Ένωση Καταναλωτών Βόλου για power pass : Η πλειοψηφία παίρνει ως ενίσχυση ποσά 30 ως 50 ευρώ!

Τι ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο κ. Αλέκος Κουτσελίνης

Σύμφωνα με καταγγελίες στην Ένωση Καταναλωτών, πολλοί Βολιώτες και όχι μόνο, είχαν ποσά ρήτρας πάνω από 600 € σε λογαριασμούς από 1000 ως και 5000 €, καθώς αποφάσισαν να θερμανθούν με ηλεκτρική ενέργεια τον περασμένο χειμώνα και με το power pass, παίρνουν επιστρεφόμενα ποσά το ανώτερο μέχρι 400 ως 450 €.
Ο Αλέξανδρος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και ανέφερε ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών παίρνει ως ενίσχυση για το ρεύμα ποσά 30 ως 50 €, σύμφωνα με λογαριασμούς που δείχνουν και δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν.
Ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ τόνισε ότι επειδή είναι δύσκολο για κάποιον να υπολογίσει τα ποσά που είχαν συμψηφιστεί, για να δει αν το ποσό που θα έπρεπε να πάρει είναι σωστό, κοινή πεποίθηση είναι ότι τα χρήματα που επιστρέφονται είναι ελάχιστα σε σχέση με τη ρήτρα που είχαν πληρώσει.
Όπως τα υπολόγισαν κάποιοι, ο μέσος όρος που παίρνει ανά μήνα κάθε νοικοκυριό είναι 17 €, ποσό που δεν αντιπροσωπεύει ούτε στο ελάχιστο την αύξηση στους λογαριασμούς.

Πλασματικές προσφορές
Για τις ανατιμήσεις των προϊόντων στα μάρκετ, ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ είπε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τιμές, στις προσφορές, με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 12% τη στιγμή που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι για χρόνια και είναι σαν να έχουμε υποστεί όλοι μια μείωση μισθού 12-13%. Επίσης τόνισε ότι η τρομακτική αύξηση στα καύσιμα και στις μεταφορές, έχουν επίπτωση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων και στις τιμές.
Ο κ. Κουτσελίνης επανέλαβε ότι πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για όλους και κυρίως για τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις, διότι όταν η οικονομία επιβαρύνεται συνολικά, οι επιχειρήσεις είναι φυσικό να αυξήσουν το κόστος των προϊόντων. Αυτό λειτουργεί ως αφορμή για μεγάλες επιχειρήσεις για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα προϊόντα τους.
«Τώρα για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, μειώνουν τις ποσότητες, τροποποιούν τις συσκευασίες και χρησιμοποιούν διάφορα τρικ, για να τα παρουσιάσουν ως προσφορές και προϊόντα που μειώνονται οι τιμές τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιούν πολλοί καταναλωτές και είναι υποχρεωμένοι όλοι να αναγράφουν όχι μόνο την τιμή της συσκευασίας, αλλά και την τιμή ανά κιλό ή ανά λίτρο, ανάλογα με το προϊόν. Μόνο έτσι μπορούμε να συγκρίνουμε και με παλιότερες τιμές και μεταξύ ομοειδών προϊόντων, γιατί η ίδια τιμή μπορεί να απευθύνεται σε συσκευασίες με διαφορετικό βάρος, τόνισε.

Για την επιστρεπτέα
Σχετικά με το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολή που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν την περίοδο του lock down, ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ ανέφερε ότι αυτό που φάνηκε είναι ότι προσπαθούν όχι με ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις να βοηθήσουν τους επαγγελματίες, αλλά με μια επιδοματική τακτική με μεγάλες υποσχέσεις και η ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων να μην μπορεί να βοηθηθεί.
Όπως είπε, χρειάζονται ουσιαστικότερες λύσεις και μια από αυτές είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως έχουν οι χώρες της Ευρώπης και οι ανταγωνιστές μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.