσερις μαθητές εκτός Πανεπιστημίων με τις φετινές αλλαγές!

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος, είπε στο «Ράδιο Ένα», ότι πολλά περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ θα κλείσουν…

Πολλά προβλήματα δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, καθώς ένας στους τέσσερις μαθητές θα μείνει φέτος εκτός Πανεπιστημίων, κάτι που θα έχει συνέπεια, πολλά περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ να κλείσουν, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Θόδωρος Τσούχλος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Τα Γυμνάσια και Λύκεια μπορεί να άνοιξαν από τη Δευτέρα, αλλά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε ότι τα μισά Λύκεια της Ελλάδας είναι κλειστά, στην Αττική και σε άλλες πόλεις, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται μεγαλύτερη ανισότητα για τα παιδιά του Λυκείου.

«Οι αλλαγές γίνονται σε περιόδους ηρεμίας, όχι πανδημίας»

Ειδικά για την Γ’ Λυκείου, ο κ. Τσούχλος είπε ότι οι μαθητές καλούνται σε τρομακτικά αρνητικές αλλαγές, καθώς ξεκίνησαν τη χρονιά με άλλες προοπτικές, έφτασε Φεβρουάριος του 2021 και η υπουργός δηλώνει ρητά ότι με το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή, ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 25% των μαθητών απορρίπτονται de facto από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Η ΟΛΜΕ «σφυροκόπησε το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου με συγκεκριμένα επιχειρήματα κατέδειξε ότι με τίποτα δεν θα έπρεπε να έχει εισαχθεί τόσο γρήγορα και να περάσει», τόνισε.
Ο Θ. Τσούχλος είπε ότι είναι λογικό μια κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα να προτείνει κάποιες αλλαγές, αλλά αυτές οι αλλαγές γίνονται σε περιόδους ηρεμίας, όχι πανδημίας και εγκλεισμού και όπως είναι σήμερα η κατάσταση από το ένα κύμα πανδημίας στο δεύτερο και πλέον μπαίνουμε στο τρίτο.

«Με τον Κων. Γαβρόγλου,
είχαμε κάνει διάλογο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, επί υπουργίας Κων. Γαβρόγλου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εισαχθεί η πρόταση του υπουργού από τον Σεπτέμβριο, είχε συζητηθεί, η ΟΛΜΕ είχε συμμετάσχει ενεργά με τους μαθητές και τους γονείς, στον διάλογο, είχε διαφωνήσει με αρκετά σημεία του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο και ο τότε υπουργός είχε δηλώσει ότι θα υλοποιηθεί από την επόμενη χρονιά.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κα Κεραμέως, χωρίς διάλογο, με κλειστά τα σχολεία και την κοινωνία και χωρίς τη δυνατότητα καμίας ουσιαστικής αντίδρασης, είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε κάθετα. Αν ήθελε η κα υπουργός ας έπαιρνε το πολιτικό κόστος και την πολιτική ευθύνη – αλλά αυτό δεν το κάνει έντεχνα – να αποδεχτεί πιθανόν τις προτάσεις των ΑΕΙ για μικρότερο αριθμό υποψηφίων σε κάποια τμήματα και να πάρει αυτή την απόφαση. Αυτή η απόφαση, θα είχε και μια ισομέρεια, ενώ τώρα αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα κλείσουν πάρα πολλά περιφερειακά τμήματα», επισήμανε ο κ. Τσούχλος.
Όπως είπε, άλλο να μειώσεις σε κάθε ΑΕΙ και σε κάθε Τμήμα έναν αριθμό υποψηφίων και άλλο θεωρητικά να παρέχει το 100% των σημερινών θέσεων και να ξέρεις ότι οι 25.000 απ’ αυτές θα είναι κενές, που σημαίνει ότι πολλά ειδικά περιφερειακά Πανεπιστήμια και τμήματα θα κλείσουν.

«Έρχεται “Αρμαγεδδών” και στη Β’ Λυκείου»

Επίσης τόνισε ότι έρχεται «Αρμαγεδδών» και στη Β’ Λυκείου από τη νέα σχολικά χρονιά, που με τα διπλά μηχανογραφικά θα κινδυνεύουν και οι καλοί μαθητές να μείνουν εκτός ή να βρεθούν σε ένα τμήμα πολύ μακριά από τις επιλογές τους, από φόβο, αφού η υπουργός λέει ότι θα πρέπει να δηλώνει κάποιος μικρό αριθμό τμημάτων, κάνοντας λόγο για παγίδα και για συρρίκνωση επιλογών των παιδιών.
Για το θέμα της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με τα Κολλέγια, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ανέφερε ότι πρόκειται για τρομακτική κοινωνική και οικονομική ανισότητα, από μια δημοκρατική πολιτεία και από ένα κόμμα όπως η ΝΔ που λέγεται ότι εκφράζει το λαϊκό, πατριωτικό, κοινωνικό χώρο.
Όπως είπε ο μαθητής που θα απορριφθεί από τις Πανελλαδικές εξετάσεις και έχει χρήματα, θα μπορέσει απρόσκοπτα και χωρίς καμία ρήτρα ή δικλείδα ασφαλείας να γραφτεί και να πάρει πτυχίο και να είναι ισότιμο με το Πανεπιστήμιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.