Ευάγγ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχασε πολλούς βαθμούς κυριαρχίας και κυρίως την πρόσβαση στην αγορά

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε απ΄τον Βόλο στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι “η Ελλάδα έχασε πολλούς βαθμούς κυριαρχίας και κυρίως την πρόσβαση στην αγορά”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του ΑΠΘ Βαγγ. Βενιζέλος, που επιτέθηκε απ΄τον Βόλο και το συνέδριο των δικηγόρων, στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
“Όταν αποβάλλεσαι ή αποκλείεσαι από τις αγορές χάνεις ένα πολύ μεγάλο μέρος από την κυριαρχία σου. Όταν αναγκάζεσαι να προσφύγεις στους εταίρους σου ως θεσμικούς πιστωτές, υποτάσσεσαι σε μια άνιση διαπραγμάτευση. Θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε την επιλογή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, της επανόδου στο εθνικό νόμισμα και εν δυνάμει της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αποδείχθηκε περίτρανα τον Ιούλιο του 2015 ότι αυτό ήταν μια επικίνδυνη φενάκη’, δήλωσε.

Όπως τόνισε, ο ελληνικός λαός ευτέλισε την εθνική του κυριαρχία, διότι ψήφισε με έναν τρόπο ενθικοαπελευθερωτικό και υπετάγη στο Τρίτο Πρόγραμμα που από πλευράς διαπραγμάτευσης και σκληρότητας ήταν σκληρότερο από το εκπνέον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.
«Το Δεύτερο Πρόγραμμα το 2012 εμπεριείχε επιδραστική επέμβαση στο χρέος, που θα λειτουργεί στο μέλλον επιτρέποντας στη χώρα να υπάρχει. Όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, η καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων στη διεθνή αγορά που έφτασαν μέχρι αρνητικά επιτόκια, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους οφείλονται στην παρέμβαση του 2012.
Ο πρώην υπουργός, επιτέθηκε στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές του στη μνημονιακή εποχή και υπερασπίστηκε τις πολιτικές για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη με οδηγό τις αποφάσεις του 2012 για δρομολόγηση της καθαρής εξόδου της χώρας. Ο ίδιος μίλησε και για τον ρόλο της δικαιοσύνης.
Ανέφερε παράλληλα, ότι το 2009-2010 η Ελλάδα έχασε πολλούς βαθμούς κυριαρχίας και κυρίως την κυριαρχία της που συνδέεται με την πρόσβαση στην αγορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.